Kommune slår til: Rygning forbudt - også når du arbejder hjemme

Fornuft eller formynderi? Totalt rygeforbud blandt en gruppe medarbejdere i Københavns Kommune – langtfra alle er tilfredse

Et totalt forbud, hvor der overhovedet ikke må ryges i arbejdstiden. Heller ikke ved hjemmearbejde, på kurser eller i frokostpausen.

Det er realiteterne for flere hundrede ansatte i Københavns Kommune, efter at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har indført en ny restriktiv rygepolitik i dens centralforvaltning.

Og det omfattende forbud deler i høj grad vandene blandt de berørte medarbejdere. Det afslører en intern spørgeundersøgelse om emnet, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Her svarer omkring to ud af tre, at de kan se fordele ved at indføre røgfri arbejdstid i centralforvaltningen.

Omvendt lyder det fra omkring hver tredje af dem, der har deltaget i undersøgelsen, at de ser ulemper ved det totale rygeforbud.

Generende røglugt
Der bliver ikke lagt fingre imellem i flere af de besvarelser, som medarbejderne har givet.

Nogle kalder rygeforbuddet ’formynderisk’, og det bliver kritiseret, at arbejdspladsen eksempelvis skal bestemme, om medarbejderne må ryge, hvis de arbejder hjemme.

I en besvarelse peger en medarbejder desuden på det problematiske i, ’at jeg ikke selv kan bruge mine pauser til det, jeg vil!’

Andre er glade for at komme af med røgen, så de blandt andet slipper for de gener, den medfører. En medarbejder oplever for eksempel, at der ’kan være røglugt på de fælles håndtag ved døre, således at ens hånd lugter af røg efterfølgende’.

En anden vælger blot at konstatere:

’Vi er en sundhedsforvaltning!’

Ingen stikkere
Simon Heering er tillidsrepræsentant for akademikerne, der er den største gruppe blandt de pågældende medarbejdere.

Han forklarer, at der forud for det totale rygestop var flere møder mellem repræsentanter for medarbejderne og ledelsen.

I sidste ende var det dog ledelsen, der traf den endelige beslutning om det omfattende forbud.

- Jeg ville nok selv have lavet reglerne en tand mindre restriktive, så det var nemmere at sikre, at de blev overholdt. Jeg havde nok ikke sagt, at man ikke må ryge, når man arbejder hjemme, forklarer han om sit syn på rygeforbuddet.

- Men jeg er i hvert fald tilfreds med, at vi er blevet enige om, at man ikke skal gå og stikke hinanden, uddyber tillidsrepræsentanten.

Blød opstart
Simon Heering finder det ’klart og forståeligt’, at hans kolleger er splittede i sagen.

- Men mange af dem, der siger, at det er unødvendigt, er ikke-rygere, så det er et teoretisk problem for dem, siger han.

Desuden påpeger han, at de nye regler ’vil blive indfaset blødt’.

- Der ikke nogen, der vil se skævt til, at rygerne går en ekstra tur i begyndelsen – selvom det er meningen, at man ikke må, lyder det fra tillidsrepræsentanten.

Ledelsen: Derfor er det nødvendigt

Ekstra Bladet ville gerne have haft et interview med ledelsen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om, hvorfor de har fundet det nødvendigt at indføre et totalt rygeforbud.

Men på grund af ferie er det i stedet blevet til denne skriftlige kommentar fra Lars Matthiesen, som er administrationschef i forvaltningen:

’Københavns Kommune har i mange år været røgfri, når det gælder kommunens lokaler og biler.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ledelse har derfor – efter en grundig behandling i Centralforvaltningens MED-udvalg – nu valgt at tage det næste skridt mod et sundere og bedre arbejdsmiljø ved at indføre røgfri arbejdstid for ansatte i Centralforvaltningen.

Som kommunal forvaltning med stort fokus på sundhed og forebyggelse har man fundet det uforeneligt med dette at tillade rygning i arbejdstiden.’

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT