Annonce:
Annonce:

Krig i blå blok: 'Vi bliver en del af Putins cirkus'

De konservative i Folketinget raser over kulturminister Mette Bocks (LA) deltagelse ved fodbold-VM i Rusland.

Rasmus Jarlov (K), Mette Bock (LA) og Naser Khader (K) strides om dansk deltagelse ved VM. Foto: Jens Dresling, Miriam Dalsgaard, René Schütze / Ritzau Scanpix.
Rasmus Jarlov (K), Mette Bock (LA) og Naser Khader (K) strides om dansk deltagelse ved VM. Foto: Jens Dresling, Miriam Dalsgaard, René Schütze / Ritzau Scanpix.
Annonce:
Følg Politik

Præsident Putin og VM i fodbold er blevet en sprængfarlig cocktail i blå blok.

Kulturminister Mette Bock (LA) har valgt at være officiel repræsentant i Rusland under VM, men dermed gør hun sig selv og Danmark til en del af Vladimir Putins propaganda, mener de konservative.

- Vi bliver en del af Putins cirkus, når vi sender officielle repræsentanter, siger de konservatives udenrigs- og kulturordfører Naser Khader.

- Det er en dårlig ide at legitimere Putins ugerninger. Vi bør være solidariske med Storbritannien og gøre som dem ved at sende landshold og fans og undgå det politiske ved at sende officielle repræsentanter, forklarer han.

Giftangreb og udvisning
Dilemmaet har blandt andet rod i en eks-spion og hans datter, som i marts blev forgiftet og endte i livsfare i Salisbury i England. Giftangrebet er siden blevet sat i forbindelse med præsident Vladimir Putins styre i Moskva.

Annonce:

Danmark har tidligere udsendt to russiske diplomater som reaktion på giftangrebet.

Statsministeriet ønsker ikke at oplyse, hvorvidt beslutningen om officiel dansk deltagelse er truffet i regeringens k-udvalg. Her sidder Naser Khaders formand Søren Pape (K) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Én politik hos K
- De konservative sidder jo også i regeringen, så kritiserer du så ikke jer selv?

- Jeg ved ikke, hvordan beslutningen er truffet, men jeg som kultur, værdi- og udenrigsordfører er ikke blevet orienteret, siger Naser Khader.

- En orientering af kulturministeren havde været på sin plads, så vi kunne få en baggrund for at træffe en så usolidarisk beslutning i forhold til Storbritannien.

Står et tweet fra den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, til troende, så er Søren Pape og Brian Mikkelsen imod dansk deltagelse.

Annonce:

I så fald har de tabt den interne armlægning i regeringen. Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape og Brian Mikkelsen.

Bad om at blive hjemme
Naser Khader mener, at regeringen burde have lyttet til den konservative folketingsgruppe, som skyder på Mette Bock, fra flere sider. Også Rasmus Jarlov går til angreb.

- Jeg er overrasket over, at en af ministrene vælger at tage af sted, men jeg er glad for, at de andre vælger ikke at gøre det, fortæller Rasmus Jarlov.

- Efter vores opfattelse er det rigtige at blive hjemme. Det var også det Venstre og konservative bad om, da vi diskuterede sagen for nogle uger siden. Jeg troede egentlig, at der var opbakning til dette blandt alle ministre.

- Er det en samlet konservativ gruppe, der står bag denne opfordring?

- Ja, det er det.

Striden i blå blok brød ud i lys lue på Twitter, da Rasmus Jarlov og Mette Bock røg i infight.

Annonce:

V-ordfører: Et propaganda-show
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrups personlige holdning er ligesom de konservatives helt at blive væk.

- Putin har total kontrol over pressen i Rusland og vil derfor gøre, hvad han kan for at sikre, at det bliver et propagandashow, siger Michael Aastrup.

- Ved at komme derover bliver man en ufrivillig blik i dette. Det er der i hvert fald en kæmpe risiko for.

Løkke har lurepasset
Og statsminister Lars Løkke Rasmussen, der selv har lurepasset i forhold til, om han ville besøge VM, truede i april med, at Danmark kunne finde på at bakke op om den officielle britiske boykot af VM fra politisk hold.

Men det blev ved truslen. Og der er nu ingen sanktioner fra Danmark mod det russiske styre i forbindelse med VM-slutrunden.

Mette Bock skal overvære Danmarks sidste gruppekamp mod Frankrig 26. juni. Hun bliver - indtil videre i hvert fald - den eneste repræsentant for det officielle Danmark i Rusland.

Annonce:

Kulturministeriet kan bekræfte, at det er aftalt i regeringen, at Mette Bock deltager ved VM i fodbold som officielt repræsentant for Danmark.

Uffe gjorde det
I 2012 fik daværende kulturminister Uffe Elbæk ligeledes massiv kritik, da han overværede Danmarks kamp mod Holland. Dengang valgte Uffe Elbæk at placere sig væk fra vip-pladserne og i stedet blandt de danske roligans.

Samtidig besøgte han menneskerettighedsforkæmpere og LGBT-grupperinger.

Elbæks besøg affødte dog alligevel massiv kritik fra flere sider i Folketinget.

Blev svinet for at se Danmark spille - Elbæk om Putins VM-party: Bare tag af sted

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: