Kristian Jensen afsløret i lidt for smart Twitter-trick

Faktatjek: Finansministeriet overgør regeringens bidrag til den stærke danske økonomi i grafik på Twitter, lyder det fra professor

Klap, klap vi gør det godt. Kristian Jensen med sin partiformand Lars Løkke Rasmussen til Venstre-landsmøde i weekenden. Foto:  Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Klap, klap vi gør det godt. Kristian Jensen med sin partiformand Lars Løkke Rasmussen til Venstre-landsmøde i weekenden. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Puds glorien, kig ind i kameraet og smiiil.

Finansminister Kristian Jensen (V) og regeringen vil gerne fremstille sig selv som de store beskyttere af den gode danske samfundsøkonomi. En god borgerlig mærkesag i et valgår.

Men ligesom de lidt for kunstige smil på familiefotoet på familierejse til Harzen, så går Finansministeriet for langt i bestræbelserne på at fremstille regeringen som statskassens store beskytter.

Konkret giver en ny grafik fra Kristian Jensens departement et fortegnet billede af regeringens indsats, vurderer professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

- Grafikken gør ikke læseren klogere på, hvad der har betydet noget for styrkelsen af dansk økonomi, fastslår han.

Styrker ikke noget
Hans kritik omhandler en grafik udsendt på Twitter af Finansministeriet. Grafikken er en tidslinje over reformer, som ifølge ministeriet har 'styrket dansk økonomi'.

Men listen overdriver den siddende regerings indsats.

Artiklen fortsætter under billedet

Denne grafik blev sendt ud af Finansministeriet 16. november på Twitter ledsaget af teksten: 'Økonomisk analyse: Reformer har styrket dansk økonomi'.
Denne grafik blev sendt ud af Finansministeriet 16. november på Twitter ledsaget af teksten: 'Økonomisk analyse: Reformer har styrket dansk økonomi'.
 

Læseren får det indtryk, at Jensen og co. har bidraget mere til dansk økonomis fine form, end hvad der rent faktisk er tilfældet, lyder det fra professoren.

- Det her er ikke den bedste måde at fremstille dét, som analysen egentlig fortæller. Det er for komprimeret et billede af den fulde historie, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Især undrer det ham, at en hel række mindre politiske aftaler, der ingenlunde kan betegnes som reformer, fra de senere år, er medtaget i grafikken. Og for det andet har nogle af dem slet ikke bidraget til en sund økonomi. Tværtimod.

Misforstået
- Rent fagøkonomisk kan man undre sig over, at der er så mange småaftaler fra de senere år og ikke flere af samme type fra tidligere år.

- Man kan godt misforstå figuren således, at man tror, at alt på listen er ting, der styrker dansk økonomi, siger han.

Konkret optræder finansloven fra 2012 og aftalen en ny ferielov fra 2017 på listen. Selvom de begge har svækket bruttonationalproduktet med henholdsvis 0,2 og 0,1 procent.

- Det er fint at de nævner alt fra de senere år. Men problemet er, hvordan grafikken opfattes, lyder det fra Bo Sandemann Rasmussen.

Kristian Jensen: Slå op på side 13

Finansminister Kristian Jensen (V), der er midt i finanslovsforhandlingerne, afviser, at der skulle være problemer med grafikken på Twitter.

- Den er dejlig. Den viser, hvor meget der er sket.

- Hvorfor tager I ting med, som ikke har styrket dansk økonomi?

- Det er korrekt. Men vi har taget det hele med. Ellers ville vi snyde på vægtskålen.

- Det er svært at se en gentagelse af de store reformer a la velfærdsaftalen eller senere tilbagetrækning. Derfor bliver det et spørgsmål om mange bække små gør en forskel.

- I sidestiller medieaftalen med tilbagetrækningsreformen (sidstnævnte ventes at styrke BNP med 2,1 pct. i 2020, mens medieaftalen angives med en effekt på 0,0 pct., red.). Det virker noget skævt?

- Men den mediepolitiske aftale er faktisk også med til at øge arbejdsudbuddet pga. fjernelsen af licensen.

- Men det handler om at styrke BNP. Mange af de ting i nævner bidrager med 0,0?

- Det er et spørgsmål om, hvordan man afrunder. Hvis man havde taget en decimal mere med, så havde man fået et positivt tal.

- Så det er derfor, du synes, den her grafik er i orden?

- Det er den måde, man afrunder på. Jeg tror, de fleste danskere vil mene, at 40 mio. kr. er et højt tal. 40 mio. kr. er i hvert fald mange penge i min privatøkonomi, men når det regnes op i staten, så bliver det til 0,0 milliard. Derfor sår det sådan dér, selvom der er et positivt bidrag.

- Hvis man ikke følger så godt med, så giver den her tidslinje jo indtrykket af, at de store ting er lavet de senere år. Men det er de jo ikke.

- Der er ikke nogen, der tror på, at man kan snyde så velforberedte journalister som dig. Derfor er det helt åbenlyst på side 13. Der kan man se præcis, hvilke reformer der giver hvor meget, siger Kristian Jensen med henvisning til den 16 sider lange analyse, som grafikken bygger på.

- For mig ligner det, at dine kampagnefolk har fået Finansministeriet til at lave kampagnemateriale for Venstre.

- Nej, bare det var. Jeg er flov over, at jeg ikke selv fik idéen til det. Det var gode embedsfolk i huset, der fik idéen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind