Komiske Sass frikender CoryDong

Selv om Bjarne Corydon (S) var øverste ansvarlig for salget af Dong, mener Henrik Sass Larsen (S), at han er frikendt i skandalen

Bjarne Corydon er uskyldig i Dong-skandalen, selv om han var øverste ansvarlige. Det mener i hvert fald Henrik Sass Larsen. Foto: Ditte Valente/Polfoto
Bjarne Corydon er uskyldig i Dong-skandalen, selv om han var øverste ansvarlige. Det mener i hvert fald Henrik Sass Larsen. Foto: Ditte Valente/Polfoto

Trods sønderlemmende kritik af Finansministeriet i Bjarne Corydons embedsperiode som finansminister og dermed ministeriets øverste chef er det lykkedes Socialdemokraternes gruppeformand og statsrevisor Henrik Sass Larsen at nå frem til en frikendelse af sin partifælle.

- Det er lige klart, at alle politiske led, herunder regeringens økonomi-udvalg, herunder tidligere finansminister, på ingen måder i den her rapport bliver kritiseret i forhold til deres dispositioner. Det er tale om en pure frifindelse af samtlige politiske involverede politiske personer i den her rapport, sagde Henrik Sass Larsen, da Statsrevisorerne i går fremlagde en sønderlemmende kritik af salget af Dong.

Papirer er forsvundet
Sass Larsens statsrevisor-kollega Henrik Thorup (DF) mener imidlertid det direkte modsatte.

- Hvordan kan Henrik Sass frifinde den tidligere finansminister?

- Ja, det er et godt spørgsmål. Og det er dér, hvor der er en forskellig opfattelse, siger Henrik Thorup.

- Kan man frifinde nogen på det grundlag, som beretningen bygger på?

- Nej, det kan man ikke, siger Henrik Thorup.

I beretningen lyder det:

’Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Finansministeriet ikke har levet op til god forvaltningsskik, idet flere centrale dokumenter ikke findes på Finansministeriets sager, og centrale overvejelser om kapitaludvidelsen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret. En skærpende omstændighed er, at der er tale om en meget væsentlig økonomisk transaktion.’

Enhedslistens Frank Aaen har dog også særdeles svært ved at se den samme frifindelse, som Henrik Sass Larsen er nået frem til:

- Det er jo yderst uforståeligt, når der konkluderes, at en statslig virksomhed er blevet solgt for milliarder på et ufuldstændigt grundlag. Så mener Sass Larsen så åbenbart, at man kan frifinde den daværende finansminister og de daværende forligspartier fuldstændigt. Det er jo helt ude i hampen, siger Frank Aaen.

Skandale

- Kan man kalde ham for komiske Ali?

- Hvis du vil bruge det ord, så vil jeg ikke gå imod, siger Frank Aaen.

Kritikken sker, efter at staten i 2013 indgik en aftale med et konsortium bestående af Goldman Sachs, ATP og PFA om, at de købte aktier i det statslige energiselskab for 11 milliarder kroner.

- Det er fantastisk, at de konkluderer, at salget skete på et ufuldstændigt grundlag. Der taler vi jo om et milliardbeløb, og vi ved jo i dag, at Goldman Sachs har sendt 12 milliarder i skattely. Det er en skandale, siger Frank Aaen (EL).

Gevinst for lederne i Dong
Til gengæld kan adskillige medarbejdere i Dong grine hele vejen til banken. Ekstra Bladet kunne for nyligt fortælle, hvordan 212 ledere i energiselskabet er blevet millionærer, hvis de beholdt de aktier, som de købte ved salget.

3078 medarbejdere kan notere en gevinst på 100.000 kroner, hvis de har beholdt deres. Og topchef Henrik Poulsen står lige nu med en gevinst på 30 millioner kroner.

Corydon: Meget tilfreds
Hvis der er en, som er tilfreds med, at Statsrevisorerne kritiserer salget af Dong, så er det manden, der stod i spidsen for salget, Bjarne Corydon, daværende socialdemokratisk finansminister.

’For så vidt angår statsrevisorernes kritik af Finansministeriets dokumentationspraksis, har denne ikke haft betydning for sagens udfald.’

’Der er tale om administrative forhold, hvor jeg må henvise til ministeriets egne kommentarer’, skriver Bjarne Corydon i en kommentar til Ritzau.

Ekstra Bladet ville gerne have haft uddybet den tidligere finansministers kommentarer. Blandt andet ville vi gerne høre, hvad han siger til, at Henrik Poulsen, topdirektør i Dong, har tjent 30 millioner kroner på statens salg af aktier.

Hvordan centrale papirer kan forsvinde i Finansministeriet?

Desuden ville vi gerne have hørt, hvad han siger til, at Goldman Sachs ifølge beregninger fra Arbejdernes Erhvervsråd har tjent 6,4 milliarder kroner alene på kursgevinsten.

Men da vi opsøgte Bjarne Corydon på hans private bopæl, var han ikke hjemme.

Bjarne Corydon arbejder i dag for konsulentfirmaet Mckinsey.

Kritikpunkterne
Statsrevisorernes kritik er blandt andet baseret på:

at væsentlige dele af buddet fra Goldman Sachs, der omhandlede værdiansættelsen af Dong Energy A/S og investeringens størrelse, ikke blev afgivet skriftligt, selv om det var et krav, at investorernes bud skulle være skriftligt.

at de afsluttende forhandlinger med Goldman Sachs og ATP ikke er fuldt ud dokumenteret.

at Finansministeriet ikke – via konkrete beregninger eller detaljerede analyser – har dokumenteret, hvordan man nåede frem til indstillinger til regeringens Økonomiudvalg og forligskredsen om valg af investorer.