Krisemøde i Venstre: Kopenhagen Fur deltager

Vrede i Venstre: Oppositionspartiet samles kl. 11 til ekstraordinært gruppemøde om mink-situationen. Pelsgigant deltager på mødet

Jakob Ellemann. Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann. Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Stemningen i Venstre er rødglødende.

Anledningen er formand Jakob Ellemann-Jensens kurs på spørgsmålet om aflivning af samtlige mink i landet. Nu skal partiets folketingsgruppe samles til et virtuelt gruppemøde kl. 11 om sagen, erfarer Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet erfarer samtidig fra flere kilder, at formanden for mink-giganten Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, deltager på Venstres gruppemøde.

Det er en mail, som formand Jakob Ellemann-Jensen sendte ud søndag aften, der har sat sindene i kog i det største oppositionsparti.

Her lagde Ellemann op til at blåstemple regeringens planer om af aflive samtlige mink i landet.

'Jeg er med på, at beslutningen udfordres i aviserne af forskellige eksperter, men jeg ser ikke, at vi har andre muligheder end at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering i en situation som denne. Begynder det største oppositionsparti at så tvivl om vores sundhedsmyndigheder midt i en krise, risikerer vi at ende et helt forkert sted,' lyder bl.a. fra Ellemann i mailen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Med sundhedsmyndighederne hentyder Ellemann til bl.a. Statens Serum institut, der her ved Kåre Mølbak, der på sidste uges pressemøde præsenterede os for det 'worst case scenario', der kan indfinde sig, hvis ikke vi reagerede på den muterede smitte.

Massiv vrede
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har Ellemanns udmelding skabt massiv vrede søndag aften og nat. Både i Venstres folketingsgruppe og i partiets bagland, som har sendt et mink med en vognstang til partitoppen.

Bl.a. har flere folketingsmedlemmer svaret direkte på mailen, at de ikke kan støtte formandens kurs.

Nej til Mette F: Ellemann i mink-kovending

Mandag formiddag er Ellemann så gået på TV2 News og har leveret en noget andet budskab, end det var tilfældet i fællesmailen.

Her slår Ellemann fast, at Venstre - på nuværende tidspunkt - slet ikke vil bakke op om regeringens hastelovgivning på området.

Udfordrer myndighederne
Dermed udfordrer Venstreformanden en konklusion fra Statens Serum Institut, som rådgiver regeringen om coronavirus.

'En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner', skriver SSI i et notat 3. november.

Flere danskere vil blive smittet med corona, hvis der er minkfarme i landet, vurderer SSI.

Samtidig er minkfarmene et såkaldt 'virusreservoir', som øger risikoen for, at der igen opstår nye virusmutationer, som vacciner ikke giver optimal beskyttelse imod, skriver myndigheden.

Mogens Jensen om mink-aflivning: Kunne ikke afvente lovgivning

Kræver stor opbakning
Regeringen vil tirsdag fremsætte et lovforslag, som skal hastebehandles for at få lovgrundlaget på plads hurtigst muligt.

Der er nemlig ikke hjemmel i loven til at kræve raske mink aflivet, hvis minkfarmen ligger mere end 7,8 kilometer fra en smittet farm.

Det kræver særlig stor opbakning i Folketinget at gennemføre en hastebehandling af et lovforslag. Mindst tre ud af fire medlemmer skal bakke op.

Grufuld mink-aflivning

Primo juni: Hollændere smittet af mink

Allerede i starten af juni stod det klart, at to hollandske ansatte på en minkfarm var blevet smittet med corona fra mink. Det skrev det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Nyheden fik hollænderne til at aflive mink på flere farme. På daværende tidspunkt var Danmark ikke ramt.

17. juni: Arnestedet i Sindal

Første farm bliver ramt. Det sker i Sindal.

Da juni blev til juli, var smitten ude på tre nordjyske farme. Alle tre besætninger slås ned.

19. juli: Minksmitte på plejehjem

Den virus, der er fundet i mink på en minkfarm i Sindal, er den samme, som er blevet fundet hos minkavleren og i de smittede på plejehjemmet Vendelbocentret.

4. juli: 125 negative

125 minkfarme bliver testet som del af en stikprøvekontrol. Ingen er ramt udover de tre konstaterede tilfælde.

7. juli: Første kursskifte

Mogens Jensen meddeler, at der er styr på situationen. Derfor vil corona-ramte minkbesætninge ikke længere blive aflivet. Man strammer hygiejneregler.

'Med de nye tiltag, vurderer regeringen, at det er forsvarligt, at lade COVID-19-smittede minkbesætninger leve fremover,' skrev fødevareministeren i en pressemeddelelse.

27. august: Barske hollændere

I slutningen af august gik alvoren op for den hollandske regering.

Alle mink i træskolandet skal aflives inden 1. marts 2021, lød det nu.

Den altomfattende hollandske aflivning af mink var en fremrykning af en tidligere beslutning om at lukke minkindustrien i landet i 2024.

4. september: Advarsel 1

I begyndelsen af september vidste myndighederne, at smitteudbruddet blandt mink for alvor er farligt for mennesker. Det har Information afdækket via aktindsigter.

4. september skrev Statens Serum Institut i en risikovurdering, at 'en særlig minkvariant' af virus havde spredt sig fra en minkfarm til lokalbefolkningen i Nordjylland. Helt i Kroatien og på Bornholm havde den sine fangarme ude.

18. september: Advarsel 2

14 dage senere skærer fagfolkene fra SSI og Københavns Universitet tingene endnu mere ud i pap i en epidemiologisk udredning:

Her lyder det afslutningsvis:

'Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spike-proteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark udgør en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en vaccine.'

Denne bemærkelsesværdige oplysning er ligeledes gravet frem af Information.

1. oktober: Andet kursskifte

41 besætninger var pr. 1. oktober ramt af corona, da regeringen besluttede at gå mere handlekraftigt til værks.

Ministeren måtte da også erkende, at den hidtidige strategi ikke havde fungeret.

- Det har vist desværre ikke at være tilstrækkeligt, og derfor må vi nu tage dette skridt, udtalte Mogens Jensen.

13. oktober: Første offentlige advarsel

For første gang får offentligheden viden om, at mutationerne kan gøre det svært at lave en coronavaccine.

- Bekymringen er, at virus muteret i de her mink kommer ud i samfundet og smitter mennesker med en virusstamme, som er ufølsom over for de vacciner, som man udvikler, siger overlæge Anders Fomsgaard til DR.

21. oktober: Afliv hurtigere

Den barske indsats blev tydelig, da Fødevarestyrelsen tre uger senere meddelte, at aflivningen gik for langsomt. 100.000 mink skulle aflives om dagen, lød kravet.

- Når en minkfarm bliver smittet, breder det sig i nærområdet. Det er desværre det generelle billede. Hvis vi skal have brudt den smittekæde, skal vi have dem aflivet så hurtigt som muligt, sagde veterinærdirektør Hanne Larsen, ifølge TV2 Nord.

30. okotber: Okay til salg af coronapels

Efter højlydte protester fra minkbranchen fik avlerne pludselig lov at sælge deres skind fra aflivede - selvom de havde haft corona.

- Det her tiltag vil forhåbentlig lette presset på minkavlernes levebrød, sagde Mogens Jensen.

4. november: Tredje kursskifte: Total aflivning

meddelte Mogens Jensen og sundhedsminister Magnus Heunicke, at alle mink på landets knap 1100 minkfarme skal slås ned.

Beslutningen kom, efter Statens Serum Institut havde tændt alle alarmklokker. En ny global pandemi risikerer at udspringe fra den danske minkindustri.

Farmerne får 20 kroner pr. aflivet dyr.

Op imod 17 millioner mink skal brændes af. Den samlede pris ender på over fem milliarder kroner for aflivningen alene.

 

5. november: Nedlukningen af Nordjylland

Kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Læsø omfattes af vidtrækkende restriktioner.

Den nye hjælpepakke skal holde hånden under dem, der blev ramte af de særlige restriktioner, som blev pålagt lokale restriktioner i Nordjylland. Video: Ritzau Scanpix.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+