Annonce:
Annonce:

Kaos i terrorberedskabet

Venstre erkender problemer i katastrofeberedskabet, men holder løsningsforslag tæt til kroppen

Hvis katastrofen frygter de ansatte, de ikke er klar. Her ses alarmcentralen i  hovedstaden (Foto: Kenneth Meyer)
Hvis katastrofen frygter de ansatte, de ikke er klar. Her ses alarmcentralen i hovedstaden (Foto: Kenneth Meyer)
Annonce:
Følg Politik

De ansatte i det statslige beredskab, som kan sættes ind ved oversvømmelser, naturkatastrofer og terror, mener, at politikerne har skåret så dybt, at det nu risikerer at gå ud over danskerne, hvis katastrofen indtræffer.

- Vi er Danmarks beredskabsmæssige terrorberedskab, og som det er lige nu, så kan vi ikke levere varen, siger fællestillidsmand i Beredskabsstyrelsen Ulrik Mosekjær til DR.

Ifølge en intern undersøgelse, så er det store problem i det nationale beredskab, at der simpelthen mangler folk. Enorme besparelser på 14 procent om året siden 2011 har ført til en medarbejderflugt.

- Vi kommer til at levere en ringere indsats, end samfundet forventer af os, lyder bekymringen fra Ulrik Mosekjær.

Beredskabet mangler hver tredje medarbejder

Annonce:

Nørreport
Men også de kommunale beredskab bløder efter en besparelse på 175 mio. kr. og reducering af kommunale beredskabscentre fra 87 til 24.

- Skulle der ske et stort terrorangreb på Nørreport eller for den sags skyld i provinsen, vil man få problemer med at levere det mandskab, der skal til, siger Reiner Burgwald til DR. Han er sektorformand i fagforeningen FOA, der har ansatte på landets kommunale beredskabscentre som medlemmer.

Hos regeringspartiet Venstre erkender forsvarsordfører Peter Juel Jensen, at medarbejderne i beredskabet er kørt ned.

- Du siger til DR, at det er derfor I har sat penge af i 2025-planen. Hvordan kan I vente ni år?

- Lige så snart der kommer et flertal bag 2025-planen, så begynder man at udlodde pengene. Det er ikke noget, der sker i 2025. Det er en løbende tilpasning. Jeg kan sagtens sætte mig ind i de frustrationer, der er i Beredskabet.

- Du siger til DR, at du ikke håber 'det store uheld ikke indtræffer'. Er det ikke uansvarligt som politiker?

Annonce:

- Vi har i dag et beredskab, der hænger sammen. Om det kan blive bedre? Det kan det godt. Vi har nogle udfordringer primært på medarbejdersiden, hvor der har været nogle vagtsystemer, der har gjort, at man har kørt personalet i bund.

- I 2014 lavede man en stor vækstpakke - det er så det, vi slås med i øjeblikket, siger Peter Juel Jensen, der vedkender sig, at Venstre har været med til at skære i beredskabet.

- Man blev ramt både på det statslige og det kommunale, erkender han.

Peter Juel Jensen forklarer Venstres holdning til problemerne i beredskabet (Foto: POLFOTO)
Peter Juel Jensen forklarer Venstres holdning til problemerne i beredskabet (Foto: POLFOTO)
 

Selvfølgelig kan det blive bedre
- Det lyder rimeligt uansvarligt. Er det ikke en fuldstændig grundlæggende ting i et velfærdssamfund, at staten kommer og hjælper en, hvis der eksempelvis kommer oversvømmelse?

- Det kan vi også i dag. Men selvfølgelig kan det blive bedre. Selvfølgelig har vi ambitioner for, hvilken kvalitet og standard, vores beredskab skal have. Men det er stadigvæk min påstand, at vi har et beredskab, der kan hjælpe og støtte kommunerne.

Annonce:

- Men når du så siger til DR, at man må håbe det store uheld ikke indtræffer, så lugter det af, at det ser værre ud end som så?

- Sådan har vi det da alle sammen. Der er da ikke nogen, der vil have store uheld eller katastrofer. Er der det?

- Fair nok, men du siger det jo i den her kontekst...

- Hvordan DR har klippet det, ved jeg ikke.

- Okay, men du siger, 'Vi har en fælles opgave i at få et løft. Og så håber vi bare, at det store uheld ikke skulle indtræffe'. Det lyder som om du forholder dig til spareplanen?

- Jeg mener, vi har et beredskab i dag, der hænger sammen. Men jeg har ambitioner på beredskabets vegne. Vi kan også se at siden, vi lavede det sidste beredskabsforlig og til i dag, så er der sket nogle ting. Så i Venstre har vi ambitioner på beredskabets vegne.

Alarmcentralen: Her får de 1200 nødopkald hvert døgn

Det holder jeg for mig selv
- Hvad kan vi så forvente, der bliver gjort? Du siger selv, at mandskabet er kørt ned?

Annonce:

- Det vil jeg holde lidt for mig selv, for når de partier der bakker op om 2025-planen skal fordele de her penge, så skulled et gerne ske udfra deres ønsker, ellers bliver det bare dyrere for regeringen. Så det holder jeg for mig selv.

- Det lyder som typisk Christiansborg-spil, som folk måske har lidt svært ved at forstå. Men hvornår kan de ansatte i beredskabet regne med, at det bliver mindre bøvlet at gå på arbejde?

- Det er forhåbentlig ikke bøvlet at gå på arbejde. Der er ingen tvivl om, at man i beredskabet ligesom så mange andre steder løber utroligt hurtigt. Vi har allesammen brug for, at beredskabet er effektivt - og det virker.

- Vi venter i øjeblikket på, at de kommunale beredskaber falder på plads. Og det er ved at ske nu. Så tager vi et helhedsbillede og kigger på, har vi det sammenhængende beredskab i Danmark, som vi gerne vil have? I 2017 skal vi forhandle nyt forsvarsaforlig gældende fra 2018.

- Så vi har to år, hvor vi ikke håber, der kommer den helt store ulykke?

Annonce:

- Det håber vi aldrig, der gør. Hverken inden to år eller derefter. Men det er også noget, vi kigger på løbende.

Kender ikke art og omfang
- Hvad siger du egentlig til, at fællestillidsmanden siger, at han ikke er sikker på at han kan levere varen i tilfælde af terror?

- Nu ved jeg ikke, hvad han tænker på. Men det skulle jeg mene, vi er.

- Hvordan har du det med, at han siger det. Det kan jo godt få de små hår til at rejse sig hos folk?

- Når ingen kender art og omfang af et eventuelt kommende terrorangreb, som vi ikke håber kommer, så er det svært at forholde sig til. Men jeg mener, vi har et beredskab, der kan løse opgave.

Tillidsmand advarer om terrorberedskab: Vi kan ikke levere varen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: