Annonce:
Annonce:

Kassedamer i oprør: Løkkes skatte-gave er latterlig

Skattelettelse i 2025-planen rækker til én fredags-fadøl i Nyhavn: 65 kroner om ugen til de lavtlønnede, mens danskere med høje indtægter kan se frem til langt større gevinster

Knap 13 kroner ekstra pr. arbejdsdag.
Forventningens glæde blev den største. Kassedamerne M/K skal lave luppen frem for at få øje på Løkkes 'målrettede' skattelettelser til danskere med 'små arbejdsindkomster'.
Foto: Casper Holmenlund Christensen
Knap 13 kroner ekstra pr. arbejdsdag. Forventningens glæde blev den største. Kassedamerne M/K skal lave luppen frem for at få øje på Løkkes 'målrettede' skattelettelser til danskere med 'små arbejdsindkomster'. Foto: Casper Holmenlund Christensen
Annonce:
Følg Politik

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede før valget, at især de lavtlønnede skulle have en ’målrettet’ skattelettelse, så det blev mere attraktivt at arbejde.

Regeringens 2025-plan afslører dog, at gevinsten på lønsedlen for en kassedame i SuperBrugsen bliver mindre end 280 kroner om måneden.

Så hvis kassemedarbejderen vil runde arbejdsugen af i solen på Restaurant Nyhavn tæt på statsministerens lejlighed, så giver ugens ekstra indtægt råd til en halv liter fadøl til 65 kroner.

– Vi kan kun grine af det. Det er latterligt, lyder det fra fællestillidsmand i Dansk Supermarked, Lasse Lippert Laursen, der har svært ved at få øje på Løkkes gulerod til lavtlønnede danskere.

Annonce:

Vennerne i Nordsjælland
– I en lavtlønsgruppe som vores, hvor vi i forvejen kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen og kæmper for bare at have et fuldtidsjob, så vil det være et utilstrækkeligt beløb, siger tillidsmanden, der kalder regeringens plan et klap på skulderen til virksomhederne og vennerne i Nordsjælland.

Lars Løkke fremhævede ellers netop kassedamerne, da han på Facebook i denne uge forklarede sin 9-årsplan for Danmark.

– For de danskere, der har de laveste indkomster - kassemedarbejderen, rengøringsassistenten, den ufaglærte - der vil vi sænke skatten så meget, at de slipper omkring syv procent billigere i skat, sagde Løkke.

274 kroner pr. måned
Som bekendt gik Venstre til valg på, at det bedre skulle kunne betale sig at arbejde. Løkke har i årevis lovet en målrettet lettelse af skatten på ’små arbejdsindkomster’. Eksempelvis lød det sådan her i statsministerens landsmødetale sidste efterår: 

- Vi vil sænke skatten på arbejde, særligt for dem, som knokler i hårde job til små arbejdsindkomster.

Annonce:

Men 2025-planen viser, at regeringen i højere grad vil belønne folk, der betaler topskat end lønmodtagere i den modsatte ende af indkomstskalaen. I hvert fald når man omregner de kreative procenter til kolde kontanter.

Annette Hansen fra Køge, der er kassedame i SuperBrugsen, får en månedlig gevinst på 274 kroner. Eller knap 13 kroner mere på lønsedlen pr. arbejdsdag.

Det viser Danske Banks beregningsmodel af 2025-planens skattelettelser.

26.700 årligt til højtlønnede
Kassedamen i Superbrugsen tjener cirka 20.000 kroner om måneden, og dermed får hun med regeringens nye plan en skattelettelse på 4233 kroner om året i form af det nye jobfradrag.

Til gengæld vil regeringen afskaffe den ’grønne check’, og dermed mister Anette Hansen 950 kroner årligt, så den samlede årlige gevinst på Løkkes skattelettelse bliver på 3283 kroner.

Nogenlunde samme skattelettelse får det store flertal af danske lønmodtagere, som ikke betaler topskat.

Annonce:

Til sammenligning får en højtlønnet i Whiskybæltet, der tjener mindst en million kroner om året, en samlet skattelettelse på 26.700 kroner årligt.

Altså godt 2225 kroner om måneden, hvilket ifølge Lars Løkke svarer til prisen på et par sko.

Skatte-gevinsten til den vellønnede består af to dele: Lavere topskat (22.635 kr.) - og en såkaldt Pensionsbonus (3876 kr.).

Skatteministeren: De sparer også på el-regningen
Skatteminister Karsten Lauritzen mener dog, at det er helt misvisende, at Ekstra Bladet har valgt at beregne effekten på danskernes løn-seddel efter skat.

'Hvis man ser på den samlede gevinst i forhold til skattebetalingen, får en ufaglært butiksansat den største lettelse i procent. Det mener vi giver et retvisende billede af reformen. Ekstra Bladet undlader så at medregne den kontante lettelse i eludgifterne, som kommer de laveste indkomster relativt mest til gode. Den lettelse skal i vores øjne tælles med,' siger han i en skriftlig kommentar.

Annonce:

'Regeringens hovedprioritet med jobreformen er, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det er derfor, vi bruger vi tre kroner på lettelser i bunden, for hver gang, vi bruger én krone på lettelser i toppen,' forklarer han.

Men Ekstra Bladet fastholder, at det er relevant at kigge på den reelle skattelettelse på små arbejdsindkomster, da det i årevis har været et af Venstres mest konkrete politiske løfter.

Og dels kommer de lavere elafgifter også folk til gode, som ikke er i job. Og dels spiller mange andre elementer i 2025-planen ind på de lavtlønnedes rådighedsbeløb. Eksempelvis loft over børnechecken, lavere SU, lavere rentefradrag på eksempelvis forbrugs- og boliglån mv.

Afskaffelsen af den grønne check er medregnet, fordi den i dag bliver automatisk indregnet i din forskudsopgørelse og dit skattekort - og dermed fungerer som et fradrag.

***

Annette mødte overklassen

Skattegevinst: 274 kr. pr. måned.
Skattegevinst: 274 kr. pr. måned.
 

Du kender måske Annette Hansen, 43, fra fjernsynet. Hun deltog i foråret i DR1-programmet ’Overklassen på udebane’.

Annonce:

Her fik hun besøg i hjemmet i Køge af Erik Brandt og tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen. I et rørende øjeblik var modekongen næsten ved at tude, da han hørte om Annettes slid med at få hverdagen til at hænge sammen.

Annette Hansen er faglært og sidder bag kassen i Super Brugsen i Herfølge. Hun tjener knap 20.000 kr. om måneden og slipper med regeringens udspil 274 kroner billigere i skat om måneden.

– Hvis modellen er, at de rigeste får mest og de fattigste får færrest - som det plejer at være - så synes jeg ikke, det er okay, siger hun om Løkkes plan.

– Jeg vil selvfølgelig godt kunne mærke det, men det er ikke noget synderligt. I hvert fald ikke, når man tænker på, hvor stort et nummer han gør ud af det, siger hun.

– Løkke siger, det skal kunne betale sig at arbejde. Tror du, det her gør forskellen?

– Nej, det tror jeg ikke, konstaterer Annette Hansen.

– For folk, der allerede har et arbejde, kan det næsten være lige meget, om man får 300 kroner. Det er vel bare en tv-pakke.

***

Blandt landets sødeste, men sur på Løkke

Skattegevinst: 259 kr. pr. måned.
Skattegevinst: 259 kr. pr. måned.
 

Annonce:

Birgitte Hansen, 48, fra Ans nær Silkeborg har to gange været nomineret til årets sødeste kassedame af ugebladet Hjemmet.

Men når snakken falder på Lars Løkkes skattelettelser får piben en anden og barskere lyd.

– Han er så fuld af løgn. Det er typisk ham, siger hun.

– Hvad mener du?

– De lover og lover. De tror, vi er så dumme, at vi hopper på den, fordi vi bor i Danmark.

– Så du føler dig taget ved næsen?

– Ja, det gør jeg.

Birgitte arbejder i Spar, men har tidligere været ansat i Rema 1000. Hun er fleksjobber pga. vandeksem. Med en indkomst på godt 18.000 kroner om måneden lander hun med Løkkes helhedsplan på en skattegevinst på 259 kroner om måneden.

