Kristian Jensen dropper Venstres ambition om nulvækst

Den offentlige sektor skal vokse moderat de næste ti år, mener finansministeren. Men det er dovent, mener LA

Finansminister Kristian Jensen (V) aflyser Venstres ambition om nulvækst i den offentlige sektor. Det offentlige skal i stedet vokse 'moderat' hvert år de næste ti år.

Sådan lyder ministerens udmelding i søndagens udgave af Jyllands-Posten.

- De næste 10 år ud i fremtiden mener jeg, at den offentlige sektor skal have en gradvis vækst, siger han til avisen.

Således vil Venstre i de kommende år ikke længere arbejde for nulvækst i den offentlige sektor. Det var ellers udgangsmeldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2012.

- Udgangspunktet for Venstre i regering er et offentligt udgiftsstop, sagde Løkke dengang på partiets landsmøde, skriver Jyllands-Posten.

Der skal være en realvækst i det offentlige forbrug på i udgangspunktet 0,3 procent om året, fremgår det i VLAK-regeringens regeringsgrundlag.

Men da selv det var et påtvunget kompromis for Liberal Alliance, gør finansministeren altså en moderat vækst til Venstres eget og nye politiske ståsted.

- Jeg kan godt se, at befolkningen udvikler sig i de kommende år og se, at der er et ønske om at følge med udviklingen på sundhedsområdet, siger Kristian Jensen til avisen og uddyber:

- Og jeg kan se, at der er behov for, at vi sikrer tryghed. Vi kan ikke negligere krav om stigende udgifter til politi og forsvar.

Ifølge Finansministeriet kræver befolkningsudviklingen med særligt flere ældre, at der tilføres flere milliarder til kommuner og regioner, hvis velfærden alt andet lige skal opretholdes på det nuværende niveau.

Men det er meget dovent at forestille sig, at den eneste løsning vil være at tilføre flere penge til den offentlige sektor. Sådan lyder kritikken fra finansordfører Joachim B. Olsen fra regeringspartneren Liberal Alliance.

- Jeg synes, at det er en ærgerlig udvikling, når det er ret klart og velundersøgt, at der er et effektiviseringspotentiale i den offentlige sektor, siger han til Ritzau.

Ordføreren peger på, at der er et 'kæmpe' potentiale i at konkurrenceudsætte flere offentlige opgaver, så den offentlige service kan fås til en bedre pris end i dag.

- Jeg siger ikke, at det er en let opgave. Det er en svær opgave. Men i stedet for at gøre det, som er rigtigt - og svært - så gør man det, der er lettest og tilfører flere penge.

- Jeg synes, at når der nu er et effektiviseringspotentiale, og man kan gøre nogle ting, sådan at man får mere ud af pengene, jamen så burde man gøre det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT