Udenrigsordfører Naser Khader (K) er ikke det mindste overrasket over at stå på en liste hos den syriske efterretningstjeneste. Faktisk har Khader fået direkte trusler fra præsident Bashar al-Assads regime, oplyser han.
- Jeg har i mange år, også før borgerkrigen startede, været i opposition til det totalitære regime, som fængsler vilkårligt og torterer folk. Så jeg er ikke overrasket, siger Naser Khader.
Naser Khader står sammen med 200 andre danske statsborgere på et liste hos det syriske flyvevåbens efterretningstjeneste. Danskerne er enten forment adgang til Syrien, eller også har det syriske regime udstedt arrestordre på dem, skriver Berlingske.
De 200 danske statsborgere er nævnt ved navn og et særligt filnummer i den syriske efterretningstjenestes database. Naser Khader har dog også fået direkte henvendelser.
- Jeg har også i tidens løb fået henvendelser fra regimets folk, hvor der blandt andet blev sagt, at hvis jeg kom til Syrien, så kom jeg i en hakkemaskine, fortæller den konservative folketings-politiker.
- Jeg gav truslen videre til PET, og jeg har ikke tænkt mig at tage til Syrien, siger Khader.
De fleste er, ifølge databasen, forment adgang til Syrien, mens der er udstedt arrestordrer på 27 af de danske statsborgere, skriver Berlingske.
200 danskere registreret af Syriens hemmelige tjenester
Øjne i Danmark
Naser Khader (K) mener, at listen antyder, at den syriske efterretningstjeneste opererer i Danmark.
- Regimet har øjne og ører i Danmark. De er i blandt os, og det er noget, som PET skal være opmærksom på, siger han.
Der er angiveligt 16 sikkerhedstjenester i Syrien, og den mest magtfulde er formentlig flyvevåbnets efterretningstjeneste. Derfor skal Danmark tage listen meget alvorligt ifølge Naser Khader.
- Det er vigtigt, at vi holder øje med regimets folk i Danmark, og hvis de er spioner for fremmede magter, så skal de udvises, siger han.
Bror: Barsk periode for Jeppes familie
De holder øje
Mohammad Mahfoud er formand for Dansk Syrisk Forening i Danmark. Han deltager i debatten om Syrien som en af de mest regimetro stemmer.
Han er overrasket over, at listen omfatter så mange civile danskere. Men han kan godt forstå, at det syriske regime holder øje med Naser Khader.
- Fra starten var Naser meget imod den syriske regering, så det ville ikke overraske mig, at regeringen holder øje med ham.
- Jeg tror, der er personer her i Danmark, der har kontakt til Syrien. Både til oppositionen og til regeringen, siger han til Berlingske.
Hold dig væk
Tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen mener, at man skal tage listen alvorligt og holde sig langt væk.
- Man skal være opmærksom på, at der er forskellige efterretningskulturer i forskellige lande. I diktaturer er der selvfølgelig andre dagsordener end i et demokratisk system, siger Bonnichsen til Ritzau.
- Det har en betydning for den enkelte persons bevægelsesfrihed at være på listen. Jeg ville holde mig langt væk fra Syrien, hvis jeg stod på listen og var bekendt med det, for man risikerer at blive anholdt og fængslet, siger han.
Ni henrettet om dagen
Ikke mindre end ni personer er der i gennemsnit blevet hængt dagligt i præsident Bashar al-Assads frygtede fængsel Saydnaya, der måske nærmere burde betegnes som et menneskeligt slagtehus. Alt i alt er der de seneste fire år blevet dræbt 13.000 fanger.
Det afslører en ny rapport fra Amnesty International.
I rapporten beretter menneskerettighedsorganisationen om systematisk tortur, mishandling, afstraffelse og generelt ekstreme forhold i helvedesfængslet.
Eksempelvis fortæller en af fangerne om elektrisk stød, voldtægt, seksuelle overgreb, hvordan de fik hevet deres finger- eller tånegle ud og hvordan de blev skalperet eller brændt med cigaretter.