Annonce:
Annonce:

Krig om dit skrald: Ny aftale klar

Dan Jørgensen har landet en affalds-aftale med bl.a. venstrefløjen - trods store protester undervejs

Miljøminister Lea Wermelin (S) og klimaminister Dan Jørgensens idé om, at borgerne fremadrettet skal sortere mere affald, består. Således skal vi nu sortere i ti typer, og ifølge TV 2 News skal et almindeligt parcelhus ifølge aftalen have to-fire spande med flere rum. Video: Ritzau.
Annonce:
Følg Politik

Efter et forløb, hvor bølgerne er gået højt, er det lykkes klimaminister Dan Jørgensen (S) at lande en affaldsaftale med støtte fra Enhedslisten og SF.

Alle partier på Christiansborg - på nær Ny Borgerlige, Dansk Folkeparti og løsgængerne i Frie Grønne Stemmer - er med i aftalen.

Aftalen danner rammen for, hvordan danskernes affald skal håndteres fremover. Ikke mindst spiller forbrændingsdelen en central rolle.

Ifølge aftalen skal Kommunernes Landsforening (KL) strikke en plan sammen for nedlukning af nogle af forbrændingsværkerne. Det får kommunerne et halvt år til. Udgangspunktet er, at de værker, der forurener mest og er mindst effektive, skal lukkes.

Med andre ord skal KL udarbejde en dødsliste over forbrændingsanlæggene.

Annonce:

KL's plan skal desuden sikre, at forbrændingsanlæg ikke kan lukkes, uden at der kan findes et alternativt varmegrundlag.

DF udvandrer inden slutfase af forhandlinger om affald

Konkurrence
Under forhandlingerne har Dan Jørgensen lagt op til, at det kommunale monopol på affaldsområdet skal ophæves. Der skal være mere konkurrence, og en helt central del af diskussionen - som har sendt ministeren i massiv modvind - har netop været forbrændingsanlæggene.

Dan Jørgensen vil have, at langt mindre affald forbrændes fremover. I den forbindelse foreslog han en liberalisering og en mulig privatisering - forbrændingsanlæggene skulle omdannes til aktieselskaber og konkurrere mod hinanden. På sigt skulle de mindst effektive lukkes ned.

Men nu skal kommunerne altså i første omgang stå for at finde en løsning på problemet.

Annonce:

Hvis det ikke lykkes KL at levere den plan, er der lagt op til, skal modellen, hvor værkerne konkurrerer mod hinanden, hives frem igen. Dog med det krav, at kommunerne skal stå for kontrollen af mere end halvdelen af anlæggene.

To til fire skraldespande
Aftalen indeholder desuden nye retningslinjer for, hvordan danskerne fremover skal sortere deres affald. Udgangspunktet er, at sorteringen skal ske på samme måde i hjemmet og på arbejdspladsen, uanset hvilken kommune man bor i.

Det betyder, at der skal sorteres ti typer af affald ved alle husstande i Danmark.

De ti affaldstyper er: Mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstil-affald samt drikke- og fødevarekartonner, restaffald og farligt affald

Aftalen lægger dog op til, at et almindeligt parcelhus som udgangspunkt skal have max to til fire skraldespande med flere rum til de ti affaldstyper.

Kravet om sortering skal gælde fra 1. juli 2021. Tekstil-affald dog fra 2022.

Her er fremtiden ved skraldespanden

Uanset hvilken kommune man bor i, skal man fremover sortere affald i ti typer, lyder det i aftale.

Et flertal i Folketinget har tirsdag vedtaget en aftale om, hvordan affald skal sorteres og håndteres i fremtiden.

Her er nogle af hovedpunkterne i aftalen:

- Affaldssortering:

* Affald skal sorteres i ti typer - både i husholdningerne og på arbejdspladser.

* Det skal gøres på en måde, så et typisk parcelhus maksimalt må have to til fire spande med flere rum, så der er forskellige pladser til de ti typer.

* Der skal ikke længere være forskel mellem kommunerne.

- Affaldsforbrænding:

* Kapaciteten til at forbrænde affald i Danmark skal nedbringes. Der fastsættes et loft, som skal passe til den reelle mængde affald i Danmark uden import.

* Der er i dag 23 anlæg, der brænder affald af. De kan brænde 3,8 millioner ton affald af om året. Men så meget affald er der slet ikke i Danmark. Der cirka 700.000 ton mindre.

* Derfor importeres der i dag affald til Danmark, som anlæggene kan brænde af.

* Partierne på Christiansborg er blevet enige om, at Kommunernes Landsforening skal nedbringe kapaciteten, så den passer til de danske affaldsmængder.

* Hvis ikke kommunerne løser den opgave træder en række sanktioner i kraft. Herunder en udbudsbaseret model, hvor kapaciteten nedbringes gennem konkurrence.

* Hele formålet med at sortere affald er, at det skal føre til øget genanvendelse, og dermed mindre afbrænding af affald. Der nævnes i aftalen også muligheden for afgifter.

/Ritzau/

Klima-Dans skralde-rod

28. maj 2020

På baggrund af et forhandlingsnotat kan Ekstra Bladet afsløre, at Dan Jørgensen lægger op til at bryde kommunernes monopol på affaldshåndtering. Behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald skal sendes i udbud, og forbrændingsanlæggene skal omdannes til aktieselskaber, som konkurrerer mod hinanden.

29. maj

Med sit affalds-udspil er Dan Jørgensen gået stik imod advarsler fra borgmestrene i landets seks største byer - heraf er fem ministerens partifæller. Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af et brev, som de seks borgmestre sendte til Dan Jørgensen tilbage i januar.

29. maj

Det interne oprør breder sig. Ekstra Bladet kan berette om endnu et brev, hvor borgmestre går i rette med Dan Jørgensens udspil. Heriblandt ministerens partifæller Steen Christiansen fra Albertslund og Ole Bondo Christensen fra Furesø Kommune.

1. juni

Angrebene fortsætter. I et nyt internt brev, der rejser kritik af Dan Jørgensens affalds-udspil, står de to socialdemokratiske borgmestre Allan S. Andersen fra Tårnby og Helle Moesgaard Adelborg fra Hvidovre som medunderskrivere. Senere melder Kommunernes Landsforening (KL) meldt sig også i koret af kritikere.

6. juni

Dan Jørgensen har ikke umiddelbart tænkt sig at give efter for kritikken. I hvert kan Ekstra Bladet afsløre et aftaleudkast fra ministeren, hvor han holder fast i flere af de udskældte elementer fra affalds-udspillet.

9. juni

Enhedslisten har i hele forløbet været stærkt kritiske over for Dan Jørgensen affalds-plan. Nu skærper Pernille Skipper retorikken: - Hvad konsekvenserne bliver, kan vi ikke vide endnu. Men det kan blive en alvorlig sag for klimaministeren, siger hun. Også SF kritiserer åbent Dan Jørgensens affalds-plan.

16. juni

Efter forhandlinger til langt ud på natten lykkes det Dan Jørgensen at lande en aftale, hvor venstrefløjen er med. Aftalen sparker en del af problemerne til hjørne, da man lader det være op til Kommunernes Landsforening at strikke en løsning sammen.

EKSTRA BLADET HAR DÆKKET SKRALDEKRIGEN TÆT:

Hykler-angreb: Hiver McKinsey op af skraldet

Advarsel til Dan J: - Du kan ikke gå på vandet

Fortrolige papirer: Dan J. tromler S-borgmestre

Nye partifæller til angreb

Skralde-ballade: Internt oprør breder sig

Lækket brev: S-borgmestre i skralde-krig med Dan J

Chok fra klima-Dan: Vil privatisere dit skrald

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: