Kristian Jensen: Det er vores pligt at kæmpe mod IS

Danske styrker skal rykke frem i forreste række i kampen mod Islamisk Stat, siger udenrigsministeren.

Truslen fra Islamisk Stat er stor i Syrien og Irak såvel som i Europa, og derfor skal Danmark stå sammen med sine allierede i kampen mod den ekstremistiske bevægelse.

Prisen for ikke at bidrage til indsatsen kan blive alt for høj, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) fredag fra Folketingets talerstol.

- Truslen er konkret. Det har vi set ved de angreb, der har været i Paris og Bruxelles, hvor Isil (Islamisk Stat, red.) enten har været direkte udfarende kraft eller inspirationskilde for andre, der gennemførte terrorangreb.

- Derfor er vi nødt til at gøre mere, siger han.

Fredag har Folketinget førstebehandlet et beslutningsforslag fra Venstre-regeringen om at sende danske soldater og kampfly på mission i Irak og Syrien.

Et bredt flertal i Folketinget støtter forslaget, som betyder, at Danmark vil sende F-16-kampfly, specialoperationsstyrker og et Hercules-transportfly af sted senere i år. Kun Enhedslisten, SF og Alternativet er imod indsatsen.

- Med den foreslåede pakke af tiltag, som regeringen har lagt frem, vil vi rykke frem i den allerforreste række i kampen mod Isil, siger Kristian Jensen.

- Det er en fjende, som vi skal stå sammen om at bekæmpe. Det er en alvorlig og konkret trussel både mod befolkningerne i Irak og i Syrien, men også mod vores europæiske, internationale og danske sikkerhed, siger han.

Ifølge udenrigsministeren har Danmark modtaget en direkte henvendelse fra USA og Frankrig og fra koalitionen mod Islamisk Stat om et bidrag.

- Når vores allierede i en fair kamp beder os om at hjælpe, skal vi - hvis vi har evnen - bidrage med den hjælp, vi kan, siger han.

Islamisk Stat er for tiden presset i Irak og Syrien, og derfor er det oplagt, at danske styrker går ind i kampen netop nu, påpeger Kristian Jensen:

- Prisen for ikke at bidrage er, at en terrorbevægelse, hvis brutalitet vi allerede har set, kan blive endnu stærkere og endnu mere effektiv.

Det danske bidrag skal konkret omfatte fire F-16-kampfly foruden tre i logistisk reserve, som indsættes i både Irak og Syrien i seks måneder.

En specialstyrke på omkring 60 mand, som indledningsvist skal træne, rådgive og støtte irakiske styrker, skal udsendes i 12 måneder, og et Hercules-transportfly skal indsættes i op til seks måneder.

41 kommentarer
Vis kommentarer