Kristian Jensen: Mit hjerte bløder

Vi får en borgerlig regering, men mister for mange partifæller, siger næstformanden i Venstre

Lars Løkke Rasmussen må være en lettet mand. Trods en kæmpe knytnæve fra vælgerne, så viser prognoserne, at Løkke i en voldsomt svækket udgave får statsministerposten tilbage. Men kun takket være Dansk Folkepartis enorme fremgang.

Rent faktisk har Lars Løkke skaffet sit parti det dårligste folketingsvalg i 25 år. Ifølge de nuværende prognoser stod Lars Løkke til at miste 10-12 mandater.

Næstformand Kristian Jensen var både lykkelig og trist.

-Det ser ud til, at vi får det ønskede. Nemlig en ny borgerlig liberal regering. Men mit hjerte bløder for alle de gruppefæller, vi ser ud til at miste, siger Kristian Jensen til Ekstra Bladet.

Partiveteran Claus Hjort Frederiksen, som mødte op til Venstres valgfest på Christiansborg, var bitter.

- Det er smerteligt, at vi får så stor en tilbagegang partimæssigt. Det vigtigste er dog at blå blok ser ud til at gå frem og vi får en ny regering. Det kommer efter et år, hvor vi har haft vores vanskeligheder. Det betaler vi en pris for i dag, lød det fra Claus Hjort Frederiksen med tydelig adresse til Løkkes belastende tøj- og rejsesager.

- Så fremgang til blå blok er vigtigere end fremgang til Venstre?

- Nej, vi har fået en øretæve, lød klart det fra Claus Hjort Frederiksen.

Partiets udenrigsordfører Søren Pind - og måske kommende minister - valgte dog at rose sin formand.

Løkke har været god

- Jeg synes, Lars Løkke har klaret valgkampen rigtig godt. Det har været en kæmpe udfordring for ham at gå ind i valgkampen, sagde Søren Pind, da han dukkede op til valgfesten.

Søren Pind var ikke meget for at forholde sig til prognoserne, da 25 procent af stemmerne var talt op.

- Det er spændende. Politik byder på op og nedture. Men i sidste ende handler det om hvem, der får serveretten til dansk politik. Og som jeg har sagt før, så fandt jeg i opposition ud af, hvad evigheden er. Den er på nøjagtig 1349 dage. Så vi må håbe det går, lød det fra Søren Pind.

- Ifølge prognoserne står i til at tabe 10-12 mandater. Det her er ikke en vælgerlussing, men nærmest en knytnæve fra vælgerne?

- Vi har stået i en svær situation - og den har vi gjort alt for at løse. Nu må vi vente på det endelige resultat. Men jeg vil bare sige, at Venstre er gået til valg på det mest liberale program siden 1998, og det er jeg tilfreds med.

- Nu vil jeg have en øl med mine partifæller. Ja, jeg har tænkt mig at drikke en fadøl. Og jeg har forstået, at nogen har spurgt, hvem der synger bedst af mig og Thulesen Dahl. Det kunne være, at vi skal prøve at udfordre det i løbet af aftenen, lød det fra Søren Pind, som må have været næsten lige så lettet som sin partiformand.

Som prognoserne ser ud så, har Lars Løkke leveret to katastrofevalg i træk. Ved sidste års EU-parlamentsvalg fik Venstre også det værste valg i 25 år. Her var kun opbakning til Venstre fra 16,7 pct af vælgerne – og man skal tilbage til 1989 for at finde et ringere valgresultat for Venstre.

Claus Hjort erkender øretæven til Venstre

43 kommentarer
Vis kommentarer