Kristian Jensen i Thailand: Det er som om de har mistet en bedstefar

Den danske udenrigsminister tilfældigvis i Thailand, da kongen døde efter 70 år på tronen

Verdens længst siddende monark er død 88 år gammel (Foto: AP)
Verdens længst siddende monark er død 88 år gammel (Foto: AP)

Et folk i sorg. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har torsdag på første hånd oplevet det thailandske folks reaktion, efter det asiatiske lands konge gennem 70 år, Bhumibol Adulyadej, døde, 88 år gammel.

Den danske udenrigsminister er i øjeblikket i Thailand for at repræsentere Danmark ved et EU-ASEAN-topmøde. Kristian Jensen fortæller i et interview fra Bangkok, hvordan han oplevede reaktionerne på den ekstremt vellidte monarks død.

Se også: Alkoholforbud og farvede bluser: Det betyder den thailandske konges død

- Der har været optræk til det længe. Derfor var det ikke overraskende, da budskabet kom herude. Men det var en meget stærk oplevelse for rigtig mange thaier, fordi de reagerede meget voldsomt følelsesmæssigt på det, siger Kristian Jensen til Ekstra Bladet fra Bangkok, hvor han befinder sig de næste to dage.

Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen er netop nu i Thailand Foto: Finn Frandsen
Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen er netop nu i Thailand Foto: Finn Frandsen
 

Udenrigsministeren betegner kong Bhumibols død som en grundpille, der er forsvundet fra det thailandske folks fælles bevidsthed.

- Den ene lokale på ambassaden sagde, at ’jeg føler det, som om jeg har mistet min bedstefar’. Det er en grundpille, der har været i samfundet gennem langt de fleste thaiers liv, som nu er væk, siger udenrigsministeren.

Den danske udenrigsminister fortæller også, hvordan landesorgen allerede har delvist lammet den konstante summen af liv i hovedstaden Bangkok.

Se også: Thailands konge er død

- Da vi gik ud tidligere på aftenen, var det også et andet Bangkok, vi så, da vi gik igennem Asok-kvarteret. På den ene side var der meget af det, som Bangkok normalt byder på: Ølpiger , værtshuse og kopiprodukter. Men der var bare mindre gang i byen, siger Kristian Jensen og fortsætter:

- En række gadeboder var lukket ned. Og lige nu mødes thaierne og sørger primært foran hospitalet og ved kongefamiliens bolig. De skal stadig prøve at finde ud af, hvad det her kommer til at betyde for deres samfund.

Netop den politiske fremtid for det blandt danskere så populære ferieland er uvis efter den samlende konges dødsfald. Et militærregime har i en årrække slået jernhårdt ned på oprørsgrupper og demonstrationer med henvisning til bl.a. respekt for kongefamilien.

Den danske udenrigsminister er da heller ikke udelt optimistisk ift. fremtiden efter kong Bhumibol.

- I den bedste af alle verdener kan det få militærregimet til at fremskynde en demokratiseringsproces, sådan så borgerne bliver inddraget i valg af en ny regering. I den værste af alle verdener kan det betyde optøjer, og at vi kan frygte, der bliver slået voldeligt ned. Så det er et land, der er i venteposition, siger Kristian Jensen, som vurderer, at den lange sørgeperiode, der nu indledes, hvor bl.a. offentligt ansatte skal bære sort i et helt år, vil kunne gøre det endnu sværere for oppositionsgrupper til militærstyret at agere.

- Det er svært at se nogen klar reaktion nu i sørgeperioden, hvor der er 30 dages forbud mod servering af alkohol, og hvor de offentligt ansatte skal bære sort i et år. I den periode kan det være svært for nogen fraktioner at rykke på sig uden at få en meget negativ reaktion; netop fordi han var så vellidt.

Kristian Jensen fortæller, at han har overdraget kondolencer til det thailandske folk og til kongefamilien gennem lokale medier, ligesom det danske kongehus har sendt en officiel kondolence til kongens familie.

- Det danske officielle system har reageret med det samme over for kongefamilien og lige så meget over for folket. Fordi det for mig som udenrigsminister at se er dem, jeg skal holde forbindelsen til. Jeg har ikke rigtig nogen forbindelse med militærstyret, og derfor prøver vi at kommunikere udenom dem, siger Kristian Jensen til Ekstra Bladet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen