Københavnsk gadefest i fare: Her er det reelle problem

Tis og larm er automatisk noget, man forbinder med Distortion. Nu forsøger bagmændene at komme problemet til livs, så man også i år kan feste løs i de københavnske gader

Disse børn har fundet deres eget middel mod tissende distortion-gæster.

Skal det efter 20 år være slut med den københavnske gadefestival Distortion?

Københavns Kommune vil have arrangørerne til at redegøre for, hvordan man vil forbedre forholdene med toiletter og lydniveauet for musikken, så færrest mulige bliver generet af den fem dage lange fest i gaderne, inden 13. maj.

Er redegørelsen ikke tilfredsstillende, så vil Distortion miste sin tilladelse til at blive afholdt, og Københavns gader vil ikke være fest og glade, fulde mennesker fra 30. maj til 3. juni, men busser og cafégæster.

Årets Distortion risikerer at blive aflyst. Foto: Henning Hjorth Samfund Distortion truet af aflysning

Folk tager ikke hensyn
Et af de helt store klagepunkter, som københavnerne har overfor Distortion er, at gader, stræder og døre sejler i tis. Det er også et af kommunens store kæpheste, toiletforholdene skal simpelthen optimeres, hvis festen skal holdes.

- Vi har masser af toiletter, og mange flere end der egentlig skal være i forhold til antallet af gæster, forklarer Thomas Fleurquin, der er direktør for Distortion, til Ekstra Bladet.

Han forstår godt, at københavnerne er trætte af fem dage med tis, og folket bag Distortion gør alt for at bekæmpe problemet, blandt andet ved at have masser af toiletter. Men direktøren for arrangementet mener, at man skal forstå, at det ikke er Distortion der er problemet, det er de fulde gæster.

- Folk tisser over alt, og det, syntes jeg selv, er skandaløst, når det er beboerkvarter. Jeg kan ikke fatte, man kan finde på at tisse i opgange, hvor folk bor. Hvis ikke vi finder løsninger snart, så kommer vi altså til at lukke ned for gadefesterne. På det punkt er vi enige med kommunens ønske om at stramme op. Vi har øget toilet budgetterne med cirka 25 procent i forhold til sidst år, der hvor kommunen har krævet en stigning på 10 procent. Hvis ikke publikum kan blive bedre til at respektere beboerne, kan vi altså ikke være festen bekendt, forklarer Thomas Fleurquin.

Thomas Fleurquin fandt på Distortion i 1998. Han forstår godt, at københavnerne er trætte af, at festglade unge tisser overalt. Foto: Privatfoto
Thomas Fleurquin fandt på Distortion i 1998. Han forstår godt, at københavnerne er trætte af, at festglade unge tisser overalt. Foto: Privatfoto
 

Lydløse fester
Thomas Fleurquin er af den opfattelse, at Københavns Kommune forsøger at dræbe al kultur i hovedstaden.

Et af de tekniske greb er, at kommunen ikke tillader, at arrangementer på gaden overskrider en lydgrænse på 60 decibel. Dette gør det noget nær umuligt at afholde en stor gadefestival for Thomas Fleurquin.

- Nogle dele af forskrifterne for udendørs musikarrangementer er umulige at overholde, for eksempel på Sankt Hans Torv, hvor lydniveauet ifølge de nye regler skal være under 60 decibel. Hvis man tager på Sankt Hans Torv en tirsdag eftermiddag, er der et lydniveau på mellem 73-85 decibel, og det alene fra cafégæster, baggrundslyde og bustrafik. Sidste år til Distortion, var der fra publikum et lydniveau på 85 decibel, inden anlægget blev tændt. Alle i branchen ved, man ikke kan overholde et lydniveau på under 80-85 decibel. Det kan Jazz-festivalen heller ikke, når de spiller akustisk. Så det er oppe ad bakke når reglerne siger max 60 decibel, siger Thomas Fleurquin.

Nu forsøger holdet bag Distortion sammen med lydteknikere og ingeniører at finde en løsning på lydproblemet, for fest skal københavnerne have. Et af de kreative tiltag er såkaldt 'Silent Diskoteker'.

- Det vi gør i år er, at vi laver to silent diskoteker på Sankt Hans Torv og på Litauens Plads, hvor vi vil lave 0 decibel på musikken. Der vil stadig være 80 decibel fra publikum, men al fest og dansegulv bliver via høretelefoner på disse to centrale pladser. Det bliver også sjovt, lover Thomas Fleurquin.

Et såkaldt 'Silent Diskotek' går ud på, at publikum hører musikken igennem høretelefoner, så DJ'en sender musikken ud på en radiofrekvens fremfor sine højtalere. Alle med høretelefoner vil høre den samme musik, som de vil danse til, men ingen naboer vil blive generet af de tunge basrytmer.

132 kommentarer
Vis kommentarer