Kaos i Støjbergs ministerium: Hackerangreb varede i 25 timer

Et hackerangreb mod Udlændinge- og Integrationsministeriet har lagt deres hjemmeside ned i over 24 timer. Angrebet er nu identificeret

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) seneste Facebook opslag med Kurt Westergaard Muhammed-tegning skal angiveligt være baggrunden for, at en tyrkisk hackergruppe har angrebet Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet. Foto: Jens Dresling
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) seneste Facebook opslag med Kurt Westergaard Muhammed-tegning skal angiveligt være baggrunden for, at en tyrkisk hackergruppe har angrebet Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet. Foto: Jens Dresling

Et hackerangreb mod Udlændinge- og Integrationsministeriet stod på i over 24 timer. Ministeriet har stadigvæk ikke det fulde overblik over angrebet.

- Der er tale om et DDoS (Distributed Denial of Service red.) angreb, der er et ondsindet forsøg på at lukke et websted eller web-server ned ved at belaste dennes båndbredde, skriver ministeriet i en e-mail til Ekstra Bladet.

Angrebet mod ministeriet har lagt flere servere ned ved at bombardere dem med besøg på ministeriets hjemmeside uim.dk.

Ministeriet oplyser, at de afbrød forbindelsen til deres hjemmeside, da man frygtede, at det ville gøre andre servere sårbare overfor yderligere hackerangreb.

- For at undgå dette blev forbindelsen til UIM.dk afbrudt, således at evt. forsøg på kompromittering eller yderligere skade blev stoppet. Der er p.t. ingen meldinger om - eller indikationer af - kompromitterede data, skriver ministeriet.

Indtil videre har der ikke været tegn på, at der er blevet kompromitteret personfølsomme- og forretningsdata, oplyser ministeriet.

Tyrkisk forbindelse

Det tyrkiske konservative og islamiske medie, Yeni Akit, skriver, at der er tale om et hackerangreb fra den tyrkiske hackergruppe Aslan Neferler Tim..

På Facebook tager gruppen også skylden for angrebet, men det har det Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke kunne bekræfte overfor Ekstra Bladet.

Det tyrkiske medie skriver, at der er tale om gengældelse for, at Inger Støjberg (V) valgte at dele et opslag på Facebook, hvor hun viste Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

Sammenfald med Støjberg

Angrebet kommer to dage efter, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg lagde et billede op på sin Facebook-profil, hvor man ser, at Kurt Westergaards omstridte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen ligger som baggrundsskærm på hendes iPad.

- Men man må jo sige, at der da er et tidsmæssigt sammenfald, siger Inger Støjberg til TV 2.

Senioranalystiker ved firmaet FireEye, Jens Christian Høy Monrad, forklarer til Information, Aslan Neferler Tim er en politisk motiveret hackergruppe.

- Deres angreb har i høj grad været drevet af pro-tyrkiske interesser. Men vi har også set angreb, hvor formålet har været at drive en form for pro-islamistisk ideologi.

- Og det falder meget godt i tråd med de beskeder, der er blevet offentliggjort i forbindelse med de her angreb, hvor man har været ude at kritisere Danmark og integrationsministeren, siger eksperten til Information.

To ministerier under angreb

Samtidig med angrebet på Udlændinge- og Integrationsministeriet blev der også rettet et angreb mod Udenrigsministeriet.

- Jeg kan bekræfte, at der har været en overbelastning på siden, som har betydet, at den i en kortere periode i går ikke kunne tilgås, siger presserådgiver i Udenrigsministeriet Kasper Thams Olsen til Information.

Det er ikke første gang, at Udenrigsministeriet er udsat for hackerangreb. Ministeriet har tidligere oplyst til Ekstra Bladet, at de været udsat for angreb to gange tidligere, men de vil ikke oplyse, hvilke angreb der har været tale om.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at deres Koncern It er dialog med deres leverandører om lave nye tiltag, der skal forhindre kommende angreb.