Kan sprænges i atomer: Dansk Folkeforlis i sigte

Splittelsen i Dansk Folkeparti er total forud for formandsvalget på søndag

Flere fremtrædende DF'ere har luftet tanken om at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt vinder formandsvalget på søndag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Flere fremtrædende DF'ere har luftet tanken om at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt vinder formandsvalget på søndag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Vi bringer en genudsendelse.

Efter Dansk Folkepartis dramatiske årsmøde i september tog Ekstra Bladet temperaturen på stemningen i partiet. Denne var præget af en blanding af mytteri og modløshed - og ikke mindst en stor utilfredshed med den daværende formand, Kristian Thulesen Dahl.

Dengang lød overskriften: 'Dansk Folkeforlis'.

Hvis der var forlis-stemning dengang, så tåler overskriften i høj grad en gentagelse i dag.

Nu står Dansk Folkeparti overfor at skulle vælge en ny formand på søndag, efter at Thulesen Dahl meddelte sin afgang efter det elendige kommunalvalg i november.

Sidenhen har der været knive i ærmerne internt i det engang så succesrige parti.

I dag ligner Dansk Folkeparti mest af alt en synkende skude, hvor rotterne er klar til at gå fra borde, hvis plimsolleren ikke sejler i deres retning.

Forventer udsmidning
Under formandsvalgkampen har der åbenbaret sig en dyb kløft ned gennem partiet.

I hvert sit ringhjørne står Morten Messerschmidt og Martin Henriksen med hvert sit hold af støtter. Og de to kamphaner er mildest talt ikke på bølgelængde - senest illustreret under søndagens debat mellem formandskandidaterne, hvor spydighederne fløj gennem luften.

Fronterne er så skarpt tegnet op, at Martin Henriksen selv vurderer, at Morten Messerschmidt vil smide ham helt ud af butikken, skulle Messerschmidt vinde på søndag.

- Jeg føler mig overbevist om, at såfremt næstformanden forfremmes til formand, så vil jeg blive ekskluderet eller presset ud på en eller anden måde. Det vil jo ligge i forlængelse af de seneste års ageren fra bestemte personers side. Men jeg har ingen planer om selv at gå, siger Martin Henriksen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under artiklen ...

Martin Henriksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Henriksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

Men den eventuelle udluftning slutter ikke nødvendigvis der. Flere topfolk meddeler, at de forventer at være færdige i partiet efter på søndag, hvis valget ikke går deres vej.

En af dem er sundhedsordfører Liselott Blixt. Hun tvivler på at fortsætte i Dansk Folkeparti, hvis formandsvalget falder ud til Messerschmidts fordel.

- Hvis det er dét projekt og de mennesker, der står bag, så har jeg ikke tillid til dem, og så har jeg svært ved at fortsætte, har hun sagt til DR.

Nyt parti?
En anden profil, integrationsordfører Marie Krarup, har ligeledes truet med at smutte, hvis Messerschmidt vinder - og hun er ikke alene om den tanke, har hun understreget:

- Hvis Morten Messerschmidt bliver formand, er der en mulighed for, at den del af folketingsgruppen, som ikke mener, at det er en god idé, kan danne et nyt parti, har Marie Krarup sagt til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted er en af de DF'ere, som ligeledes overvejer at forlade partiet, hvis Messerschmidt vinder.

- Det har jeg ikke taget beslutning om endnu, for jeg vil godt se formandsvalget, og så træffer jeg en beslutning om, hvad jeg gør inden for de første 14 dage, har Bent Bøgsted sagt til Politiken.

Først var de fire. Nu er de tre tilbage. Hvem vinder formandskabet på søndag, lyder spørgsmålet fra Joachim B. Olsen.

Uforskammet

Truslerne om exit får nu DF-veteranen Søren Espersen til at komme med en markant opfordring: Er man utilfreds med søndagens valgresultat, så bør man melde sig ud af partiet:

– Jeg har det helt fint med, at partimedlemmer fortæller, om de støtter Morten eller Martin, men det generer mig, når de begynder at tale om, at de overvejer deres fremtid i partiet, hvis det bliver den ene eller den anden, der bliver formand. Det spreder kun dårlig energi.

- Jeg synes, at det er uforskammet. Man kan ikke være det bekendt. Hvis man er så meget i tvivl om, hvorvidt Dansk Folkeparti er noget for én efter et formandsvalg, synes jeg, at man skal forlade partiet, siger Søren Espersen til sn.dk.

Truer med at blive

På Messerschmidt-fløjen har man indtil videre holdt igen med truslerne om parti-exit, hvis Martin Henriksen vinder på søndag.

En af Messerschmidts markante støtter, tidligere formand Pia Kjærsgaard, har tidligere ikke villet svare på, om hun bliver i partiet, hvis Martin Henriksen er formand efter det ekstraordinære årsmøde. Men forleden slog hun fast om sin fremtid:

- Jeg forlader ikke partiet, og jeg bliver ikke løsgænger, og jeg stifter ikke et nyt parti. Naturligvis gør jeg ikke det, sagde hun til Ritzau.

Samme toner lyder fra formandskandidat Morten Messerschmidt:

- Jeg har sagt alle steder, at jeg naturligvis bliver, konstaterer han over for Ekstra Bladet.

Pænt nej tak
Skulle Messerschmidt ikke trække sig sejrrigt ud af søndagens afstemning, skal han og Pia Kjærsgaard dog ikke se frem til en tilværelse i toppen af fremtidens DF.

Martin Henriksen har således slået fast, at de ikke bliver en del af partiets ledelse med ham som formand.

- Når både Pia og Messerschmidt flere gange har kritiseret min person og min politiske kurs, så bliver det et pænt nej tak. Der skal sættes et nyt hold, har han sagt til TV 2.

DF's fløje i magtkampen

 

Team Messerschmidt

Morten Messerschmidt, næstformand

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi to (Messerschmidt og Peter Kofod, red.) er dem blandt de nuværende medlemmer, som bedst kan sikre, at vi igen bliver et stort, velfungerende og indflydelsesrigt parti, siger han til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

Peter Kofod, medlem af EU-Parlamentet

-  Morten vil blive en fantastisk formand. Kig på hans cv – danmarksrekord i personlige stemmer, fantastisk EU-ordfører, god næstformand. Jeg tror, at vi med os to sammen kan bringe ro og stabilitet tilbage i partiet, siger han til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

Pia Kjærsgaard, partistifter og tidligere formand

- Blandt kandidaterne er Morten Messerschmidt absolut bedst egnet. Han er velbegavet, uhyre flittig, godt inde i vores politik, utrolig venlig over for folk, og han er præsentabel, hvilket også betyder noget for en formand, siger hun til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

René Christensen, finansordfører

- Når der er tre, så skal man jo vælge, og der er jeg slet ikke i tviv. Jeg kommer til at stemme på Morten Messerschmidt, og det vil jeg også opfordre andre til at gøre, siger han til Berlingske.

 

 

Team Messerschmidt

Dennis Flydtkjær, skatteordfører

- Jeg støtter op om Morten Messerschmidt som formand og Peter Kofod som næstformand. Der er brug for en ny retning for Dansk Folkeparti, og jeg kan fuldt ud bakke op om de to, skriver han på Facebook.

 

Team Messerschmidt

Mette Hjermind Dencker, forbrugerordfører

- Mortens projekt er uselvisk, og det er sådan en formand, vi skal have. Det handler om, hvordan vi kan redde partiet som helhed. Det handler ikke om, at Morten død og pine vil gennemtrumfe at være formand, siger hun til Avisen Danmark.

 

Team Messerschmidt

Alex Ahrendsen, boligordfører

- Jeg har kendt ham, siden han var 19 år. For mig er han den perfekte kandidat. Dermed ikke sagt, at han er det perfekte menneske. Men hvem gider have en leder uden fejl? Jeg er derfor fuld af fortrøstning for fremtiden, skriver han i Jyllands-Posten.

 

Team Messerschmidt

Gitte Simoni, byrådsmedlem Roskilde Kommune, regionsrådsmedlem Sjælland

- Jeg kender Merete (Dea Larsen, red.) efter at have siddet i byrådet med hende i otte år, og på den baggrund kan jeg konkludere, at jeg støtter Morten Messerschmidt som ny formand, siger hun til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

René Danielsson, byrådsmedlem Bornholm

- P.t. er der ét makkerpar (Messerschmidt og Kofod, red.), som har vist, at de har nosser nok til at tage Dansk Folkeparti det næste skridt. Har man andre tanker, må man komme ud af busken i stedet for bare at sidde og råbe, siger han til Ekstra Bladet

 

Team Messerschmidt

Tobias Weische, formand for Dansk Folkeparti Ungdom

- Han (Morten Messerschmidt, red.) er en sindssygt dygtig politiker. Nok den dygtigste, vi har i Dansk Folkeparti, siger han til TV 2

 

Team Messerschmidt

Kim Christiansen, tidligere trafikordfører, og Pia Adelsteen, tidligere EU-ordfører

- Både Pia og jeg bakker op om Morten Messerschmidt og står som stiller for ham. Konstellationen med Peter Kofod, som er et indlysende politisk talent, er rigtig godt tænkt, siger Kim Christiansen til Ekstra Bladet.

 

 

Team Messerschmidt

Christian Langballe, tidligere indfødsretsordfører

'Dansk Folkeparti skal genrejses som Danmarks nationale parti. Derfor anbefaler jeg Morten Messerschmidt som formand,' skriver han på Facebook.

 

Team Henriksen

Martin Henriksen, byrådsmedlem Stevns Kommune

- Jeg kan ikke understrege nok, at hvis ikke Dansk Folkeparti helt skal forsvinde, så skal vi igen til at være det parti, der tør gå forrest og sige det, som ingen andre tør sige, især i forhold til integrationsproblemerne, siger han til Ekstra Bladet.

 

Team Henriksen

Marie Krarup, integrationsordfører

- Jeg har nogle uenigheder med Martin Henriksen. Men jeg ved, at han er en person, man kan stole på og tale med. Han et ordentligt menneske, der ikke giver sig ud for at være mere, end han er. Jeg tror, at Martin kan blive en god formand for Dansk Folkeparti, skriver hun på Facebook.

 

Team Henriksen

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører

- Martin Henriksen har en indstilling til udlændinge og det danske arbejdsmarked, som stemmer overens med de holdninger, jeg har, siger han til Berlingske.

 

Team Henriksen

Erik Høgh-Sørensen, byrådsmedlem Hjørring Kommune

I første omgang pegede han på sig selv, men nu har han trukket sig.

- Jeg er efter samtaler i dag med Martin Henriksen og Merete Dea Larsen nået til den konklusion, at jeg vil stemme på Martin Henriksen ved formandsvalget. Jeg understreger samtidig det vigtige i, at gode DF’ere træffer deres egne valg, uanset hvem de stemmer på.

 

Team Henriksen

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører

Har meldt ud, at han peger på Martin Henriksen som partiets næste formand. Det siger han tirsdag eftermiddag til DR.

- Jeg har tænkt mig at stemme på Martin Henriksen. Han er den, der giver os de bedste muligheder. Han er den, der har den største erfaring i folketingsarbejdet, siger han.

 

Team Dea Larsen

Merete Dea Larsen, byrådsmedlem Roskilde Kommune

- Jeg har ikke siddet på Christiansborg det seneste lange stykke tid, og jeg tror, at det er godt at få en person ind, som ikke har været en del af de åbenlyse uenigheder, der har været, siger hun til Berlingske.

 

Team Dea Larsen

Liselotte Blixt, sundhedsordfører og psykiatriordfører

- Måske havde tingene set anderledes ud, hvis Morten Messerschmidt var kommet med et andet projekt end at stikke knive i ryggen på andre DF'ere.

- Jeg kan ikke lide det og har ikke lyst til at være en del af det, for det er ikke ordentligt. Morten Messerschmidt har i nogen tid forsøgt at vælte vores formand, og det håber jeg ikke, at han bliver belønnet for, siger Liselott Blixt til sn.dk.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind