Khader til storfamiliefar: Din attitude er dybt provokerende!

Angriber landsmand: Naser Khader kræver syrisk flygtnings arbejdsduelighed efterprøvet. Ikke godt nok bare at kalde sig selv syg. Se hele debatten mellem de to her

Her kan du se debatten

Den 47-årige syriske mand Daham Al Hasan har fået tilladelse til familiesammenføring af 17 børn, og debatten om storfamilien har raset hele ugen.

Nu står familiefaren klar i tv-studiet til at debattere med de konservatives udlændingeordfører Naser Khader, som langt fra er tilfreds med, at Daham ikke kan arbejde.

- Det er stærkt problematisk, at en syrisk flygtning kan få lov til bare at kalde sig selv syg for på den måde at undgå at arbejde og lære dansk, så han kan forsørge en stor børneflok på i alt 20 børn, hvoraf 17 er under 15 år gamle.

Sådan lyder det fra Naser Khader i et hårdt, personligt angreb på den konservative politikers syriske landsmand, flygtningen Daham Al Hasan, der til Ekstra Bladet har fortalt, at han er sygemeldt og derfor ikke kan arbejde eller lære sproget, efter han har fået asyl.

Khader stempler Daham som dybt skadelig for den folkelige opbakning til at hjælpe værdigt trængende flygtninge.

- Jeg synes simpelthen, han er skadelig for hele flygtningesagen. Noget af det vigtigste for flygtningepolitik er, at der er legitimitet og folkelig opbakning. Men med hans attitude og holdning skabes der modstand mod flygtninge. Det skader dem, der virkelig har behov, siger Naser Khader til Ekstra Bladet.

Den syriske flygtning Daham Al Hasan har 20 børn med tre koner. Foto: Anita Graversen Samfund - 24. maj. 2016 - kl. 14:23 Ekspert: Derfor kan Daham få 20 børn og tre koner til Danmark

Daham Al Hasan har indtil videre fået 8 børn og én kone med til Danmark. (Foto: Anita Graversen) Dansk politik - 23. maj. 2016 - kl. 21:16 Vil ha’ 20 børn og tre koner til Danmark

Naser Khader mener, at den bedste medicin for Daham, er at komme ud på arbejdsmarkedet. (Foto: Anita Kristensen og Henning Hjort) Dansk politik - 23. maj. 2016 - kl. 23:33 Politikere til Daham med 20 børn og tre koner: Du skal arbejde!

I over 20 år har Daham Al Hasan ene mand forsørget en familie på 24 personer – 20 børn, tre hustruer og sig selv – som hårdtarbejdende håndværker hjemme i Syrien. Ingen i den store familie led nød.

Nu er Daham flygtet fra krigens helvede til en by i Vestjylland, og familien blevet splittet. I hvert fald for en tid.

Men Dahams muligheder for at forsørge sig selv og sin enorme familie er reelt lig nul. Opgaven påhviler i stedet Esbjerg Kommune, som på sigt skal sørge for kost og logi til Daham, tre hustruer og 20 børn.

Et dilemma, der hurtigt kan vokse i takt med antallet af familiesammenføringer, fordi enlige flygtninge har krav på at få selskab af deres nærmeste familie.

Fødeby i krigszone
Daham er opvokset i en af de større provinsbyer i det centrale Syrien, Deir ez-Zur. Under krigen har byen været udsat for adskillige blodige træfninger. I januar omkom 130 mennesker under en IS-offensiv. Byen var også blandt målene under den omfattende russiske luftoffensiv sidste år.

I Deir ez-Zur har Daham boet hele sit liv, og efter arabisk skik samlede han tre hustruer omkring sig. Foreløbig er forplantningen resulteret i en flok på oprindeligt 21 børn.

Fem koner tilladt

Selv om syrisk lov tillader en mand at have op til fem hustruer, har Daham ’kun’ tre.

Kvinderne var ofte gravide samtidig, og i flere år voksede børneflokken med flere børn om året.

- Børnene er mit et og alt. Jeg elsker dem.

Hans yngste datter var to år, da hun her i foråret kom til Danmark sammen med sin mor og syv søskende.

- Jeg havde aldrig set hende før, siger Daham Al Hasan.

Men for et par år siden døde den ældste søn på 19 år af årsager, som Daham ikke ønsker at gå i detaljer med.

- Jeg kan ikke tale om det. Det gør mig trist og tung i sindet, siger faderen.

Forrige år forlod Daham pludselig familien efter i lang tid at have haft krigens blodige brutalitet inde på livet. På sin flugt fra rædslerne fandt han via mange omveje sit asyl i Vestjylland tusindvis af kilometer borte.

I dag bor den 47-årige mand i en nedlagt skole sammen med en hustru og otte børn. De kom til Danmark i marts og taler kun arabisk.

Hjemme i Deir ez-Zur venter de øvrige 12 børn og deres to mødre fortsat på dansk gæstfrihed og et liv langt væk fra krigens gru.

Helvedes forgård

Området ved byen Deir ez-Zur, hvor Daham Al Hasans to tilbageblevne hustruer i øjeblikket opholder sig med i alt 12 børn, er en forgård til helvede. Indtil flugten for to år siden har Daham levet hele sit liv i flodbyen.

Deir ez-Zur er kendt som en af IS’ stærke og mest brutale fæstninger. Det var her, IS kastede homoseksuelle ned fra høje bygninger og huggede hænderne af folk, der blot var mistænkt for at stjæle.

Byen ligger mod øst og har adskillige gange været centrum for voldsomme kampe mellem IS, den syriske hær og de kurdiske partisaner. Russerne har flere gange bombet byen fra luften.

415 kommentarer
Vis kommentarer