Kristian Jensen: Vi kigger på øget forsvarsbudget

Ifølge udenrigsministeren ligger det ikke lige for at øge budget fra 1,2 procent af BNP til Natos mål på to

Dansk økonomi kan, som det ser ud nu, ikke klare at leve op til Natos målsætning om, at alle medlemslande skal bruge mindst to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på Forsvaret.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at ambassadør og regeringens udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, har anbefalet, at Forsvarets budget skal øges. Men flere penge til Forsvaret vil blive taget op, siger Kristian Jensen.

- Det er en besked, som vi tager til os og kigger på i regeringen. Vi ved godt, at den tidligere regering forpligtede Danmark til en to procents målsætning på Nato-topmødet i Wales for nogle år siden.

- Men det ligger ikke lige for, at vi kan finde plads i dansk økonomi til at hæve forsvarsbudgettet til to procent af BNP, siger Kristian Jensen.

I øjeblikket bruger Danmark omkring 1,2 procent af BNP på Forsvaret. På et topmøde i Wales i 2014 gav Nato-landenes ledere hinanden håndslag på, at de alle vil sigte mod at nå de to procent i løbet af ti år.

- Vi må tage en drøftelse af det, også med forligspartierne, for at se, om der er en villighed til at inventere mere i dansk forsvar, siger udenrigsministeren.

- Jeg tror i hvert fald, at vi må se i øjnene, at det trusselsbillede, der var dengang, man lavede forsvarsforliget, er helt anderledes nu og langt mere udfordrende for Danmark, siger han.

25 kommentarer
Vis kommentarer