Annonce:
Annonce:

Kontanthjælpsfamilie: 2000 kroner er mange penge

Ekstra Bladets valgfamilie fra Næstved mener, at det er en skrøne, når politikerne siger, det ikke kan betale sig at arbejde

Hør hvad familien mener om debatten om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde. (Video: Per Rasmussen).
Annonce:
Følg Politik

Er du kontanthjælpsmodtager, og kan det ikke betale sig for dig at tage et arbejde? Så kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

I Næstved sidder kæresteparret Maibritt Pedersen på 38 år og Daniel Sørensen på 41 år. De er begge kontanthjælpsmodtagere og følger med i debatten om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde.

- Jeg vil helt klart mene, at det kan betale sig at arbejde. Helt bestemt. Ham kontanthjælpsmodtageren, som Lars Løkke Rasmussen har nævnt, der siger, at det ikke betale sig at arbejde. Det kan jeg simpelthen ikke få til at passe, siger Maibritt Pedersen.

Hun henviser til debatten om den hemmelige kontanthjælpsmodtager, som ikke ville arbejde hos firmaet Panorama, da lønnen var for lav. Fagforeningen 3F har regnet ud, at et job hos Panorama giver 8000 kroner mere om måneden end kontanthjælp.

Annonce:

Se hvad familien siger om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde øverst

Familien er i tvivl om, hvor stor forskellen er på at modtage kontanthjælp og være i arbejde efter mange forskellige historier. Daniel Sørensen undrer sig dog over, at Lars Løkke Rasmussen tidligere har udtalt, at 2000 kroner ikke nødvendigvis er mange penge.

- Det vil betyde en hel del for os. 2000 kroner er jo mange penge i dagens Danmark. Vi vil få et større rådighedsbeløb, som vi kunne bruge på forskellige ting. For eksempel en tur i  BonBon-land eller bruge pengene på fritidsaktviter.

Luksus-Løkke hånes for sko-kommentar: '2000 kr. = 40 fadøl'

Ingen luksus
Deres fireværelses lejlighed på 74 kvadratmeter deler de med deres fælles børn, 13-årige Nikolai og tiårige Emil. Ud over de fire i lejligheden er der hunden Tanja.

Annonce:

På sofabordet står en gul bakke med tobak og udstyr til at rulle cigaretter. Rundt om sidder familien i stuens sorte stofsofa. Der er intet overflødigt at få øje hos familien fra Næstved.

Der er nemlig ikke råd til luksus, når de begge er på kontanthjælp og sammenlagt får 19.000 kroner udbetalt hver måned, fortæller de. Det eksakte rådighedsbeløb ønsker de ikke at oplyse af frygt for, at deres børn bliver mobbet.

Løkkes bageri fik 60 ansøgninger

- Det er værst, når ungerne spørger, om de ikke må få lidt lommepenge. I dag har Nikolai en aftale med en kammerat og vil gerne have lidt penge med. Selvfølgelig skal han have det, men så må det blive hans fødselsdagspenge, siger Maibritt Pedersen.

De er altid på jagt efter et godt tilbud på aflagt tøj, og der er ikke råd til fritidsaktiviteter og tandlægeregninger.

- Jeg har to tænder i overmunden, og de her i undermunden. Jeg har simpelthen ikke råd til tandlægen, siger Maibritt Pedersen, imens hun åbner munden.

Annonce:

Artiklen fortsætter under billedet

 

Familien består af Majbritt, Daniel og børnene, Nikolai og Emil. (Foto: Per Rasmussen)
Familien består af Majbritt, Daniel og børnene, Nikolai og Emil. (Foto: Per Rasmussen)

Noget at stå op til
Det er forkert kun at se på økonomiske incitamenter, når politikerne taler om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde, mener Maibritt Pedersen.

- Det er mit største ønske at få et job. Jeg tror ikke, at der nogen på kontanthjælp, som ikke vil ud og arbejde. Det giver også en person lidt mere selvtillid at få sig et job, siger hun.

- Der er ikke noget, som jeg hellere vil end at forsøge mig selv og min familie. Det er vigtigt at vise sine børn, at du kommer af sted hver dag. At vise, at det er vigtigt, at du passer din skole, så du kan komme ud og få dig et arbejde, så du kan forsørge dig selv, siger Maibritt Pedersen.

PanoDrama: Løkke svarede udenom igen

Annonce:

Tomme valgløfter
Parret følger med i valgkampen, men ikke mere end nødvendigt. Ved sidste valg stemte den 38-årige mor ikke, da valgkortet aldrig kom. Kæresten kan ikke huske, hvad han stemte, men det var i hvert fald blå blok. I år har de begge besluttet, at de skal stemme. Nu mangler de bare at finde ud, hvem de har mest tillid til.

- Begge statsministerkandidater lover en hel masse, så jeg har det lidt sådan, at det er et valg mellem pest eller kolera. Jeg ved ikke, hvem jeg vil stemme på blandt andet på grund af alt det mudderkast. Hvis man som borger ikke bliver forvirret over alt det, som politikerne lover og finder på hinanden, så er man heldig, siger Maibritt Pedersen.

Daniel Sørensen sidder på sofaens armlæn og nikker, mens kæresten taler.

- Jeg er også i tvivl. Nu kører der det med Lars Løkke og al den mistillid. Men der har også været mistillid til Helle Thorning, siger han.

En ting er dog sikker: Børn, ældre og kontanthjælp er valgets helt store temaer hos familien. Men med valgkampen følger tomme valgløfter.

- De kommer med en hel masse gode valgløfter nu. De vil kæmpe for billigere busser, og børnene skal have det bedre, siger Daniel Sørensen.

Annonce:

Måske i virkeligheden med lige så stor henvisning til valgkampen i 2011, hvor blandt andet SF lovede langt billigere offentlig transport.

- Når de så er valgt ind, er det, som om det går lidt i stampe, indtil statsministeren trykker på valgknappen igen, siger Daniel Sørensen.

Valgfamilie øst

Daniel Sørensen og Maibritt Pedersen hører til de mange vælgere, der er i tvivl om, hvor krydset skal sættes. Gennem valgkampen følger Ekstra Bladet parret og tager løbende familiens politiske temperatur.

* Daniel er 41 år og modtager kontanthjælp. Han får omkring 9500 kroner udbetalt hver måned. Han har sammenlagt syv-otte år på arbejdsmarkedet og har primært arbejdet som fabriksmedarbejder. Han har ikke afsluttet folkeskolen.

* Maibritt er 38 år og modtager kontanthjælp. Hun får omkring 9500 kroner udbetalt om måneden. Hun er i gang med et ressource-forløb med henblik på kunne få et fleksjob. Har sammenlagt seks-syv år på arbejdsmarkedet og har primært arbejdet som fabriksarbejder. Hun er ufaglært og har afsluttet 9. klasse.

* De har været kærester i 15 år og har børnene Nikolai på 13 år og Emil på ti år. Maibritt har to ældre drenge fra et tidligere forhold.

* De bor i en lejlighed i Næstved, som de betaler 8000 kroner for om måneden.

* De fortæller, at de hidtil har modtaget omkring 700 kroner i månedlig boligstøtte. De forventer, at ydelsen stiger, efter Tomas på 18 år er flyttet hjemmefra.

* Ifølge familien modtager de ikke børnepenge på grund af gæld til kommunen.

* De ønsker ikke at oplyse deres rådighedsbeløb i frygt for, at deres børn bliver mobbet.

* For fire år siden stemte Daniel på et blåt parti, men husker ikke hvilket. Maibritt stemte ikke, da hun aldrig modtog valgkortet. I år har de besluttet sig for, at de begge vil stemme. 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: