Koncentrationsmusik, arbejdslampe og fire dages arbejdsuge: Her er politikernes dom

Virksomheden IIH Nordic har indført tiltag som koncentrationsmusik og arbejdslamper for at korte arbejdsugen fra fem til fire dage. Ekstra Bladet har spurgt Enhedslisten og Alternativet, om det er vejen frem

Pelle Dragsted og Josephine Fock. Foto: Thomas Borberg/Peter Klint
Pelle Dragsted og Josephine Fock. Foto: Thomas Borberg/Peter Klint

I marketingsvirksomheden IIH Nordic arbejder man målrettet på, at medarbejdernes arbejdsuge skal gå fra fem til fire tage. Vel at mærke skal de samme arbejdsopgaver klares på den kortere tid, og derfor har virksomheden indført flere værktøjer, der skal effektivisere arbejdstiden.

Ifølge Berlingske drejer sig bl.a. om 'koncentrationsmusik', som medarbejderne kan lytte til og blive mere koncentrerede, samt en ny arbejdsrytme, hvor de tænder en lille lampe på deres bord, arbejder intensivt i 25 minutter, hvor de ikke må blive forstyrrede, og derefter har fem minutters pause. Desuden er møder kortet ned til 45 minutter i stedet for en time.

Den danske virksomhed IIH Nordic arbejder på højtryk på at skabe en mere effektiv arbejdsproces, så medarbejderne kan ende med en arbejdsuge på kun fire dage. Modelfoto: Colourbox Samfund Stor dansk virksomhed indfører 4-dages arbejdsuge: ’Hellere det end 5.000 kr.’

I Folketinget er Enhedslisten og Alternativet varme fortalere for en 30 timers arbejdsuge. Ekstra Bladet har spurgt de to partier, om de mener, at IIH Nordic' initiativer er vejen frem. 

Hos Enhedslisten understreger finansordfører Pelle Dragsted, at han som politiker ikke vil blande sig i, hvordan en virksomhed effektiviserer eller øger sin produktivitet. Men han siger:

- Inden for vidensarbejdspladser vil det kunne være nogle af de elementer, vi snakker om her. Når man har en lang arbejdsdag, er al tiden ikke effektiv, og der vil man kunne øge produktiviteten gennem forskellige tiltag. Det kan sagtens være, at der bliver brugt for meget tid på møder på mange arbejdspladser. Men det er op til den enkelte arbejdspladsplads, siger han.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten. Foto: Jens Dresling Politik Forsker: Ide om 30 timers arbejdsuge har ingen gang på jord

- Kan man ikke frygte, at det vil betyde et øget arbejdspres for folk, der ikke kan nå de samme opgaver på 30 timer?

- I forhold til det private har vi taget udgangspunkt i den produktivitetsstigning, der har været de seneste årtier, som vi regner med fortsætter. En del af den bruger vi så til at sænke arbejdstiden i stedet for at øge reallønnen. Man bytter en del af reallønstigningen til mere fritid.

- På det offentlige område forventer vi ikke, at man kan gennemføre samme produktivitetsforbedringer. Så der mener vi, at der skal være en personalekompensation. Det finansierer vi også i vores forslag.

- Det koster rigtig mange penge. Vi tror, at noget kan finansieres af nedbragt sygefravær, og at man trækker nogle mennesker ind på arbejdsmarkedet, som i dag er på understøttelse eller kontanthjælp. Men det er også muligt, at vi er nødt til at finde nogle skatteindtægter for at kunne dække det, lyder det fra Pelle Dragsted.

Se også: Cepos: 30 timers arbejdsuge vil gøre danskerne fattigere

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, peger på, at det er arbejdsmarkedets parter, der skal aftale, hvordan arbejdstiden konkret skal nedbringes. Men hun lægger ikke skjul på, at IIH Nordic' tiltag kan være en vej frem:

- De laver jo deres arbejdsmetoder om og fokuserer på koncentration, konstaterer Josephine Fock.

- Det er enormt interessant, at de enkelte virksomheder begynder at undersøge, hvad der skal til for, at folk kan nå det samme og bevare deres arbejdsglæde og -miljø uden at blive mere stressede.

- Er der ikke en risiko for, at folk andre steder vil blive mere stressede af at skulle nå det samme på 30 timer, som de tidligere har brugt 37 timer på?

- Jo, det er der en risiko for. Derfor er det også fantastisk, at de her virksomheder går forrest og viser, hvordan man kan gøre det. Men i vores model har vi sagt at for at bevare samfundsøkonomien, skal det ske over en længere periode, så man kan nå at vænne sig til det. På sigt vil vi også gerne dele arbejdet blandt flere, lyder det fra Alternativets finansordfører.

57 kommentarer
Vis kommentarer