Khader: Fingrene væk fra de smykker, flygtninge har på

Diskussionen er blevet pinlig, mener de konservatives Naser Khader. Smykker båret af flygtninge ved ankomsten til Danmark skal være undtaget kontroversielt lovforslag uanset værdi

Debatten om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs kontroversielle asylstramninger er stukket helt af. Og særligt punktet, der giver myndigheder lov til at konfiskere dyre smykker hos flygtninge for at finansiere ophold på asylcentre, skal præciseres i det opsigtsvækkende lovforslag, der ineholder i alt 34 punkter.

Det mener de konservatives udlændinge- og integrationsordfører Naser Khader. I et interview med Ekstra Bladet understreger Naser Khader, at de konservative kun vil støtte det omdiskuterede tiltag, hvis flygtninges personlige smykker, som de bærer ved ankomsten til Danmark, er undtaget. Uanset værdi.

- Vi er imod, at der i lovforslaget 'medmindre det har en høj nok værdi'. Vi skal ikke frede de smykker, de kommer med i kufferten. Men hvis det er noget, flygtninge har på sig, så skal det fredes, uanset, hvad det koster: eksempelvis et ur, en vielsesring, en diamantring, siger Naser Khader til Ekstra Bladet.

De seneste døgn har det opsigtsvækkende forslag vakt vild debat i både Danmark og udlandet. Og integrationsminister Inger Støjberg har nu blankt afvist at ville tage vielsesringe fra flygtninge, selvom hun tidligere har udtalt, at det må bero på en konkret vurdering.

Dansk politik - 18. dec. 2015 - kl. 13:55 Vært til Støjberg: Vil du tage min ring fra mig?

Nu afviser Inger Støjberg blankt, at hun ikke vil tage vielsesringe fra flygtninge. (Foto: Joachim Adrian) Dansk politik - 21. dec. 2015 - kl. 21:08 Støjbergs slingrekurs: Nu afviser hun blankt at tage vielsesringe fra flygtninge

Men Naser Khader mener, at alle personlige smykker skal undtages de danske myndigheders granskning. Uanset værdi. Og så længe flygtningene har dem på sig.

- I lovforslaget bliver der lagt op til, at hvis de her ting er tilpas dyre, så kan man risikere at få det konfiskeret. Det skal vi altså ikke kunne. Vi skal gå efter noget andet, man har medbragt i kufferten: Penge, diamanter, guld. Men det, flygtninge har på sig, det skal vi ikke røre ved uanset hvad, siger Naser Khader.

- Men hvorfor ikke det, hvis det er meget dyre genstande?

- Jeg synes diskussionen bliver værre og værre. Nogle af mine arabiske venner skriver til mig, at nu snakker de også om folks guldtænder. Nu er det pinligt. Nu stopper vi. Jeg ved godt, der ikke er lagt op til det i lovforslaget. Men vi skal have en præcisering i bemærkningerne til lovforslaget, hvor de ting, man har på, er undtaget, uanset hvad de koster.

- Men risikerer du ikke med det, du nu foreslår, at der bliver vekslet en masse kontanter til smykker?

- Nej, jeg siger ikke alle smykker. Det er personlige smykker, vi skal undtage - dem man har på sig.

- Hvad så hvis en flygtning veksler alle sine dollars til en pose med halskæder og ringe?

- Altså, hvis en person kommer med fire Rolex-ure på - og ikke hedder Mads Christensen - så må man bruge den sunde fornuft og sige 'den går ikke.' Men et ur, en halskæde, en diamantring kan godt være dyrt og måske et arvestykke, der betyder noget for en. Det skal vi ikke gå efter.

- Der har været en diskussion de seneste dage, hvor Inger Støjberg har sagt, at politibetjente godt kan vurdere, om et smykke er 1000 eller 20.000 kroner værd. Hvad siger du til den udlægning?

(FOTO: Jens Dresling) Dansk politik - 21. dec. 2015 - kl. 21:47 Støjberg: Politiet kan sagtens vurdere smykkers værdi

 

- Det er derfor, der skal en præcisering til. Politiet kan ikke vurdere de her ting. Men overordnet kan de godt vurdere, at hvis du kommer med 10 halskæder på og fire Rolex-ure, så skal der naturligvis skrides ind. Men at vurdere en halskæde - om den så koster 1000 eller 20.000 - det er ikke politiets opgave. Det skal være det, man har bragt med sig, vi går efter. Ikke det man har på sig.

- Hvad hvis I ikke får den præcisering, du efterspørger? Hvad hvis lovforslaget bliver gennemført, så der stadig kan tages smykker fra flygtninge, hvis de repræsenterer en vis værdi?

- Jamen så vil vi ikke være med til det. Det har aldrig været meningen, at vi skal sidde og diskutere, om folks vielsesringe koster 1000 eller 50.000. Det har vi ikke sagt ja til.

- Hvad hvis en flygtning så tropper op med rigtig mange smykker på sig og har ringe på fingrene, på tæerne, i håret, dyre armbåndsure, halskæder, brocher på tøjet? Er der en grænse for, hvor meget man må have på sig?

- Der må man bruge den sunde fornuft. Men den eneste i Danmark, der går med to ure, det er Mads Christensen.

- Men skal det så også stå i bemærkningerne, at man ikke må have fire ure på?

- Nej. Der skal stå, at det skal være de personlige smykker, der har affektionsværdi. Jeg vil bare ikke stå i en situation, hvor vi skal diskutere at tage en vielsesring fra en flygtning, fordi den er 50.000 værd.

Se også: LA genovervejer forslag om at beslaglægge smykker

Se det fulde interviewet her.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen