Kommissions-formand om Hjorts pensions-plan: Det er skuffende

Formanden for den kommissionen, der har gået politikernes løn- og pensionsforhold igennem med en tættekam, er skuffet over regeringens plan for politikernes pensioner

Claus Hjort Frederiksen (foto: Anita Graversen)
Claus Hjort Frederiksen (foto: Anita Graversen)

Formanden for den såkaldte vederlagskommission, Michael Christiansen, er langtfra imponeret over regeringens planer for en ændring af politikernes pensions-vilkår.

Ekstra Bladet har afsløret, at regeringen vil hæve politikernes pensionsalder, men frede deres lukrative pensionsordning. Og det mener formanden for kommissionen, der for nyligt har gennemgået politikernes løn- og pensionsforhold, slet ikke rækker.

– Der et et meget stort behov for en samlet lønreform på det her område. Der er alt for meget, der er uforståeligt og skjult for omgivelserne. Derfor synes jeg naturligvis, at det er skuffende, at man ikke vælger at lave en gennemsigtig situation for politikerne, nu hvor man havde chancen, siger Michael Christiansen og fortsætter:

– Man burde lave en reform, som skaber den gennemsigtighed i politikerlønningerne. Det er en nødvendig forudsætning for at opretholde et tillidsforhold mellem politikerne og befolkningen, at man ikke har lønsystemer, som er så uigennemsigtige, som tilfældet er i dag.

Claus Hjort Frederiksen (foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik Afsløring - Her er Hjorts plan: Vil frede gylden politiker-pension

Michael Christiansen har tidligere slået fast, at politikernes pensionsordning er ’helt ekstremt lukrativ’. Der er således tale om, at ordningen svarer til, at ministre årligt optjener 1.004.000 kroner i pension, mens tallet er 317.000 kroner om året for folketingsmedlemmer.

Det svarer til en pensionsudbetaling fra arbejdsgiveren på hele 69 procent for ministrene og 42 procent for folketingsmedlemmerne.

Kommissionen anbefalede konkret at ændre politikernes pensionsordning fra den tjenestemandspension til en arbejdsmarkedspension.

Her skulle pensionsbidraget være på 25 procent af lønnen for ministre og 17,42 procent for menige folketingsmedlemmer. I modsætning til regeringens planer ville kommissionen dog give politikerne mere i løn.

1 af 2 Michael Christiansen (foto: Miriam Dalsgaard)
2 af 2 Claus Hjort Frederiksen (foto: Anita Graversen)
40 kommentarer
Vis kommentarer