Kristian Jensen vil kæmpe for optjeningskrav til danske ydelser

Det er et spørgsmål om samfundsmæssig retfærdighed, siger udenrigsministeren

Den danske regering vil fremover arbejde for, at det bliver sværere for vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande at få udbetalt sociale ydelser som for eksempel børnepenge, kontanthjælp og dagpenge i Danmark.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i et interview med Jyllands-Posten, mindre end en uge før briterne går til stemmeurnerne for at beslutte, om de skal forblive i eller forlade EU.

Og over for Ritzau uddyber han, hvorfor han mener, der er mulighed for at komme igennem med et optjeningskrav netop nu, efter at Danmark tidligere har måttet opgive samme princip om børnechecken:

- For det første skal vi undersøge, om vi har afdækket alle muligheder, for jeg mener, at princippet er helt rigtigt, siger Kristian Jensen.

- For det andet er det sådan, at den proces, Storbritannien har sat i gang med at skabe reformer i EU, vil være i gang, uanset om de stemmer for at forlade EU eller blive. Det er vigtigt, at Danmark gør det klart, at det er noget, som vi egentlig gerne vil.

- Det er noget af det, jeg mener er relevant, nemlig at man yder, før man nyder.

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, siger til Jyllands-Posten, at hun finder meldingen fra Kristian Jensen "utidig".

- Der er ikke et grundlæggende problem. Udenrigsministeren puster til ilden, så nu lyder det som om, pengene fosser ud af statskassen. Det er simpelthen bare forkert, siger hun.

Men for Kristian Jensen er det ikke kun et økonomisk spørgsmål.

- Det er også et spørgsmål om samfundsmæssig retfærdighed, siger han.

- Hvis man kan se, at der et problem, der begynder at vokse, så er det bedre at forebygge, end at vente til problemet bliver for stort. Derfor er vi interesserede i at kigge på, hvordan vi kan arbejde videre med det her spørgsmål.