Annonce:
Annonce:

'Kejserens nye klæder': Nul møder om børn i Syrien

Udenrigsminister Jeppe Kofod har flere gange forklaret, at en gruppe centrale embedsmænd følger nøje med i sagerne om de danske børn i Syrien. Men nu viser det sig, at gruppen ikke har holdt et eneste møde i over halvandet år

Annonce:
Følg Politik

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har igen og igen forsikret Folketinget om, at sagerne om de danske kvinder og børn i de syriske fangelejre bliver fulgt tæt i den såkaldte myndighedsgruppe. Gruppen består af embedsmænd fra fire ministerier, Forsvarets Efterretningstjeneste og PET.

Men nu kan Ekstra Bladet fortælle, at der ikke er blevet afholdt et eneste møde i gruppen i halvandet år.

Det kræver retsordfører Kristian Hegaard fra Radikale Venstre en forklaring på.

- Det lyder meget mærkeligt og besynderligt, at man siger, at man løbende følger sagerne, men at man ikke mødes. Så forstår jeg ikke, hvad formålet med gruppen er, siger Hegaard, der vil tage sagen op med udenrigsministeren.

Enhedslistens Rosa Lund kritiserer ministeren:

- Det er jo kejserens nye klæder. Jeppe Kofod gemmer sig bag ved noget, der ikke er der.

Annonce:

Nye oplysninger: Jeppe Kofod indførte skjult stramning

Mødtes ofte under Løkke
Myndighedsgruppen blev oprettet i 2018 af VLAK-regering. Formålet var at samle alle relevante myndigheder om at gennemgå de konkrete sager og følge udviklingen tæt.

Det fremgår af flere dokumenter og mails, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, at der er lagt op til et grundigt arbejde myndighedsgruppen. Embedsmændene skal både se på, om de danske kvinder i lejrene udgør en reel trussel mod Danmark, om deres børn er i fare eller er alvorligt syge, og om det - hvis man når så langt - er praktisk muligt at få dem hentet til Danmark.

Mødekalender

Myndighedsgruppen består af embedsmænd fra Udenrigsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet, FE og PET.

Møder i 2018: 4

4. oktober, 2. november, 14. november, 21. december

Møder i 2019: 8

4. januar, 15. marts, 4. april, 14. maj, 4. juli, 9. juli, 18. juli, 28. august

2020: 0

I begyndelsen blev der holdt cirka et møde om måneden. Første gang 4. oktober 2018.

Kort efter statsminister Mette Frederiksens regering tiltrådte i juni 2019, blev der holdt flere møder i træk i gruppen - sidste gang 28. august 2019.

Annonce:

Få dage senere fremlægger udenrigsminister Jeppe Kofod og justitsminister Nick Hækkerup regeringens praksis i sagerne under et samråd i Folketinget.

Ingen af de to ministre fortæller dog, at der er tale om en stramning, som blandt andet rummer et krav om, at mødre og børn skal adskilles, hvis barnet skal gøre sig forhåbninger om at komme til Danmark.

Herefter stopper al mødeaktivitet tilsyneladende i myndighedsgruppen.

'Sagerne bliver jo syltet'

Rosa Lund kræver en forklaring på, at der ikke har været afholdt møder i myndighedsgruppen:

- Det er jo et skalkeskjul. De henviser hele tiden til den gruppe. Men hvordan kan man det, når de aldrig mødes?

Siden sommeren 2019 er eksempelvis indløbet dokumentation for, at en fireårig pige har udviklet ptsd af at være i lejren, USA har opfordret lande som Danmark til at hente sine borgere hjem, og blandt andre FN har slået alarm i forhold til forholdene i fangelejrene.

Derfor undrer det Rosa Lund, at gruppen ikke er mødtes, da den bliver fremhævet som central:

- Vi oplever at blive sendt fra ministerium til ministerium, når vi spørger om noget, og at de allesammen bliver ved med at henvise til den her myndighedsgruppen.

- Det bliver mere og mere tydeligt, at regeringen holder os hen. At den ikke er interesseret i, at vi får noget at vide. Det betyder noget for vores forhold til udenrigsminsiteren.

Trækker tingene i langdrag
Udenrigsministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at myndighedsgruppen også kan udveksle mails mellem møderne, men det har ikke været muligt at få svar på, om der har været nogen aktivitet siden det sidste møde i august 2019.

Uanset hvad mener Rosa Lund, at meget nu tyder på, at det har været tom snak fra Jeppe Kofods side, når han har talt om myndighedsgruppen.

- Sagerne bliver syltet. Det kan vi jo se. I sagen om den fireårige pige med ptsd får man en vurdering, og så beder man om en ny. Det er en måde at trække tingene i langdrag på. Man gemmer sig oven i købet bag en myndighedsgruppe, som måske findes, men som aldrig mødes. Det er under al kritik.

UM: Der kan også være mails
Ekstra Bladet har spurgt Udenrigsministeriet og Jeppe Kofod, hvorfor der ikke har været afholdt møder i gruppen i halvandet år, og hvorfor Kofod henviser til gruppen, når den tilsyneladende ikke er aktiv.

I en mail skriver ministeriet, at 'myndighedsgruppen understøtter den samlede myndighedshåndtering af sager om fremmedkrigere. Formålet er at belyse alle relevante aspekter af en konkret sag.'

Det er op til de enkelte ministerier at 'aktivere myndighedsgruppen', skriver ministeriet, hvis der 'sker en udvikling, som kræver fælles belysning.'

Annonce:

Eksempelvis hvis Udenrigsministeriet mener, at et barn bør hentes til Danmark.

'Aktivering af myndighedsgruppen kan ske enten i form af et møde eller i form af skriftlige udvekslinger,' skriver ministeriet og understreger, at gruppen ikke træffer afgørelser i sagerne, men at det sker i de enkelte ministerier.

Siden sidste møde i myndighedsgruppen har Udenrigsministeriet blandt andet modtaget dokumentation på, at en fireårig pige med dansk statsborgerskab har udviklet ptsd af at være i lejren.

Henviser hele tiden til gruppen

Udenrigsminister Jeppe Kofod har flere gange henvist til myndighedsgruppen, når han er blevet spurgt ind til konkrete sager fra fangelejrene i Syrien.

5. november 2019
Jeppe Kofod under debat i Folketingssalen:

- Der er en myndighedsgruppe, der belyser hver enkelt sag med de relevante myndigheder, og så tager man beslutning derudfra.

- Det er klart, at hvis nogen har børn, håndterer vi hver enkelt sag ud fra forholdene, altså at hvis der er et akut livstruende forhold, kan vi af nogle humanitære grunde gå ind og kigge på hver enkelt sag. Det gør man i en myndighedsgruppe, og der belyser man de her sager enkeltvis.

19. december 2019
Svar til Folketinget

'Såfremt der i en sag efter regeringens kriterier ses at være anledning til at overveje en medicinsk evakuering, vil sagens øvrige aspekter, herunder de sikkerhedsmæssige aspekter og barnets indfødsret eller opholdsgrundlag i Danmark, skulle belyses i myndighedsgruppen for håndtering af sager med fremmedkrigere.'

12. marts 2020
Svar til Folketignet

Enhedslistens Rosa Lund spørger, hvorfor Udenrigsministeriet mener, det er nødvendigt med yderligere vurderinger af to danske børn, når ministeriet allerede har modtaget dokumentation for, at de har det dårligt.

Kofod svarer blandt andet:

'Der er etableret en fælles myndighedsgruppe (...) Her belyses konkrete sager enkeltvist. (...) Idet den nævnte sag fortsat er under belysning, gives der ikke yderligere oplysninger.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: