Kræver ny undersøgelse af Scandinavian Star

Efter nye oplysninger om branden på Scandinavian Star i 1990 vil Enhedslisten have sagen undersøgt igen

Søren Søndergaard (EL) vil have justitsministeren til at gå ind i Scandinavian Star-sagen. Foto: Thorkild Amdi/POLFOTO
Søren Søndergaard (EL) vil have justitsministeren til at gå ind i Scandinavian Star-sagen. Foto: Thorkild Amdi/POLFOTO

Enhedslisten kræver, at justitsminister Søren Pind (V) går ind i sagen om Scandinavian Star, der brændte for 26 år siden. Det sker, efter at Søfartsstyrelsens hovedundersøger lørdag siger, at to besætningsmedlemmer antændte branden.

159 mennesker mistede livet i branden om bord på skibet, der fandt sted natten til 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

- Nu må nok være nok. Enhedslisten kræver, at regeringen afsætter de fornødne ressourcer til at få opklaret den alvorligste forbrydelse i Skandinavien siden Anden Verdenskrig, siger Enhedslistens folketingsmedlem Søren Søndergaard i en skriftlig kommentar.

- De ansvarlige for massemordet skal findes og stilles til ansvar, siger han.

Efter at Søfartsstyrelsens hovedundersøger, Flemming Thue Jensen, stod frem lørdag, vil han søndag svare på spørgsmål om de to besætningsmedlemmer, som, han mener at kunne bevise, stod bag dødsbranden på skibet i 1990.

Det sker på et pressemøde i Oslo klokken 12.00, hvor han vil fortælle om "sin egen private efterforskning" til de norske medier.

Søren Søndergaard mener, at skiftende regeringer har "lukket øjnene" for, hvad der skete om bord på Scandinavian Star.

- I mange år forsøgte Tommy Dinesen (SF), Tom Behnke (dengang Fremskridtspartiet) og undertegnede at få skiftende justitsministre til at undersøge de pårørendes påstande om, at branden på Scandinavian Star ikke skyldtes et uheld eller en enlig brandstifter.

- Af hidtil uopklarede årsager valgte skiftende regeringer at lukke øjnene og afvise en uafhængig undersøgelse, mener Søren Søndergaard.

- I dag er den ansvarlige hovedundersøger af branden så trådt frem og har forklaret, at det allerede dengang stod klart, at massemordet ikke skyldtes en enlig brandstifter, men i stedet var et bevidst og nøje planlagt angreb.

- Dermed falder skiftende regeringers bortforklaringer totalt til jorden, siger Søren Søndergaard.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.