Se i kortet nederst, hvordan en række kommuner svarer, når de bliver spurgt, hvordan de vil hjælpe de borgere, der risikerer at miste deres bolig pga. kontanthjælpsloftet.
Tusindvis af landets fattigste borgere står med håret i postkassen efter V-regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i denne måned indførte det udskældte kontanthjælpsloft.
Den nye 225-timersregel tvinger de ramte borgere ned på en markant lavere ydelse, hvor en enlig person skal leve for kun 6100 kroner om måneden. Beløbet er så lavt, at mange risikerer at gå fra hus og hjem.
Og selvom kommunerne udmærket er klar over problemets omfang, tyder meget på, at få gør noget ved det allerede nu. Det viser en rundringning, som Ekstra Bladet har foretaget blandt kommuner, hvor boligpriserne er så høje, at kontanthjælpsmodtagere risikerer ikke at kunne betale huslejen, når loftet rammer.
Kontanthjælpsloft rammer: Syg, enlig far presses i arbejde
Faktisk er det kun Helsingør og til dels Ishøj kommuner, der indtil videre har konkrete planer for, hvad de skal tilbyde de ramte borgere.
Af de kommuner, Ekstra Bladet har kontaktet, er det kun Helsingør, der har planer om at oprette bofællesskaber – eller såkaldte ’fattiggårde’ – til de fattigste borgere efter kontanthjælpsloftets indførelse 1. oktober. Den historie beskrev Ekstra Bladet allerede i onsdags.
Helsingør har fundet løsningen: Opretter 'fattiggårde'
Derudover barsler Ishøj med planer om hjemløseboliger.
Desperat
Her beskriver formanden for Social og Sundhedsudvalget, Merete Amdisen (S), situationen således:
- Vi føler os lidt desperate, og vi aner simpelthen ikke, hvordan vi skal hjælpe dem ud af den økonomiske krise, de står i.
Ishøj kommune har 321 borgere, der rammes af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, og allerede nu står ca. 40 borgere i akut boligmangel pga. kontanthjælpsloftet, oplyser kommunens borgmester, Ole Bjørstorv, til Ekstra Bladet.
- Når måneden slutter, forventer vi der kommer endnu flere, men jeg vil tro, der står omkring 40 personer, der mangler bolig lige nu og her. Det er noget, vi er opmærksomme på, og vi bruger meget tid på at planlægge fremadrettet, siger han og fortsætter:
Ikke længe ad gangen
- Der er altid mulighed for akutte, kortsigtede løsninger, men den slags akutboliger kan vi ikke tilbyde ret længe ad gangen. Det kan være en løsning i en måned eller to, hvis man strækker den.
Borgmester i Ishøj, Ole Bjørstorp (S) kalder ved samme lejlighed kontanthjælpsloftets konsekvenser for 'en trist affære.'
- Det ender som vores problemer ude i kommunerne, selvom det aldrig er noget, vi har besluttet – for det er fuldstændigt vanvittigt efter min mening. Men det har man jo vedtaget, og så må vi jo tackle det på bedste vis. Men jeg håber ikke det varer længe, siger han til Ekstra Bladet.
* * *
Lollands borgmester: Alle de fattige ender hernede
Sagen om fattiggårdene og kommunernes boligpolitik kulminerede yderligere i går, da Ole Toftegaard, direktør i Glostrup Kommune, tilsyneladende fortalte til Lolland-Falsters Folketidende, at Glostrup helt er begyndt at anbefale fattige medborgere at flytte til Lolland:
- Der er borgere, som med det huslejeniveau vi har i Glostrup Kommune, vil have svært ved at betale (husleje, red.), hvis de bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Og så er det vores medarbejderes ret og pligt at vejlede dem, siger Ole Toftegaard, der først fortalte, at kommunen anbefalede de fattige at flytte til Lolland i stedet, men senere afviste at man gør brug af den metode.
Glostrup-direktør trækker i land: Vi peger ikke på bestemte kommuner
Det ændrer dog intet for Lollands borgmester. Her mener Holger Schou Rasmussen (S), at kontanthjælpsloftet vil føre til en komplet social sønderrivning af landet.
Bliver værre
- Vi har jo efterhånden en kontanthjælps- og boligpolitik i det her land, hvor folk på overførsel i andre kommuner end de sydsjællandske og her på Lolland, slet ikke har råd til at blive boende i deres hjemkommuner. Og så bliver de jo nødt til – eller bliver rådet til – at flytte derhen, hvor de kan bo. Det er en grotesk situation, at der ikke bliver gjort noget for at undgå det her, siger Holger Schou Rasmussen (S) til Ekstra Bladet og fortsætter:
- Og det vil jo kun blive markant værre, nu hvor kontanthjælpsloftet er indført.
Lolland Kommune har ifølge borgmesteren det seneste år fra august 2015 til august 2016 modtaget 211 kontanthjælpsmodtagere netto fra andre kommuner. Regningen lyder på 25 mio. kroner.
- Men vi ender jo som en skraldespand hernede, hvis det fortsætter sådan. Vi står jo fuldstændig i stampe, selvom vi hvert år sender ca. 250 fra passiv til aktiv forsørgelse. Men vi rykker os jo slet ikke, hvis vi hvert år modtager det samme fra andre kommuner, siger Holger Schou Rasmussen til Ekstra Bladet.
* * *