– Du har været nomineret til landets sødeste kassedame, men efter det her, er du knap så sød, lyder det som om?

– Over for ham er jeg ikke, nej. Det kan jeg ikke bruge til noget.

Hun mener, at det er svært at tro på politikerne i dag.

– Ellers er jeg ikke sur og gal, siger den ellers hjælpsomme midtjyde.

Annonce:

***

Bitter gulerod

Skattegevinst: 282 kr. pr. måned.
Skattegevinst: 282 kr. pr. måned.
 

Patrick Dahlgreen Petersen, 20, står i kundeservice i Føtex Friheden i Hvidovre.

Her polstrer han bankbogen, inden han til nytår søger ind på DTU. Han tjener som ufaglært omkring 22.000 kr. om måneden og vil ifølge 2025-planen spare 282 kroner om måneden.

Han er langt fra imponeret over Lars Løkkes udspil skattelettelser.

– Det slår fejl, hvis det skulle være målrettet de lavere indkomster. Det er ikke en gulerod, som er værd at gå efter, siger han, og tilføjer:

– Det er ikke noget, som kan mærkes på mit budget.

Patrick er især træt af måden regeringen vil finansiere helhedsplanen - herunder besparelserne på SU.

Han synes ikke, at 282 kroner gør det ’mere attraktivt at arbejde’, som ellers er Løkkes mantra.

– Det er ikke det, der gør det, påpeger han.

***

Prisen er for høj

Skattegevinst: 278 kr. pr. måned
Skattegevinst: 278 kr. pr. måned
 

Annonce:

Puk Johansen er glad for at gå på arbejde. Hun sidder i kassen i Irma i Roskilde. For selvom der er sure kunder, så gør de mange stamkunder jobbet til en fornøjelse.

Det har hun gjort i syv år. Hun tjente som faglært sidste år 240.000 kr. før skat, inkl. tillæg som tillidsrepræsentant.

Hun er faktisk glad for det skulderklap, som Lars Løkke vil give hende og andre lavtlønnede med sin 2025-plan. Hendes egen gevinst bliver på 278 kroner om måneden.

Men Puk, 46, er bekymret for regningen for skattelettelsen, som bliver betalt af de studerende og i form af en højere pensionsalder.

– Jeg har svært ved at forstille mig, at jeg skal arbejde over 21 år endnu. Jeg føler mig allerede godt slidt op, forklarer hun.

– Jeg bekymrer mig også for min 15-årige datter. Hun er en rigtig stræber, som hellere vil koncentrerer sig om bøgerne, end arbejde en masse ved siden af, når hun på et tidspunkt skal studere.

– Så selvom jeg sætter pris på skulderklappet, så ville jeg hellere give pengene til de unge, siger Puk Johansen.

Annonce:

Fakta om regeringens job-reform

Skattelettelserne i ’Helhedsplanen’ består af flere elementer.

*Fem procent-point lavere topskat til, folk der tjener over 508.000 kroner. Dog kun i indtægter op til en million kroner.

*Jobfradrag til personer der tjener mellem 150.000 og 300.000 kroner årligt. For en ufaglært HK’er svarer det til cirka 4350 kroner i en gennemsnits-kommune.

*Pensionsbonus til alle der tjener over 300.000 kroner, hvis de samtidig indbetaler til pension. Det svarer til en skattelettelse på cirka 4500 kroner i en gennemsnitskommune.

*Samtidig vil regeringen stryge den grønne check, hvilket svarer til en skattestigning på 950-1230 kroner årligt alt efter indkomst.

Regeringen foreslår også at indføre en jobpræmie til personer, der går fra langtidsledighed til fast job. Den ledige kan i op til halvandet år få en skattefri præmie på 2500 kroner om måneden. Men det gælder kun personer der har været på dagpenge i mindst halvandet år - eller på kontanthjælp i et år.

Dertil kommer bl.a., at PSO-afgiften sløjfes - og at rentefradraget reduceres. Ingen af delene er medregnet i nærværende beregninger, da begge dele også påvirker personer, som ikke er i job.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt
ekstremt

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU
Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: