Københavns bykonge: Mit hjerte bløder

Som den eneste by i landet må udenlandske turister ikke booke overnatninger i København, og den beslutning er Københavns overborgmester lodret uenig i

Københavns bykonge: Mit hjerte bløder

Få et overblik over pressemødet her. Video/redigering: DR/Emma Svendsen

I mere end to og en halv måned har de danske grænser været lukket.

15. juni åbnes de, men kun for tyske, norske og islandske turister - og kun hvis de har bestilt mindst seks overnatninger uden for København. Og det ærgrer hovedstadens overborgmester og bykonge i ti år, Frank Jensen (S).

Frank Jensen ærgrer sig over dagens udmelding. Foto: Ritzau Scanpix
Frank Jensen ærgrer sig over dagens udmelding. Foto: Ritzau Scanpix
 

I et opslag på Facebook skriver Jensen, at hans 'hjerte bløder' efter dagens pressemøde i Statsministeriet:

'Jeg er fuld af forståelse for, at man ikke bare kan åbne sluserne og at covid-19 stadig er i blandt os, men mit hjerte bløder for Københavns hoteller, restauranter og forlystelser. Turisme er et kæmpe erhverv i hovedstaden, som beskæftiger næsten 40.000 mennesker, og udebliver turisterne, så er de job truede.'

Ingen overnatning i København
Danmarks grænser har været lukket på grund af coronakrisen. Når de åbner igen, må udenlandske turister som det eneste sted i landet ikke booke overnatninger i København. Frank Jensen lægger ikke skjul på, at han er lodret uenig i den beslutning:

'Det er for mig ærligt talt svært at forstå, at turisterne ikke må overnatte i København (...) Alt i alt synes jeg, det er en meget ærgerlig dag for Københavns erhvervsliv. En velfungerende hovedstad er afgørende for hele Danmark,' skriver han.

Det er dog ikke kun beslutningen om at holde København uden for ligningen, Frank Jensen er utilfreds med. Også beslutningen om at holde grænsen lukket for vores svenske naboer ærgrer overborgmesteren.

'Jeg er også ærgerlig over, at grænsen til vores svenske venner i Skåne ikke blev åbnet i denne omgang. Her stiller statsministeren i udsigt, at der arbejdes på en regional løsning, og det hilser jeg velkommen. Vi har tætte bånd til svenskerne og er et samlet integreret arbejdsmarked,' skriver han på Facebook.

Sverige blev snydt
På dagens pressemøde i Statsministeriet sagde Mette Frederiksen (S), at beslutningen om at holde grænserne lukket for svenskerne skyldes coronaudviklingen i landet.

- Vi står forskellige steder i forhold til corona. Vi har et stærkt ønske om at finde en løsning. Det kan være en regional løsning, sagde statsministeren.

Frank Jensen har været overborgmester i København siden 1. januar 2010.

FAKTA: Tyske og norske turister skal overholde visse regler

I mere end to og en halv måned har de danske grænser været lukket, men nu åbnes grænserne for tyske, norske og islandske turister fra 15. juni.

Dermed er svenske og finske turister foreløbig uvelkomne.

Læs mere her:

* Indrejsende i Danmark vil stikprøvevis blive opfordret til at tage en test for coronavirus ved grænseovergange.

* De er velkommen, hvis de ejer et sommerhus eller har en kæreste i Danmark.

* Indrejsende er også velkommen, hvis de har bestilt mindst seks overnatninger - dog skal det være uden for København.

* Der bliver opsat mobile teststationer i sommerlandet, hvor der er mange folk og turister samlet. Det skal være muligt for ansatte i butikker, i forlystelsesparker, på restauranter og lignende at blive testet.

* Det sker for at overvåge udviklingen og opdage eventuelt nye smittekæder.

* Det vil ikke være et krav for at indrejse i Danmark, at man lader sig teste, og der kommer ikke til at være testning ved alle grænseovergange eller alle de populære sommerområder hver dag.

* Udlændinge, der kommer til Danmark, vil få information om de danske retningslinjer.

* Hvis en udenlandsk turist testes positiv for coronavirus, vil vedkommende være omfattet af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om for eksempel selvisolation.

* Hvis en udlænding, der ønsker indrejse, udviser tydelige sygdomstegn, som for eksempel hoste, tegn på feber eller lignende, vil den pågældende blive afvist ved grænsen.

* Politiet vil kontrollere, om personer, der ønsker indrejse i Danmark, opfylder betingelserne for indrejse.

* Hvis en udlænding, der ønsker indrejse i Danmark, ikke opfylder betingelserne for indrejse, vil den pågældende blive afvist.

* Der vil skulle fremlægges et lejebevis på et sommerhus, hotel, campingplads eller lignende.

Kilde: Regeringen.