Kopi-ministeren overrasker: Selvplagiat, hvad er det?

- Jeg var slet ikke bekendt med, at der var noget, der hed selvplagiat, lød det fra uddannelses- og forskningsministeren i dagens samråd om hans ph.d.-afhandling

Esben Lunde Larsen (foto: Philip Davali)
Esben Lunde Larsen (foto: Philip Davali)
Følg Politik

Man må ikke skrive af efter sig selv uden at gøre tydeligt opmærksom på det.

Sådan er de klokkeklare regler for landets studerende, når de skriver deres opgaver. Ikke mindst når der er tale om ph.d.-afhandlinger, er såkaldt selvplagiat forbudt.

På den baggrund kom uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), med en noget overraskende udmelding på dagens samråd i Forskningsudvalget, der netop handlede om plagiat og selvplagiat i ministerens ph.d-afhandling.

- Jeg var slet ikke bekendt med, at der var noget, der hed selvplagiat. Jeg var slet ikke klar over, at man kunne bruge den term, lød det fra Esben Lunde Larsen.

Det kom under samrådet bag på Socialdemokraternes Pernille Schnoor.

- Jeg er lidt overrasket over, at ministeren udtalte, at han ikke er bekendt med ordet selvplagiat. Jeg har selv en ph.d. og ved, at hvis man bruger sine egne små forskningsprojekter, man laver undervejs, så refererer man til de kilder.

Plagiat-sag: Esben Lunde kryber til korset

Praksisudvalget i sving
Ekstra Bladet har afsløret en række passager i Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling, hvor teksten nærmest ordret er hentet fra hans universitetsspeciale. Lunde har imidlertid ikke gjort opmærksom på, at formuleringerne er hentet fra specialet.

Fredag valgte Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet så at få det såkaldte Praksisudvalg til at vurdere Esben Lundes afhandling. Det skete, efter at fakultetet også havde fundet række eksempler på plagiat og selvplagiat i afhandlingen.

Nye belastende oplysninger om Lundes afhandling: 'Det er alvorligt'

Universitet: Esben Lunde har plagieret

Det er bare sjusk
Under dagens samråd gentog Esben Lunde Larsen flere gange, at han ikke ønsker at spekulere i konsekvensen af hans selvplagiat.

- Jeg afventer Praksisudvalgets afgørelse. Det er deres afgørelse i forhold til videnskabelighed i mit arbejde, og jeg foregriber intet på forhånd. Så jeg afventer med sindsro Praksisudvalgets arbejde, sagde han og understregede, at der ikke er tale om snyd, men derimod blot sjusk.

- Hvis der er noget, så er det sjusk. Man skriver ikke en ph.d.-afhandling og er forskningsordfører og holder af forskning, og så samtidig fusker med et, to eller tre citater. Det er helt uden for min radar.

Statsministerens afgørelse
Selv om ministeren erkender, at der kan være tale om mangler i hans ph.d.-afhandling, så indikerer han, at han ikke finder omfanget synderligt stort.

- Hvis der ikke er fodnoter eller lignende, så er der en mangel ved et citatbrug. Spørgsmålet er så, hvor omfangsrigt det er, hvor det er i afhandlingen og så videre.

- Det ligger forud for min tid som minister. Hvorvidt man skal stå mål for alt, hvad man har foretaget sig inden man blev minister, det er der kun en, der kan tage stilling til. Og det er statsministeren, for det er ham, der udpeger ministre i sin egen regering, og det er statsministeren, der vægter, hvad man kan og ikke kan som minister, siger Esben Lunde Larsen.

Han nægtede afsluttende at have snydt med vilje.

- Jeg har altid arbejdet hårdt og målrettet for at nå mine resultater, og jeg kunne ikke drømme om at snyde. Jeg har aldrig troet på nulfejlskultur, men det ærgrer mig, hvis der er fejl i min afhandling.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind