Annonce:
Annonce:

Kok udvist fordi han er for dygtig: - Helt vanvittigt

Ordningerne for udenlandske kokke i Danmark fungerer ikke, lyder det fra brancheorganisationen Horesta, der kræver politisk handling

Annonce:
Følg Politik

Står du og din arbejdsplads i en lignende situation? Kontakt journalisterne her.

Det vækker forargelse og undren hos brancheorganisationen Horesta, at den fillipinske familiefar Sherwin Mariano har fået afslag på sin ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, fordi han - ifølge myndighederne - er for kvalificeret til sit job.

Horesta mener generelt, at de ordninger, som udenlandske kokke kan søge om arbejdstilladelse under, ikke fungerer, og at historien om Sherwin Mariano er endnu et 'tragisk eksempel' på det.

- Det lyder helt vanvittigt. Det er tankevækkende, at vi vil acceptere ordninger som det her. Jeg håber, det her giver anledning til, at man rent politisk vil overveje, om de ordninger, man har i dag, er rimelige, siger Kristian Nørgaard, chefkonsulent i Horesta og fortsætter:

Annonce:

- Er det rimeligt at erklære nogen for overkvalificerede, når de vil være med til at udvikle en restaurant til at højere niveau? Det taler sit eget tydelige sprog.

Kan ikke finde en anden kok
Sherwin har 17 års erfaring som kok og har specialiseret sig i grene af asiatisk mad på den danske Michelin-restaurant Kiin Kiin samt femstjernede hoteller i hele verden.

I dag arbejder han på restauranten Zahida, der har drømme om at blive optaget i Michelin-guiden som den første indisk-pakistanske restaurant i landet, men som altså nu skal vinke farvel til den kok, de mener kan hjælpe dem med at opnå målet.

Samtidig kan restauranten ikke finde nogen, der kan overtage for Sherwin, selvom de har støvsuget alle platforme og deres netværk for ledige kokke.

- Sandheden er, at han i vores øjne er den eneste, der kan varetage jobbet. Det er meget, meget svært at finde en kok som ham her i landet. Det er som at finde stjernestøv.

Annonce:

- Vi har ledt og ledt, men vi kan virkelig ikke finde andre. Vi har søgt på alle jobportaler, sociale medier, gennem netværk, alt. Der er ikke nogen, siger Bobby Affridi, en af ejerne af Zahida.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

De to brødre Shane (til venstre) og Bobby (til højre) frygter, at de må vinke farvel til deres højtskattede kok Sherwin (i midten). Foto: Henning Hjorth
De to brødre Shane (til venstre) og Bobby (til højre) frygter, at de må vinke farvel til deres højtskattede kok Sherwin (i midten). Foto: Henning Hjorth
 

Helt ny situation
Chefkonsulent Kristian Nørgaard fortæller, at han ikke tidligere har hørt om ansøgere, der er blevet afvist under ordningen 'Særlige individuelle kvalifikationer', fordi de er for dygtige, men udelukkende om ansøgere, der er blevet afvist, fordi de ikke er dygtige nok.

Det skriger til himlen, mener han.

- Ordningen er blevet skærpet af flere omgange, og som udgangspunkt er den for nogle få kokke på et meget højt niveau, og det har dermed afskåret de ansøgere, der lå lige under. Dermed er man tidligere gået glip af dygtige kokke på den baggrund. Nu har vi så en helt ny situation, hvor en person vil være med til at udvikle noget nyt og ikke får lov, fordi han er for dygtig, siger Kristian Nørgaard.

Annonce:

Enormt ulykkeligt
Sherwin skal forlade Danmark senest 8. november. Hans arbejdsgivere har dog anket afgørelsen og håber nu at få mulighed for at ansøge om arbejds- og opholdstilladelse til Sherwin under en af de andre ordninger, den såkaldte beløbsordning eller positivlisten.

Men også under disse ordninger er der store problemer, fortæller chefkonsulent Kristian Nørgaard. Blandt andet har der for nyligt været sager med beløbsordningen, hvor myndighederne kræver, at man minimum skal tjene 37.100 kroner om måneden for at få arbejdstilladelse.

Men samtidig tror myndighederne ikke på de kokke, der får den løn, fordi de vurderer beløbet til at være for højt for en kok, hvorfor de bliver afvist.

- Det må give anledning til, at man rent politisk får kigget på de her ordninger for udenlandske kokke. Det er enormt ulykkeligt for både virksomheder og medarbejdere, som bidrager til det danske samfund og vores velfærd. Det kræver politisk handling, siger Kristian Nørgaard.

Derfor bliver han afvist

Sådan lyder begrundelsen for SIRI's afslag:

'Efter en samlet vurdering af sagens oplysninger, finder vi ikke, at dine særlige individuelle kvalifikationer, der gør, at du kan meddeles arbejdstilladelse til denne stilling, bliver udfoldet, ligesom arbejdets karakter ikke indikerer, at det er nødvendigt med ansættelse af en person med særlige individuelle kvalifikationer.

Vi har lagt vægt på, at vi ikke finder, at den tilbudte ansættelse som kok sker på baggrund af dine særlige individuelle kvalifikationer, henset til at det tilbudte arbejde ikke kræver særlige individuelle kvalifikationer for udførelsen af arbejdet. Vi finder desuden ikke, at den tilbudte ansættelse sker på baggrund af dine særlige individuelle kvalifikationer, idet den tilbudte beskæftigelse som kok ikke findes at være knyttet så tæt til dig som person, at andre kandidater med en tilsvarende baggrund ikke umiddelbart vil kunne varetage det pågældende arbejde.

Ved afgørelsen har vi herved lagt vægt på, at virksomheden efter vores vurdering ikke tilbyder tilstrækkeligt innovativ gastronomi på et højt niveau. Vi har desuden lagt vægt på restaurantens prisniveau, da restauranten tilbyder retter i prislejet ca. 85 kr. til ca. 235 kr. Endvidere har vi tillagt det en vis betydning, at der også er mulighed for at købe take-away.

Det forhold, at din arbejdsgiver indsender dokumentation på at du har kvalifikationer som kok inden for et bredt spektrum af asiatiske køkkener, og at du har arbejdet på 5-stjernede restauranter i forskellige dele af Asien, herunder i Filippinerne, Qatar, Singapore, Maldiverne og Abu Dhabi, finder vi heller ikke kan føre til en ændret vurdering af sagen, allerede fordi den virksomhed, hvor du er tilbudt ansættelse, ikke vurderes til at være af en sådan karakter eller speciale, at det kan begrunde en ansættelse af en kok med særlige individuelle kvalifikationer.

Vi kan derfor ikke give dig opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: