Kommune-gak: Så mange millioner bruger de på apps

App-surd dyr: Kun 176 mennesker har brugt Københavns diskriminations-app, som skulle få mange flere til at melde racisme i nattelivet og sexisme på gaden

10,5 procent af indbyggerne i København føler sig ifølge kommunen diskimineret eller ligefrem udsat for hadforbrydelser, men kun 0,12 procent af indbyggerne har anvendt kommunens dyre app til registrering af overgrebene. (Modelfoto: Johnny Frederiksen)
10,5 procent af indbyggerne i København føler sig ifølge kommunen diskimineret eller ligefrem udsat for hadforbrydelser, men kun 0,12 procent af indbyggerne har anvendt kommunens dyre app til registrering af overgrebene. (Modelfoto: Johnny Frederiksen)

App-surd dyrt. Sådan kan erfaringerne med en indsats mod hatecrimes i Københavns Kommune indtil nu beskrives.

Blot 59 københavnere om måneden – eller 176 i alt – har nemlig benyttet app'en 'Stemplet', der skulle få flest mulige københavnerne til at registrere alt fra diskrimination på byens natklubber til hatecrimes på gaden.

App'en har været et af integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs (R) indsatsområder på diskriminationsområdet i efteråret, siden den blev lanceret i oktober med massiv støtte fra socialminister Manu Sareen (RV), som har postet 950.000 kroner i 'Stemplet'.

Klart dyrest
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i de samlede udviklingsomkostninger for apps i Københavns Kommune.

I alt har kommunen købt, udviklet og lanceret apps for 6,9 millioner kroner fra 2010 til 2014.

Her skiller 'Stemplet' sig ud som den helt klart dyreste app, Københavns Kommune har udviklet siden 2010 med en eksorbitant pris på i alt 1,15 mio. kroner i udvikling og lancering.

Men app'en har ikke fået flere københavnere til at registrere deres oplevelser med diskrimination.

Det var ellers målet, at så mange som muligt skulle registrere og råbe op om hadforbrydelser i hovedstaden. Og app'en skulle gøre det så nemt som muligt for københavnere at registrere diskriminerende adfærd, lyder det på kommunens hjemmeside.

'Et fejlsats'
Men en fremskrivning af de 59 gennemsnitlige registreringer om måneden vil føre til, at kun 709 tilfælde af diskrimination vil være registreret på et år. Det svarer til blot 0,12 pct. af københavnerne.

Milevidt fra de 10,5 pct., der ifølge kommunens egen undersøgelse føler sig diskrimineret. Dermed har prisen indtil videre været ca. 6500 kroner pr. registrering i 'Stemplet'.

Det får Venstres medlem af Københavns borgerrepræsentation Jens-Kristian Lütken til at kalde appen et fejlsats.

- Det er et modefænomen, som angiveligt skulle kunne løse alle mulige problemer. Men det kan apps jo ikke. Der kommer ikke noget ekstra ud af det, siger Jens-Kristian Lütken til Ekstra Bladet.

Minister: En god ide
'Stemplet' lader københavnerne registrere diskrimination, som de enten selv har overværet eller oplevet. Men app'en tjener kun som registrering – og erstatter ikke en egentlig politianmeldelse eller anden anmeldelse til myndighederne.

Ekstra Bladet måtte nøjes med en skriftlig kommentar fra socialminister Manu Sareen (R), der har støttet med 950.000:

'Vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, at folk bliver diskrimineret eller udsat for hadforbrydelser. Det skal være nemt at få viden om ens rettigheder og nemt at registrere, hvis man er blevet diskrimineret. Derfor er idéen med en app god (…) så jeg synes, vi skal se tiden an, før vi fælder dom over den. Men jeg håber selvfølgelig, at den bliver brugt endnu mere det næste stykke tid', skriver Manu Sareen til Ekstra Bladet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen