Annonce:
Annonce:

Kristian Jensen får regeringens første næse

Udenrigsministeren får et politisk rap over nallerne for at have overtrumfet flertal i Folketinget.

Annonce:
Følg Politik

Folketingets Udenrigsudvalg vil på et møde tirsdag klokken 13 give udenrigsminister Kristian Jensen (V) regeringens første næse.

Det skriver flere medier, ligesom Udenrigsudvalgets formand Naser Khader bekræfter over for Politiken, at en enig gruppe bakker op om at give Udenrigsministeren en næse.

- Det er en enig gruppe, der tilslutter sig teksten. Målet er, at vi ikke vil have, at det sker igen. Man skal respektere flertallets beslutninger, siger udenrigsordfører Naser Khader (K) til Politiken.

Det sker, fordi Venstre-regeringen i skikkelse af udenrigsministeren i december valgte at ignorere et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag vedtog at pålægge regeringen at pille sine planlagte besparelser på ulandsbistanden i 2015 af bordet.

Annonce:

Da forslaget kom til afstemning i folketingssalen, valgte de konservative at undlade at stemme, hvilket betød at SF sammen med Socialdemokraterne, de radikale, Enhedslisten og Alternativet havde flertal for beslutningsforslaget.

Regeringen ignorerede flertallet, og det kunne lade sig gøre, fordi der netop var tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag, meddelte Kristian Jensen.

Dermed holdt Venstre-regeringen fast i sin plan om ikke at udbetale al den udviklingsbistand, som SR-regeringen i 2014 satte på finansloven for 2015.

- Vi har tilkendegivet over for Folketinget, at vi ikke agter at følge den vedtagelse, der er, fordi det ikke er ansvarligt at bruge yderligere 1,4 milliarder kroner på udviklingsbistanden, sagde Kristian Jensen dengang til TV2.

Foran pressen på Christiansborg henviste han i øvrigt til, at SR-regeringen også ignorerede et folketingsflertal. Dengang var det sagen om udbetaling af børnecheck, der var omdrejningspunktet.

Annonce:

Her fremsatte De Konservative et beslutningsforslag om at genindføre et optjeningskrav, og det var regeringens støtteparti Enhedslisten med på. Men daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ignorerede beslutningsforslaget.

Dengang lød kommentaren fra Kristian Jensen til dr.dk om SR-regeringens afvisning af flertallets ønske:

- Det er en hån mod folkestyret, at man blæser på det, uanset hvad Folketinget beslutter.

Det var SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, der fremsatte beslutningsforslaget om udviklingsbistanden.

Ved afstemningen i folketingssalen stemte 54 for SF's beslutningsforslag, mens 51 stemte imod. Fire fremmødte konservative folketingsmedlemmer stemte hverken for eller imod og bragte dermed regeringen i mindretal.

Også i EU-Parlamentet har Kristian Hansen gjort sig uheldigt bemærket. Belgiens tidligere udenrigsminister Louis Michel gik for nyligt amok over for Inger Støjberg og Kristian Jensen på grund af de omstridte ændringer af den danske udlændingelov, der blandt andet inkluderer den kontroversielle smykkelov. (Video: Ritzau)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: