Kommentator efter foreløbige prognoser: Løkke bliver den svageste statsminister i 50 år

Bliver DF større end Venstre, vil Lars Løkke få det meget svært som statsminister, mener kommentator

Her ses Lars Løkke Rasmussen tidligere på valgdagen. Foto: Jakob Jørgensen
Her ses Lars Løkke Rasmussen tidligere på valgdagen. Foto: Jakob Jørgensen

Ender Dansk Folkeparti med at blive større end Venstre, vil formand Lars Løkke (V) stå meget svagt som statsminister, hvis der bliver et blåt flertal i Folketinget.

Det vurderer Lars Trier Mogensen, politisk kommentator hos Information, efter at foreløbige prognoser peger på, at Dansk Folkeparti bliver næststørste parti i Folketinget, mens Venstre står til en vælgerlussing og bliver landets tredjestørste parti.

- Venstre ser ud til at få et ydmygende valgnederlag, og partiet vil ikke være i stand til at sætte dagsordenen for en blå regerings kurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl, der vil kunne drive Venstre rundt i manegen, siger Lars Trier Mogensen.

Han sammenligner situationen med jordskredsvalget i 1973, hvor Venstre med Poul Hartling i spidsen udskrev valg efter kun 14 måneder ved magten, blandt andet fordi partiet blot havde 22 Venstre-mandater bag sig.

Lars Trier Mogensen peger samtidig på, at Venstre får Liberal Alliance på den anden side, som vil noget helt andet end Dansk Folkeparti, hvis Dansk Folkeparti ender med at gå i regering med Venstre.

- Det bliver meget svært for Lars Løkke at manøvre i det nye folketing. Det er første gang i mange år, at vi har haft en situation, hvor det statsministerbærende parti ikke er det største parti i regeringen, siger Lars Trier Mogensen.

Liberal Alliance får dog svært ved at veksle den fremgang, som partiet ifølge prognoserne ligger til, vurderer Lars Trier Mogensen.

- Lars Løkke vil sidde så meget på Dansk Folkepartis nåde, og når der er så store forskelle på Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, så får partiet det svært og får vanskeligt ved at veksle mandaterne til ideologisk indflydelse.

- En blå regering vil have lettere ved at finde mandater til sin politik andre steder i Folketinget. For eksempel hos Socialdemokraterne, siger Lars Trier Mogensen.

89 kommentarer
Vis kommentarer