Annonce:
Annonce:

Kofod afviser: - Vi har en meget stærk relation

Jeppe Kofod afviser, at kurrer på tråden mellem Danmark og USA er grunden til, at Mette Frederiksen endnu ikke har besøgt Det Hvide Hus

Jeppe Kofod afviser, at kurrer på tråden mellem Danmark og USA er grunden til, at Mette Frederiksen endnu ikke har besøgt Det Hvide Hus

Annonce:
Følg Politik

(NEW YORK, USA), Ekstra Bladet:

Der er ikke en finger at sætte på forholdet mellem Danmark og USA. Heller ikke selvom Mette Frederiksen har ventet mere end 1200 dage på at besøge Det Hvide Hus.

Det mener i hvert fald udenrigsminister Jeppe Kofod (S):

- Danmark og USA har et fantastisk, godt, tæt og dybt samarbejde.

Sådan lød det, da Ekstra Bladet natten til fredag dansk tid mødte ministeren i New York, hvor han de seneste dage har været i forbindelse med Danmarks kandidatur til FN's Sikkerhedsråd.

Rekord: Mette F. har ventet 1200 dage på at komme i Det Hvide Hus

For en uge siden kunne statsminister Mette Frederiksen (S) meget overraskende fortælle, at hun helt tilbage i juni havde fået en 'personlig invitation' fra USA's præsident, Joe Biden, til at komme i audiens.

Annonce:

I mere end 50 år har ingen siddende statsminister i Danmark ellers ventet så længe på at komme på besøg i Det Hvide Hus.

Jeppe Kofod afviser dog, at det skyldes et forværret forhold mellem Danmark og USA.

- Vi. Danmark og USA, har et meget godt og tæt forhold, lyder det fra ministeren.

Jeppe Kofod kalder Danmarks og USA's relation for 'meget stærk'. Foto: Ditte Lynge
Jeppe Kofod kalder Danmarks og USA's relation for 'meget stærk'. Foto: Ditte Lynge
 

'Bekymrende'
Allerede i marts 2021, to måneder efter Joe Bidens indsættelse, blev det bemærket, at Mette Frederiksen endnu ikke havde modtaget en opringning fra den amerikanske præsident.

'Bekymrende' for relationen mellem Danmark og USA, mente flere eksperter.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kaldte det for nylig for bemærkelsesværdigt, at Mette Frederiksen endnu ikke har været på besøg i Det Hvide Hus.

- Selvfølgelig er det bemærkelsesværdigt, at hun ikke har været der endnu. Og så kommer hun lige i tanke om i sidste uge, at hun for resten har fået den mest eftertragtede invitation i verden. Det er da til at trække på smilebåndet over.

Annonce:

- Når man tænker på den evige sang om, at Danmark er en god ven, er det alligevel imponerende, at det ikke har været muligt at finde et hul i kalenderen, lød det tirsdag til Ekstra Bladet.

Afviser kurre på tråden
Jeppe Kofod, Mette Frederiksen har fået en invitation fra Joe Biden til at komme i Det Hvide Hus. Officielt er den kommet her i sommer. Ved du, om det er noget, der er blevet sagt til et møde, eller er det noget, der er kommet officielt til Statsministeriet? Jeg tænker, at som udenrigsminister, er det også noget, du er blevet informeret om?

- Det sagde hun jo også forleden dag, statsministeren, at da vi var til Nato-topmøde i Madrid i sommer, i slutningen af juni, der fik hun så en invitation af den amerikanske præsident, Joe Biden. Og vi har jo et tæt og godt forhold til USA. Jeg skal selv til en arbejdsmiddag her i aften med Blinken (Antony Blinken, USA's udenrigsminister, red.). Så vi, Danmark og USA, har et meget godt og tæt forhold.

Annonce:

Det havde bare været oplagt lige at tage forbi Det Hvide Hus, nu hvor I var i Washington i går. Er der en kurre på tråden i forhold til Danmark og USA's relation?

- Absolut ikke. Vi har en meget, meget stærk relation. Og vi har også en invitation, som statsministeren har fået i Madrid. Og så skal man jo finde et tidspunkt, hvor alle parter kan. Men vi har et virkelig godt samarbejde.

- Jeg har selv haft min amerikanske kollega Antony Blinken på besøg i København, allerede kort tid efter at han trådte til. Og den danske og den amerikanske administration har virkelig et tæt samarbejde om de vigtige dagsordener, og det er klima, og det er kampen for de demokratiske værdier og sikkerhed.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mette Frederiksen og Jeppe Kofod mødte tirsdag pressen i New York. Foto: Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen og Jeppe Kofod mødte tirsdag pressen i New York. Foto: Ritzau Scanpix
 

Jeg tænker bare ... Mette Frederiksen sagde (tirsdag, red.), at det var 'kalendervanskeligheder', der gjorde, at der ikke havde været mulighed for at finde en dato. Er det sådan, at når USA's præsident ringer, så er det svært at finde en dag? Eller er det mere USA, der har haft svært ved at finde en dato?

Annonce:

- Jeg tror, at alle kan se, at der har været rimelig travlt. Dels har vi været i New York til FN, der har været en begravelse af dronning Elizabeth II, så der har været rigtig travlt for alle parter. Men vi har jo en invitation, og så er det bare med at finde et tidspunkt.

Men kan det ikke også handle om, at vi nu står meget tæt på et folketingsvalg i Danmark, og så vil det måske se lidt underligt ud, hvis I vil blive inviteret til Det Hvide Hus midt i en valgkamp?

- Jeg skal ikke gå ind i alle mulige spekulationer. Der er nogle kalenderudfordringer, som statsministeren sagde, og det, tror jeg, gælder alle. Vi lever altså i en tid, hvor vi har travlt med at håndtere en krig i Europa, en klimakrise, et FN, der ikke har været samlet for alvor i tre år.

- Så det er vigtigt, at vi er aktive alle sammen, og statsministeren har også været her i New York og har spillet en vigtig rolle i forhold til FN, og vi har lanceret vores sikkerhedsrådskandidatur i dag. Så vi har travlt allesammen, og Danmark og USA har et fantastisk, godt, tæt og dybt samarbejde. USA er vores allernærmeste allierede.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: