Khader: Jeg er blevet klogere

Naser Khader varsler politisk comeback i Østjylland på ryggen af store værdikampe forude mod terrorbekæmpelse

Video: Ernst van Norde

Det var en veloplagt Naser Khader, der i dag gjorde det officielt, at han vender tilbage til dansk politik som opstillet værdi-frontkæmpe for De Konservative i Tom Behnkes hidtidige kredse i Aarhus Syd og Skanderborg.

- Jeg må erkende, at jeg har lært af de fejl, jeg begik, da jeg senest sad i Folketinget.

- Vælgerne vil få en mere rund, reflekterende og klogere udgave af mig, siger Naser Khader til Ekstra Bladet.

Konservative har jagtet Khader siden efteråret

Den syrisk-fødte samfundsdebattør kunne ikke undgå at blive konfronteret med især to problemstillinger - den ene handlede om hans klodsede farvel fra toppen af dansk politik, den anden om det terrorbillede, som i de senere uger er blevet en endnu større udfordring med hændelserne i Paris og København.

- Jeg tror, at den ekstremisme, vi oplever, i især islamistiske miljøer, er nøjagtig lige så farlig som nazismen. Terroristen i København, Omar, endte som han gjorde, fordi han er opvokset i en ghetto (Mjølnerparken) og ikke i Nørre Snede med danske kammerater.

Mislykkedes i 2011
Nyheden om Naser Khaders tilbagevenden til dansk politik ramte de fleste medier tirsdag aften. Her kom det frem, at Naser Khader har i sinde at stille op for det parti, som det med 1.700 personlige stemmer ikke lykkedes for ham at blive valgt ind for ved folketingsvalget i 2011.

De Konservatives formand, Søren Pape, har tidligere været ude og rose Naser Khader, der siden sit mislykkede kandidatur til Folketinget blandt andet har fungeret som mellemøstlig kommentator på P1 radioprogrammet 'Arabiske Stemmer'.

Naser Khader har tidligere siddet i Folketinget for Det Radikale Venstre og Ny Alliance, som siden skiftede navn til det nuværende Liberal Alliance.

Pia K: Nasers bedste politiske tid var uden for Folketinget

- Jeg er ret sikker på, at den viden, jeg har opsamlet de seneste tre-fire år om især mellemøstlige anliggender kan gøre gavn på Christiansborg. Der er mange politikere, der ikke kender tilstrækkeligt til ekstremisternes dna, men det gør jeg, siger Naser Khader, der finder det 'vanvittigt', at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har flirtet med tanken om at forhandle med Syriens diktator Bashar al-Assad.

- Folketinget har nu i to år været stort set tavse om folkedrabet i Syrien. Jeg kunne ikke holde ud at blive ved med at sidde ude på sidelinien og være tilskuer til det, begrundede mellemøsten-eksperten bl.a. sin kovending fra at have bedyret, at hans farvel til politik var definitiv.

Her er Nasers store nedture

Naser Khader blev første gang spurgt i efteråret i fjor, hvorvidt han kunne tænke sig et politisk comeback, men han takkede både her og på yderligere en forespørgsel nej. Terrorangrebene i Paris for seks uger siden fik ham dog overbevist om, at det var nu, han skulle tilbage omkring beslutningsprocesserne frem for at være den analyserende og debatterende med sæde på magtspillets sidelinie.

Dette er kun begyndelsen

Han mødte selv op til pressemødet på Dalgas Avenue nær Marselisborgskoven i Aarhus med to livvagter. En situation, han har været vant til i flere år, fordi han har udtalt sig kritisk om de ekstremiserede grupper blandt sine muslimske trosfæller.

- Jeg er desværre bange for, at terroranslagene i Paris og København kun er begyndelsen på noget, der kan blive langt værre, siger Naser Khader. Han tror, at Omar Abdel Hamid El-Hussien tog det sidste skridt frem mod sine vanvidshandlinger i den forgangne weekend, fordi han i fængslet mødte en eller flere selvbestaltede hadprædikanter mod vestlige værdier.

Pape – nu med slips, men uden vælgere

- For mig er der ingen tvivl om, at der blev trykket på den sidste knap hos Omar under hans seneste fængselsophold.

På spørgsmålet om, hvad forskellen er på Dansk Folkepartis flygtninge- og integrationspolitik og hans egen, blev Naser Khader for én gangs skyld tavs i flere sekunder:

- Jeg kender helt ærligt ikke nok til alle detaljer i Dansk Folkepartis politik på dette område til, at jeg kan sige noget sikkert om det. Men én ting er sikkert; ekstremisterne er på fremmarch og deres had mod vesten og jøderne er lige så farligt som nazisterne i 30´erne.

Med hensyn til håndteringen af konflikten i Syrien mener mellemøst-eksperten, at der skal skrappere midler i brug.

- Det nytter intet bare at bombe IS-soldater på puch maxi´er fra luften, kun landtropper kan nedkæmpe dem, og det skal helst ske med muslimske tropper i front.

Du kan se Ekstra Bladets fulde interview med Naser Khader i afspilleren over artiklen.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.