Kristian Jensen: Ingen dansk grænsekontrol

Flere steder i Europa er presset af nytilkomne flygtninge så stort, at landene nu indfører grænsekontrol.

EU står over for kæmpe udfordringer. Hør om sagen her
Følg Politik

Ungarn færdiggjorde i august et 175 km langt pigtråds-hegn langs grænsen til Serbien. Målet var at holde flygtninge ude af Ungarn, men hegnet har ikke stoppet flygtningestrømmen, som er fortsat med at strømme til Ungarn og videre gennem Europa.

I weekenden er 16.000 mennesker flygtet over grænsen fra Ungarn til Østrig, skriver det østrigske nyhedssite thelocal.at. Det har fået den østrigske Forbundskansler, Werner Fayman til at sætte 2.200 soldater ind, til at hjælpe politiet med at kontrollere den østrigske grænse.

Rejser videre til Tyskland
Mange af flygtningene, som kommer til Østrig, bliver der ikke for at søge asyl, men rejser i stedet videre til Tyskland. De tyske myndigheder har tidligere givet fri passage til flygtninge, men nu er presset så stort, at de har indført grænsekontrol på grænsen til Østrig.

- Vi har i weekenden modtaget 30.000 flygtninge, bare i München, siger pressekonsulent i det tyske Bundespolizei, Judith Toelle til Ekstra Bladet.

Søndag aften satte Tyskland vejspærringer op langs grænsen, og politiet i området kontrollerer nu om, der er flygtninge blandt grænsegængerne. Håbet er, at det kan sætte en midlertidig stopper for flygtningestrømmen til landet.

Regeringen afviser dansk grænsekontrol
Herhjemme har Dansk Folkeparti længe foreslået at indføre grænsekontrol, og stoppe flygtningene ved den danske grænse. Det har dog ikke været regeringens ønske, og selv om Tyskland og Østrig nu har øget kontrollen ved grænserne, får det ikke regeringen til at ændre mening.

-Jeg ser ingen grund til at indføre grænsekontrol i Danmark. Den mængde af migranter og flygtninge, der kommer til Danmark i øjeblikket, er af en størrelse, hvor vi kan håndtere det,« siger Kristian Jensen ved ankomsten til et møde for EUs europaministre mandag morgen, skriver Berlingske.

- Det, vi ser nu, hvor Tyskland laver grænsekontrol, kan man godt forestille sig vil betyde, at presset mod danske grænse vil blive mindre, så jeg ser ingen grund til, at vi på nuværende tidspunkt skulle indføre en grænsekontrol.

Schengen-samarbejdet i Europa sikrer at borgerne frit kan rejse landene i mellem. Derfor er det et meget stort skridt når Tyskland og Østrig alligevel indfører grænsekontrol.

- Det er et ganske alvorligt skridt, som Tyskland har indført nu her. Jeg tror også, at det er et signal om, at det er ufatteligt vigtigt, at der nu bliver enighed om at styrke de ydre grænser og lave de her modtagecentre - de såkaldte »hotspots« - hvor man får registreret og sorteret, hvem skal have lov til at komme ind og en effektiv udsendelse af dem, der ikke skal være i Europa,« siger udenrigsministeren til Berlingske.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+