Kræver svar fra ministeren: 'Uværdigt og ydmygende'

SF vil stoppe modregning til førtidspensionister, som får økonomisk pisk, når deres partner arbejder ekstra under corona

Følg Politik

Bliver du eller din partner også straffet for at tage corona-vagter, og er du klar til at stå frem ligesom Lars Hansen, så skriv til kbl@eb.dk.

Den økonomiske lussing til førtidspensionister, når partnere knokler under corona-pandemien, lander nu på beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards (S) bord.

Politisk ordfører Karsten Hønge fra SF kræver svar på, om ministeren synes, det er rimeligt, at familier med førtidspensionister kan ende med at betale 70 procent til staten, når de arbejder ekstra under corona.

- Der er at gøre grin med de her mennesker. Hvordan kan takken for ekstravagter være et spark i røven? Det er uværdigt, ydmygende og uforståeligt for mig, siger Karsten Hønge.

Kræver svar fra ministeren

Karsten Hønge fra Socialistisk Folkeparti kræver svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i sagen om førtidspensionisternes modregning:

  • Mener ministeren, at det er rimeligt, at for eksempel sosu-assistenter og sygeplejersker, som under covid19 pålægges overarbejde eller opfordres til at tage ekstra vagter, har udsigt til at deres partners førtidspension modregnes grundet den arbejdende partner har ydet en ekstra indsats i forbindelse med pandemien?
  • Hvilke initiativer vil ministeren tage for at fjerne modregningen for førtidspensionister, hvis samlever arbejder flere timer under covid19?

Ministeren skal svare på spørgsmålene i et samråd på Christiansborg.

Førtidspensionen reguleres nemlig efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspension for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter. Til gengæld har statsminister Mette Frederiksen (S) sagt tak for indsatsen.

Mettes tak til frontlinjen

Statsminister Mette Frederiksen har flere gange takket ansatte i frontlinjen mod corona, siden landet lukkede ned på grund af den smitsomme virus.

- En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen. Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen, sagde Mette Frederiksen ved Folketingets afslutningsdebat, 22. juni 2020.

Ekstra Bladet har sat fokus på paradokset gennem førtidspensionisten Lars Hansen, hvis kone er sosu-hjælper på et plejehjem. Du kan se en video med Lars Hansen øverst i artiklen, og læse om ægteparrets situation her:

Corona-helte får med Mettes pisk: Straffes for at knokle

Og her kan du læse om intensiv-sygeplejersken Kirsten Gebauer, hvis mand er førtidspensionist.

 

Sygeplejerske: 'Mettes tak klinger hult’

I Region Hovedstaden fik sundhedspersonalet til jul tilsendt et honninghjerte som tak for indsatsen.

- Man siger tak og tilbyder honninghjerter til personalet med den ene hånd, og så giver man dem en økonomisk huskekage med den anden. Det udstiller, hvor håbløs gammeldags reglen er, og her i coronatiden er den helt grotesk, siger Karsten Hønge.

Socialistisk Folkeparti vil derfor sætte modregning af førtidspensionister på pause.

Koster 250 mio. kr.

Det koster omkring 250 millioner kroner om året, hvis man dropper regulering af førtidspension på grund af partnerens indtægt.

Det viser et svar fra finansminister Nicolai Wammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra maj 2020.

Umiddelbart koster det 730 millioner kr. i ekstra førtidspension.

Men når der er betalt skat og indregnet mere arbejde til partnere, ender det altså med at koste statskassen en kvart milliard kr.

- Vi skal ført og fremmest stoppe modregning, mens vi har corona, og på længere sigt skal den helt afskaffes, forklarer den politiske ordfører.

- Vi må få regeringen med på det, og ellers må vi se, om vi kan finde et flertal udenom, som kan få det igennem med, lyder det.

Minister: Der er lempet

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at forholde sig til de økonomiske smæk til coronaens helte.

Statsministeriet har sendt Ekstra Bladets spørgsmål om rimelighed, undtagelser og det 'hult klingende tak' videre til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som gerne diskuterer 'den rette balance'.

'Der er gennem de senere år foretaget en række lempelser af reglerne for beregning af folkepension og førtidspension, så der er plads til at ægtefæller og samlevere kan have en højere indkomst, uden at det har betydning for pensionen,' siger Peter Hummelgaard i et skriftligt svar.

'Men ved højere supplerende indkomster, nedsættes pensionen. Det ændrer ikke på, at man altid kan diskutere, om vi har fundet den rette balance,' lyder det.

Og så gentager ministeren en tak til 'medarbejdere i kernefunktioner rundt omkring ikke mindst i sundheds- og omsorgsplejen'.

'Sygeplejersker, sosu-assistenter, laboranter og mange flere, der har lagt ekstra timer i en svær tid. Eller måske er kommet i job, efter de ellers var gået på pension. Det vil jeg gerne takke dem for,' siger Peter Hummelgaard.

Bliver du eller din partner også straffet for at tage corona-vagter, og er du klar til at stå frem ligesom Lars Hansen, så skriv til kbl@eb.dk.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind