Kaos på sygehus: - Man kan ikke føle sig sikker

Flere af landets sundhedsordførerere mener, at patienternes sikkerhed på Holbæk sygehus er blevet sat på spil, efter at pressede sygeplejerske har fået muligheden for at fratage sig ansvaret for deres arbejde

Det er til fare for patienters sikkerhed, at sygeplejerskerne på Holbæk sygehus hver morgen får muligheden for at underskrive en erklæring, der fratager dem ansvaret, for den behandling, som de i løbet af dagen giver patienterne. Det mener flere af landets sundhedsordførere.

Ifølge sygeplejerskerne hober patienterne sig op på gange og stuer, og der er for lidt personale til at håndtere de mange patienter. Et år har situationen på sygehuset være så presset, at flere af sygeplejerskerne er gået ned med stress.

Det har de taget konsekvensen af, og derfor kan de netop hver morgen skrive under på et papir, der fratager dem ansvaret for behandlingen af deres patienter.

Kaos på sygehus: Nu kan sygeplejersker skrive under på at fralægge sig ansvar

Flere af sundhedsordførerne er chokeret over den højspændte situation på sygehuset.

- Jeg synes, at det er helt katastrofalt, at det er kommet så langt ud, at man bliver nødt til at tilbyde sygeplejersker, at de ikke har ansvar for situationen. Det er under al kritik, siger Stine Brix, der er sundhedsordfører i Enhedslisten til Ekstra Bladet. 

- Det kan jo ikke være rigtigt, at vi har personale, der skal fraskrive sig ansvaret, når de møder ind på en afdeling. Så må vi jo finde ud af at gøre det anderledes, fortæller sundhedsordfører Liselott Brix (DF).

- Jeg synes, at det er helt uacceptabelt, at man kan fraskrive sig ansvaret for at behandle patienter. De skal jo kunne føle sig trygge, når de kommer ind, siger May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance.

- Jeg tænker, at det er dybt ulykkeligt, at patienter og personale bringes i den situation, siger socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Voldsomt under pres
Det er sygeplejerskerne på sygehuset, der i samarbejde med den juridiske afdeling i Dansk Sygeplejeråd, der har udformet en erklæring. Den nye erklæring blev først officiel torsdag, men søndag eftermiddag var den endnu ikke blevet taget i brug.

Alle sundhedsordførerne er enige om, at erklæringen sætter patienternes sikkerhed på spil og kalder situationen 'uholdbar'.

- Patientsikkerheden er sat så voldsomt under pres, siger Flemming Møller Mortensen, og den tilspidsede situation på sygehuset.

Han understreger dog, at han mener, at erklæring er nødvendig for at beskytte sygeplejerskerne, når de arbejder under så dårlige omstændigheder på sygehuset.

Sygeplejersker kan fraskrive sig ansvar efter kaos: - Det er foregået fuldstændig uden om ledelsen

- De frygter simpelthen at noget skal gå galt. Og det i sig selv er jo forfærdeligt at møde på arbejde med den tanke, siger han.

Liberal Alliances ordfører mener, at det er helt uacceptabelt, at sygeplejerskerne overhovedet får muligheden for at underskrive en sådan erklæring.

- Det er slet ikke i orden. Man kan da ikke føle sig sikker som patient, hvis man kommer ind på et hospital, hvor sundhedspersonalet har fraskrevet sig ansvaret for den behandling, man modtager. Det kan da slet ikke gå, siger hun. 

For få ressourcer
Når det kommer til spørgsmålet om, hvad der er gået så galt på Holbæk sygehus er der delte meninger blandt de fire ordførerere.

May-Britt fra Liberal mener ikke, at situationen på sygehuset bunder i for få ressourcer, men nærmere dårlig ledelse, der har prioriteret forkert.

- Der er jo lavet nogle aftaler om økonomien, og det er ledelsens ansvar at sørge for at løse de her opgaver indenfor det budget, der er aftalt. Det kan andre sygehuse, så det må Holbæk sygehus også kunne, siger hun.

Både socialdemokratiet og Enhedslisten mener dog, at situationen er et udtryk for, at sygeplejerskerne ikke kan fortsætte det enormt høje tempo.

- Jeg tror, at det er et udtryk for at vores sygeplejersker er ekstremt pressede. Både sygeplejersker og læger har forsøgt at råbe op igennem mange år. Men det har taget lang tid for, at et politisk flertal tog sig sammen til at afskaffe det krav til, at man hele tiden skulle løbe stærkere og stærkere, siger Stine Brix fra Enhedslisten.

- Hvis ikke der er en balance, der er ordentlig mellem ressourcer og arbejdsmængde, så er det helt rigtigt at placere ansvaret hos ledelsen, siger Flemming Møller Mortensen.