Kristian Jensen efter hård kritik: Hvis man er tyndskindet, skal man holde sig fra politik

Finansministeren giver svar på tiltale efter en uge, hvor han har måtte ligge ryg til lidt af hvert

Kristian Jensen har fået kritik for sine forhandlingsevner. Mange vurderer, at hans anstrengte relation til DF's leder Kristian Thulesen Dahl kan få konsekvenser for hele blå blok, hvis Jensen en dag bliver Venstres statsministerkandidat. Foto: ritzau/Philip Davali
Kristian Jensen har fået kritik for sine forhandlingsevner. Mange vurderer, at hans anstrengte relation til DF's leder Kristian Thulesen Dahl kan få konsekvenser for hele blå blok, hvis Jensen en dag bliver Venstres statsministerkandidat. Foto: ritzau/Philip Davali

Hvis nogen har lagt ryg til verbale tæsk for regeringskrisen i ugens løb, så er det finansminister Kristian Jensen (V).

Nu puster han ud. Halvt siddende, halvt liggende imellem rigets mest fotograferede glasdør og portrætterne af fortidens finansministre.

- Du har fået en ret hård medfart de seneste dage. Løkke overtog forhandlingerne. Folk har sagt, det sejler for Kristian Jensen. Hvad siger du egentlig til kritikken?

- Vi har fået en god finanslov. Den er forhandlet hjem her i aften. Jeg er godt tilfreds, siger Kristian Jensen atter stående.

Dybt inde i december
Kort forinden har han præsenteret den finanslov, som først kom i stand efter et historisk langt og bøvlet forløb. Og skuden er reelt slet ikke i havn endnu. Hele aftalen falder til jorden, hvis ikke Dansk Folkeparti og regeringen i den kommende uge kan lande aftaler om skat og udlændinge.

- Du kunne vel have ønsket dig et bedre forløb. Vi skal vist tilbage til 1980'erne, før Statsministeriet har været brugt til finanslovsforhandlinger?

- Jeg kigger på resultatet. Hvis man er tyndskindet, så skal man holde sig fra politik.

- Jeg er i politik for at skabe resultater. Det er skabt her i aften. To milliarder kroner ekstra til sundhed. 2,7 milliarder ekstra til de ældre. 300 flere betjente. Frigjorte ressourcer i Forsvaret. Plus politihestene ikke at forglemme, de er tilbage. Det er rigtig mange store og små ting.

Sådan set afslappet
- Hvordan vil du beskrive dit forhold til Kristian Thulesen Dahl? Det har været beskrevet som tyndslidt de senere dage. Tilliden skulle være væk. Ikke kun mellem ham og LA, men også mellem dig og toppen af Dansk Folkeparti.

- Jeg genkender ikke det portræt af forholdet mellem mig og Kristian Thulesen Dahl, der er i avisen. Det tager jeg sådan set afslappet.

Engells salve

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell har været blandt de skarpeste kritikere. Forleden føg disse skarpe verbale kugler om ørerne på finansministeren:

'Hvordan skal Kristian Jensen kunne løfte opgaven som mulig partiformand efter Løkke og mulig statsministerkandidat, hvis han ikke engang efter månedlange forhandlinger kan køre en aftale hjem med DFs formand i dag.'

Og

'Hvis Kristian Jensen havde været en taktisk snu finansminister, ville han have forberedt så substantielle indrømmelser til DF i tide, at han kunne byde på store modydelser for at få skattereformen igennem. Men det virker mest som om, Jensen har regnet det som en selvfølge, DF ville være med til det hele til gengæld for lidt politiske glaskugler og kulørte tekstiler.'

- Tror du, Dansk Folkeparti en dag ville kunne pege på dig som statsminister?

- Det er, hvad min tidligere partiformand ville kalde et hypotetisk spørgsmål. Og hans efterfølgende svar var; at den slags skal man ikke svare på.

Artiklen fortsætter under billederne

 Foto: ritzau/Philip Davali
Foto: ritzau/Philip Davali

 Foto: ritzau/Philip Davali
Foto: ritzau/Philip Davali
 

- Hvis du skal give dig selv en karakter, hvor godt synes du egentlig selv, du har klaret det? Vi står jo midt i december og vi ved stadig ikke, om der kommer en finanslov.

- Jeg giver ikke karakterer til mig selv. Jeg er godt tilfreds med aftalen. Jeg kigger aftalen igennem. Der er det indhold, jeg gerne vil have.

- Men det kunne vel godt have gået lidt mere smooth (glat), som man siger på nydansk?

- Jamen, jeg kigger på resultaterne. Jeg kigger på, om jeg har fået det hjem, jeg gerne vil have. Resultaterne er gode. Og når I engang får tid til at lave andet end procesjournalistik og lave det svære, nemlig at skrive omkring indholdet, så vil I finde ud af, at det er godt, siger Kristian Jensen.

FAKTA: Her er finanslovsaftalens hovedpunkter

Regeringen og Dansk Folkeparti er fredag aften blevet enige om næste års finanslov.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Der er afsat i alt cirka 4,7 milliarder kroner til bedre sundhed og ældrepleje i perioden 2018-21.

På sundhedsområdet bliver der afsat cirka 2,0 milliarder kroner til blandt andet frit valg i forhold til genoptræning, og fra 2019 en ekstra akutlægehelikopter til udkantsområderne.

Der bliver afsat 2,7 milliarder kroner om året til en bedre bemanding på plejehjem, mere frit valg, så ældre blandt andet selv kan vælge madordning, og mere fokus på at sikre ældre en værdig død.

* Der sikres et yderligere meroptag på i alt 300 politistuderende i 2018 og 2019, hårdere straffe for grov vold og indbrud, skærpet indsats mod bande- og ungdomskriminalitet.

* Reetablering af rytterisektion i dansk politi.

* Der sættes penge af til udvidet motorvej over Vestfyn, hastighedsopgraderinger på landeveje og motorveje, lavere takster over Storebæltsbroen.

* Styrket grænsekontrol.

* Skatten på fri telefon fjernes.

* Kvalitetspulje til erhvervsuddannelserne på 170 millioner kroner.

* En permanent boligjobordning.

* Udligningsskatten på indtægter fra pensionsopsparing fjernes.

Kilde: Finansministeriet.

Se også: Joachim B. kræver kæmpe skatte-lettelser: Ellers falder finansloven på gulvet

LA-leder Anders Samuelsen kravlede ned fra træet og bøjede sig for DF-formand Kristian Thulesen Dahls krav om at splitte forhandlingerne om finanslov, udlændinge og skat. Foto: ritzau/Philip Davali Dansk politik - 8. dec. 2017 - kl. 19:18 Samuelsen tabte nervekrigen til Tulle

19 kommentarer
Vis kommentarer