Annonce:
Annonce:

Kovending efter brev-brøler: Nu stopper udvisningerne

En stor gruppe britiske statsborgere står til at blive smidt ud af Danmark, fordi de aldrig blev oplyst om en vigtig ansøgningsfrist. Nu bliver udvisningerne dog sat på pause, mens regeringen er i tænkeboks

Philip Russell er en af dem, der står til at skulle forlade Danmark, fordi han søgte fire dage for sent. Hør ham fortælle om sagen her.
Annonce:
Følg Politik

De danske myndigheder vil alligevel sætte udvisningerne af britiske statsborgere, der efter Brexit ved en fejl har søgt om opholdsdokument for sent, på pause.

Det oplyser Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) i en pressemeddelelse.

Og det er noget af en kovending. For godt en måned siden fastslog myndighederne ellers, at man ville fortsætte med at smide briter ud af landet.

SIRI's brev-brøler
Ekstra Bladet har de seneste måneder afdækket, hvordan flere briter aldrig modtog tre orienteringsbreve fra myndighederne, som havde til opgave at oplyse om, hvornår de skulle søge om at forny deres opholdstilladelse efter Brexit.

Det har medført, at flere søgte for sent og derfor enten står til at blive udvist eller allerede er blevet tvunget ud af landet. For mange betyder det et farvel til venner, kærester, arbejde og det liv, de har opbygget i Danmark.

Annonce:

Avisen har ligeledes afdækket, at det ikke er et spørgsmål om, at brevene i enkelte tilfælde ikke er nået frem. Fejlen er derimod systematisk; ingen af de briter, som ankom til Danmark efter 31. januar 2020, har fået dem.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) erkendte i begyndelsen af januar, at dele af forløbet har været ærgerligt, og at regeringen derfor vil se på, 'om det skal give anledning til tiltag over for de berørte personer.'

Regeringen gik altså i tænkeboks, men i mellemtiden fortsatte sagsbehandlingen ufortrødent. Indtil nu.

Philip og Frederikke er blandt de mange, der er ramt af myndighedernes brev-brøler. Foto: Jonas Olufson
Philip og Frederikke er blandt de mange, der er ramt af myndighedernes brev-brøler. Foto: Jonas Olufson
 

Søgte fire dage for sent: Et helvede!
En af de briter, der står til at skulle forlade Danmark, er Philip Russell, som er forlovet med danske Frederikke.

- Vi er rigtig glade for, at udvisningerne nu er sat i bero, fortæller hun.

I parrets tilfælde fik Philip Russell søgt om lov til at blive i Danmark fire dage for sent, netop fordi han ikke havde fået myndighedernes breve.

Og det har haft store konsekvenser for deres hverdag:

Annonce:

- Det her skulle have været det lykkeligste år i mit liv. Jeg skulle starte et nyt liv med min forlovede i et nyt land, vi skulle have været gift, vi skulle have nydt livet.

- Men nu er vi fanget i et bureaukratisk helvede, har Philip Russell tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Philip og Frederikke oplyser, at de endnu ikke har hørt fra SIRI. Deres sag er lige nu ved Udlændingenævnet, fordi de har klaget over afgørelsen. Men de forventer, at den med den nye udmelding vil blive sendt tilbage til SIRI.

- Fremtiden ser en smule mere lys ud, siger Frederikke Sørensen.

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring m.m.

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så nu står Philip til at blive smidt ud af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Slår fast: Vi VIL ændre reglerne: Efter Ekstra Bladets afdækning ønsker et flertal i Folketinget nu at ændre reglerne for familiesammenføring, så færre danskere kommer i klemme, når de finder kærligheden i udlandet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Løkke erkender: Ja, det var en fejl: Det var en fejl at stramme udlændingepolitikken så meget, som man gjorde, da Lars Løkke Rasmussen havde magten, erkender han.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Støjbergs gak-regler: Danskere i klemme må klare sig selv: Utallige helt almindelige danskere er kommet i klemme i regler, som Inger Støjberg lavede, da hun var minister. Men hun fortryder intet.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Influencer smidt ud af Danmark: Ramt af omstridt lov: Christina Markus er influencer og kendt fra dansk tv. Hun har fået afslag på at bo i Danmark med sin danske mand på grund af en over 20 år gammel regel.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: