Krav om større genåbning: Temmelig voldsomt

På nuværende tidspunkt er det ikke forsvarligt at tale om en større genåbning allerede 1. marts, lyder det fra Enhedslisten

Peder Hvelplund fra Enhedslisten. Foto: Jens Dresling
Peder Hvelplund fra Enhedslisten. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Regeringens støttepartier er splittede på spørgsmålet om en genåbning af samfundet.

Enhedslisten er således ikke enige i den melding, som SF's formand, Pia Olsen Dyhr, er kommet med onsdag morgen.

Hvis smitten ikke løber løbsk, mener Olsen Dyhr, at mindre butikker, liberale erhverv, skoler, højskoler og efterskoler skal genåbnes fra 1. marts.

Flertal for større genåbning

Tålmodighed
Men Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at SF går for hurtigt frem.  

- Vi er helt enige i, at vi skal åbne op, så snart der er rum for det. og at vi skal starte med skoleeleverne af hensyn til de trivselsproblemer, der er. Men jeg synes, at det umiddelbart er en temmelig voldsomt genåbning, de taler om allerede 1. marts, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at have lidt tålmodighed de kommende par uger. Den britiske virus-variant fylder halvdelen og har et kontakttal på 1.25, så vi bliver nødt til at se, hvordan den udvikler sig en uge eller to frem. Når den variant har overtaget fuldstændig - og vi kan se, hvad kontakttallet er - kan vi begynde med den gradvise genåbning.

Matematisk epidemiolog Viggo Andreasen peger på tre ting, han mener, der skal til for, at vi kan begynde at genåbne Danmark igen

På den baggrund konstaterer Peder Hvelplund om SF's melding:

- Retningen i det er rigtig, men tempoet virker lidt uansvarligt.

Se på geografien
Sundhedsordføreren bemærker desuden, at det - når tid er - vil være oplagt at lave en geografisk forskellig genåbning af landet. Her skal der således taget hensyn til, hvordan de regionale smittetal ser ud.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har udtalt, at det endnu er for tidligt at melde ud, hvordan genåbningen konkret skal foregå.

- Jeg håber ligesom SF - og alle andre - at der er plads til en yderligere genåbning her 1. marts. Men vi har ikke det resultat endnu, siger han til DR's radioavis.

De nuværende corona-restriktioner løber frem til 28. februar. Dog har de yngste klasser fået mulighed var at vende tilbage til skole.

Interne papirer: Drop at hæve forsamlingsforbud

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind