Kommission om karensdage: Folk skal have små skub

Op mod otte dage om året kan stå for din egen regning på dagpenge, hvis du ikke arbejde bare en lille smule

Hør Henrik Sass Larsen fortælle om Socialdemokraternes holdning til karensdage her.
Følg Politik

De op mod otte såkaldte karensdage er en af de største stridspunkter i Dagpengekommissionens forslag til et nyt dagpengesystem.

Karensdage er dage på dagpenge, hvor modtagerne selv betaler, hvis ikke de finder småjobs. De to fagforbund i kommissionen, FTF og LO, bakker ikke op om kommissionens forslag. Selv kaldte formand for kommissionen, professor ved Aarhus Universitet Nina Smith, karensdagene for 'små skub'.

- Det er vigtigt at prøve at give folk nogle små skub undervejs, sagde Nina Smith, da hun sammen med kommissionen præsenterede anbefalingerne på et pressemøde i Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads. Der er ni medlemmer i Dagpengekommissionen - fem eksperter og fire medlemmer, som er udpeget af arbejdsmarkedets parter.

Fagforbundene foreslår i stedet op mod tre karensdage om året. Formålet med de 'små skub' er at få folk til at tage mindre job, som forhåbentlig kan blive vedvarende så færre ryger ud af dagpengesystemet. Hvis intet forandres, vil 8600 ryge ud hvert år.

Engell om dagpenge: Det skal trio lægge arm om

Karensdag under Schlüter
Karensdage stammer fra Poul Schlüters regeringstid, hvor de var en fraværsdag for folk på dagpenge. Karensdagen blev ophævet i 1986 efter heftige protester. FOA's formand, Dennis Kristensen mener, at netop de otte karensdage om året er det dårligste, som kommissionen er kommet med.

- Det er svært entydigt at glæde sig over forslagene til forbedringer, for der er igen nye forringelser – først og fremmest forslaget om at de ledige igen-igen skal betale for politikernes fadæser i 2010. Denne gang sker det med forslaget om indførelse af karensdage, der risikerer at koste den enkelte ledige over 6.600 kroner om året, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Nemmere at komme tilbage
Modsat vil kommissionen gøre det lettere for folk, som er røget ud af systemet, at genoptjene retten til dagepenge.

- Det meningen med det system, at vi giver folk meget bedre chance for at genopnå deres dagpengeret, sagde Nina Smith.

Kommissionen skulle finde penge til nye løsninger internt i selve dagpengesystemet. Derfor foreslår kommissionen blandt andet, at indføre to dage uden dagpenge hvert kvartal. Man slipper for karensdage, hvis man arbejder mindst en uge om måneden i den foregående periode.

DF: Brug for 600 millioner
Socialdemokraterne og De Radikale har åbnet for flere og nye penge til en løsning af dagpenge-problemet. Dansk Folkeparti  er også klar til at betale for forbedringer, og det kan ligge i størrelsesordenen 600-700 millioner kroner.

- Vi taler om, at der er en manko på 600-700 millioner kroner. Det er det, mener jeg, som de politiske forhandlinger i høj grad kommer til at handle om: Kan man finde de penge andre steder, så det ikke er dagpengemodtagerne, der skal betale for forbedringer et andet sted i systemet, siger Kristian Thulesen Dahl til DR.


Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted forventer at have en dagpengeaftale på plads indenfor et par uger.


Også SF-formand Pia Olsen Dyhr efterlyser flere penge til reformen

KL's formand Martin Damm (V) er særligt glad for, at kommissionen vil motivere de ledige til at tage alle typer af job, samt at modernisere dagpengesystemet, så det bliver mere gennemskueligt og enkelt at administrere.

- Det er et rigtigt godt grundlag for de politiske forhandlinger om en reform, der nu skal i gang, og jeg håber, at politikerne vil lytte til denne brede enighed fra arbejdsmarkedets parter og de sagkyndige, siger KL’s formand Martin Damm.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind