Annonce:
Annonce:

Krævede 'langt færre biler': Takker ja til borgmesterbil

NIKOS NYE AUTOBIL: Inden valget var biler et særskilt socialt og miljømæssigt problem i byen for kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeldt. Men borgmesterbil er et vigtigt arbejdsredskab, forklarer han nu

Niko Grünfeldt i kulturhuset Prismen på Amager. Han forklarer sit tilvalg af borgmesterbil. Foto: Jonas Olufson
Niko Grünfeldt i kulturhuset Prismen på Amager. Han forklarer sit tilvalg af borgmesterbil. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Politik

Københavns nye kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeldt (ALT) takker ja til de kommende fire år at lade sig transportere rundt i skatteyderbetalt borgmesterbil.

Den beslutning er han kommet frem til selvom han i valgkampen havde det som klokkeklart mål i bæredygtighedens navn at skære ned på antallet af biler i hovedstaden.

'Vi kommer ikke ude om, at der skal være langt færre biler og tung trafik i byen,' skrev han eksempelvis i magasinet Ræson dagen før kommunalvalget d. 20. november.

Biler tager plads
Grünfeldts pointe, var, at biler ikke kun er et miljøproblem. De firehjulede kasser er i lige så høj grad et socialt problem, skrev han i klummen med titlen 'København er godt i gang med at knække socialt'.

Annonce:

'Biler gør med deres stål og støj byrum ubehagelige og utrygge at opholde sig i. Og de tager plads fra den størstedel af københavnerne, der ikke har råd eller lyst til en bil.'

sin hjemmeside kommer alternativisten med et håndfast forslag:

'Bilfri indre by, flere bilfri dage, mens infrastruktur for cyklister og gående skal forbedres.'

Arbejdsredskab
Alligevel har han i samråd med forvaltningen valgt at takke ja til tilbuddet om en borgmesterbil, forklarer han Ekstra Bladet søndag aften.

- Det er et arbejdsredskab for mig. Ligesom en cykel er. Primært skal jeg cykle rundt. Jeg cykler rundt på min ladvogn, og det kommer jeg selvfølgelig og til dér, hvor det giver mening.

- Men dér hvor det giver mening, og er tidsbesparende og optimerende, så er den bil til rådighed, og det har jeg sagt ja til, siger han.

- Du er ellers gået til valg på, at det er en bunden opgave at skære ned på antallet af biler i København. Du kunne jo starte med dig selv.

Annonce:

- Vi vil gerne være med til at sikre en god mobilitet i byen. Og det betyder at den skal være bæredygtig. Den skal være grøn. Derfor har jeg sagt ja til en elbil. Vi vil gerne have man skal have muligheden for at skift fra cykel til bus, fra bus til tog og hvis man har brug for en bil og skal igennem byen, så er det også okay, man skal bare betale for det.

- Men ville det ikke være nemmere at takke nej. Det gjorde Morten Kabell jo?

- Vi har sagt, at det vigtigste for os er en grøn mobil transportform. Dem er der heldigvis mange versioner af.

Være mobil
- Men du skriver i Ræson, at der skal være 'langt færre biler i København'.

- Jeg siger, der skal være mindre luftforurening.

- Der står også 'færre biler'...

- Der skal være færre biler i forhold til trængsel. Derfor skal vi have roadpricing, så man skal betale hver gang man skal køre igennem byen. Det har jeg heldigvis opbakning til. Det var der i hvert fald under valget, så må vi se, hvad der sker efter valget.

- Men hvis man synes, der skal være færre biler, ville det så ikke være det nemmeste at vælge bilen fra.

- Igen; idéen er, at man skal være mobil.

Annonce:

- Det kan man jo godt være uden en bil. Man kan cykle alle steder i København.

- Ja, det kan man, Men nu skal jeg jo ikke kun bruge den i København. Og det er ikke kun mig der skal bruge den, det er selvfølgelig også direktionen, siger Niko Grünfeldt.

Husker du Morten Kabells dans med borgmesterbilen?

For fire år siden kom Enhedsliste-borgmesteren i modvind, fordi han tøvede med at takke nej til sin borgmesterbil. Læs historierne om bilhaderens svære valg her og her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:

... SE BILLEDERNE

Annonce:
Annonce: