Kim Kielsen bliver genvalgt som formand for Siumut

Tidligere landsstyremedlem Vittus Qujaukitsoq havde udfordret Kim Kielsen på partiet Siumuts landsmøde

Grønlands regeringschef, selvstyreformand Kim Kielsen, har torsdag aften overlevet en partifælles forsøg på at vælte ham som formand for partiet Siumut.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

Det tidligere selvstyremedlem for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq havde udfordret Kim Kielsen til partiets landsmøde, som varer fra onsdag til fredag.

Ifølge Sermitsiaq vandt Kim Kielsen afstemningen med et stort flertal.

Selvstyreformanden fik 48 stemmer. Vittus Qujaukitsoq måtte nøjes med 19 stemmer blandt 67 stemmeberettigede til formandsvalget.

Vittus Qujaukitsoq ville inden afstemningen ikke ud med, hvor mange støtter han havde i partiet.

En af de afgørende grunde til opgøret er, at Vittus Qujaukitsoq mener, at Kim Kielsen ikke kæmper nok for grønlandsk selvstændighed.

Det har været et særlig hedt emne siden sidste år. Den nydannede grønlandske regeringskoalition udsendte i oktober en erklæring om, at Grønland uigenkaldeligt er på vej mod selvstændighed.

Men der er altså uenighed om, hvor hurtigt det skal gå.

Vittus Qujaukitsoq blev i 2014 hentet ind som naalakkersuisoq, hvilket svarer til minister, for erhverv, arbejdsmarked og udenrigsanliggender, da Kim Kielsen dannede regering.

Men i april trak Vittus Qujaukitsoq sig fra posten. Han var uenig med Kim Kielsen om emner som rigsfællesskabet og forsvarspolitik.

Måneden efter trak Grønland en klage over Danmark til FN tilbage. Vittus Qujaukitsoq stod bag klagen, da han var selvstyremedlem.

Klagen blev trukket tilbage, fordi Naalakkersuisut, den grønlandske regering, ikke kunne bakke op om de informationer, der indgik i klagematerialet.

Det skabte røre i Danmark, da Vittus Qujaukitsoq sidste år kaldte de danske myndigheder "arrogante" og beskyldte Danmark for ikke at tage Grønland alvorligt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.