Kontroversielle 'Pistol-Camre': Hans liv i 16 vilde citater

Mogens Camre, tidligere folketingsmedlem og europaparlamentariker er død, 80 år gammel. Han havde det svært med kammertonen og her er hans liv i kontroversielle citater

Dansk Folkeparti afholdte deres årlige landsmøde i Odense. Her er det Mogens Camre og Lene Tychsen Camre. Foto: Henrik Schütt.
Dansk Folkeparti afholdte deres årlige landsmøde i Odense. Her er det Mogens Camre og Lene Tychsen Camre. Foto: Henrik Schütt.
Følg Politik

Det mangeårige folketingsmedlem Mogens Camre er død mandag. Han har gennem årene vakt opmærksomhed med en lang række kontroversielle udtalelser og handlinger. Her er et udpluk af dem.

Første gang Mogens Camre for alvor optræder i arkiverne, er i 1971, hvor han var socialdemokrat.

Her blev Camre tilbageholdt i Københavns Lufthavn med en pistol. Camre, der var modstander af det daværende græske militærstyre, forklarede, at pistolen stammede fra en eksilgræker.

Retten stillede sig ifølge Ritzaus oplysninger om sagen tilfreds med Camres forklaring om, at det var hans hensigt at aflevere pistolen til politiet. Camre slap med en bøde, men blev undsagt offentligt af daværende partiformand Jens Otto Krag (S).

Affæren sikrede Camre øgenavnet 'Pistol-Camre'.

Kollisionskurs
I sin tid som socialdemokrat kom Camre gentagne gange på kollisionskurs med partilinjen, særligt med indvandrerkritiske udtalelser.

Blandt andet sagde han til DR-programmet 'Helt ærligt, mand' i september 1998:

- Det er en kendsgerning, at mange af indvandrerkvinderne er undertrykte og fejlernærede, fordi mændene gerne vil vise deres rigdom, ved at kvinderne er store og tykke.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses Mogens Camre sammen med Fru. Vita Andersen til festforestilling på Det Kgl. Teater i anledning af Holbergs 300 års dag. Stykket var
Her ses Mogens Camre sammen med Fru. Vita Andersen til festforestilling på Det Kgl. Teater i anledning af Holbergs 300 års dag. Stykket var "Jeppe på bjerget". Foto: Jørgen Sperling.

Søren Espersen: Camres hjerteblod var at redde Danmark

Svinehunden
Året efter, i 1999, blev Camre præsenteret som kandidat til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

Det faldt den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU, så meget for brystet, at organisationen førte kampagne mod Camre under sloganet 'Hvis svinehunden jamrer, så stem på Mogens Camre'.

Samme år sagde Camre i Information:

- Muslimer kommer med tiggerstaven i hånden, og så snart de er inde i varmen bliver den til en stok, der skal banke os på plads.

Infiltreret af muslimer
Nogle af de mest kontroversielle og berømte Mogens Camre-citater er faldet på Dansk Folkepartis årsmøder.

I 2001, kort efter terrorangrebene mod USA 11. september, lød det for eksempel:

- Alle vestlige lande er infiltreret af muslimer. Nogle taler pænt om os. Men de venter kun på at blive nok til at få os fjernet.

- Det er en situationen, vi ikke tidligere har kendt i historien. Fjenden kommer indefra og kan ikke bekæmpes med de sædvanlige midler. Fjenden er midt i blandt os og overalt i den muslimske verden.

- Regeringen tager fejl, hvis den tror, at den kan snakke sig ud af truslen. Det er en kamp for vor kulturs overlevelse. Og der er intet forsvar, hvis vi ikke finder og eliminerer fjenden midt i blandt os

Og i 2004, ligeledes på Dansk Folkepartis årsmøde:

- Vi skal støtte de kræfter, der bekæmper islamismen. Det sker ikke ved at overlade Europa til islamisterne. Lad mig sige det klart: Muslimer skal bo i muslimland - og det er ikke her.

Og på årsmødet i 2008:

- Islam kan ikke integreres. Islam vil dominere Europa. Og islam er uforenelig med vores værdier. Derfor skal islam sendes ud af Europa.

Mogens Camre er død

Tæppehandlerlogik
Mogens Camre har også uddelt verbale lussinger til en række politiske kolleger. I 2007 gik det ud over Naser Khader.

- Naser Khader er en araber med tæppehandlerlogik, der sammen med en flok amatører ønsker at lukke op for asylstrømmen, skrev Camre på sin hjemmeside.

Asmaa Abdol-Hamid var folketingskandidat for Enhedslisten, men det gav ingen mening for Camre.

- Det er en syg idé og helt naturstridigt, at en fundamentalist med tørklæde skal være medlem af vores demokratiske parlament. Hun trænger til psykiatrisk behandling. Man må jo behandle den slags mennesker. Det er nogle hjernevaskede små stakler, som går med tørklæder. Skik følge eller land fly, så simpelt er det. Jo før hun rejser, jo bedre, sagde Camre til Nyhedsavisen i 2007.

På sociale medier
Mogens Camre angreb også DR, fordi socialminister Manu Sareen og TV-avisens studievært, Erkan Özden diskuterede flygtninge.

- Jeg havde en underlig fornemmelse, da jeg så DR1’s tv-avis her til aften. En journalist, som ser ud til at stamme fra Mellemøsten, interviewer en integrationsminister, som er inder (...) De drøfter, hvordan folkevandringen bedst kan få plads i Danmark.

- Deres pejlemærker er konventioner, som er vedtaget af folk i fremmede lande, uden at danskerne er blevet hørt. Folk fra fremmede kulturer bestemmer, hvad der skal ske med dette land. Danskernes rolle er at arbejde og betale skat, skrev Camre på Facebook i oktober 2014.

Senere trak Camre udtalelsen tilbage. Det skete ikke med en udtalelse på Twitter om jødernes situation i Europa.

- Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen, skrev Camre på Twitter i juli 2014.

Omar-udtalselse
Efter angrebene i februar 2015 på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København kommer det frem, at gerningsmanden Omar El-Hussein havde søgt på Mogens Camres adresse. Det tog Camre dog roligt, sagde han til Ritzau.

- Det er mere mærkeligt, at han ikke har haft den (adressen, red.) i forvejen, for de typer fører kartotek over dem, de ikke kan lide.

- Så det undrer mig såmænd ikke spor. Vi ved jo, at der er en trussel imod alle os, der repræsenterer værdier, som er i modstrid mod det, som disse terrorister står for.

Dømt for racisme
Camre er flere gange meldt til politiet for racisme. I 2016 blev han idømt ti dagbøder af hver 800 kroner for en bemærkning på det sociale medie Twitter, der lød:

- Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.

Mogens Camre var politisk aktiv næsten til det sidste. Således sad han i Gladsaxe Byråd for Dansk Folkeparti frem til 1. september i år, hvor han gik på orlov på grund af sygdom.

Kilder: Ritzau, DR

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+