Kritik af Heunicke: Strammede anbefaling om nedlukning

Flere eksperter kritiserer sundhedsministeren for at bruge en 'fri fortolkning' af de mest ekstreme anbefalinger om at lukke alle skoler og daginstitutioner under et samråd i Folketinget

Sundhedsministeren får nu kritik for kun at dele de mest ekstreme ekspert-anbefalinger med Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sundhedsministeren får nu kritik for kun at dele de mest ekstreme ekspert-anbefalinger med Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bliver nu kritiseret for at have strammet og videregivet en 'fri fortolkning' af anbefalinger om lukning af skoler og børnehaver under et lukket samråd i Folketinget.

Samrådet blev afholdt 12. marts - dagen efter regeringen annoncerede den massive nedlukning af landet.

Her sagde Heunicke, at eksperterne i EU-agenturet ECDC anbefalede, at skoler og børnehaver skulle lukkes.

Men det er ikke korrekt, lyder kritikken:

- Det anbefalede de simpelthen ikke, siger Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Kritik af Heunicke: Strammede anbefaling om nedlukning

Sådan lød det, da regeringen 11. marts sendte alle elever hjem fra skole. Video: Ritzau Scanpix

Mail afslører: Brostrøm advarede om skadelige konsekvenser ved at lukke Danmark

Temmelig usædvanlig
Ekstra Bladet har læst referatet fra samrådet, der blev afholdt i Sundhedsudvalget og handlede om den hastelov, som var nødvendig for at udføre regeringens plan.

‘Siden vi var samlet sidst, har jeg jo været til møde med mine EU-sundhedsministerkolleger,’ indledte Heunicke under samrådet 12. marts og forklarede:

‘Det startede temmelig usædvanligt med en klar anbefaling fra Kommissionen og fra det, der hedder ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, sundhedsagenturet i Stockholm, som sagde, at de faktisk anbefalede, at landene på nuværende tidspunkt begyndte at arbejde med at sende folk hjem på hjemmearbejde og at indskrænke antallet af borgere, der kan være til større events, og at lukke skoler og børnehaver’.

‘Det var anbefalingen fra sundhedskommissæren, det var anbefalingen fra kommissæren for krisestyring, og det var anbefalingen fra ECDC. Og det er præcis det, vi sidder med i Danmark,’ sagde Magnus Heunicke.

Senere forklarede han, at regeringen havde regnet med først at skulle lukke skoler senere - 'måske til påske', lød det - men at man havde rykket det frem, fordi 'nu er der så også her efterfølgende kommet en anbefaling om det.'

Regeringen bremsede positive coronatal

Artiklen fortsætter under billedet ...

Regeringen annoncerede 11. marts, at landets skoler skulle lukkes under coronaudbruddet. Foto: Marie Ravn
Regeringen annoncerede 11. marts, at landets skoler skulle lukkes under coronaudbruddet. Foto: Marie Ravn

Misbrugte eksperter
Det er netop Heunickes udlægning af, at der lå en anbefaling fra ECDC om at lukke skoler og børnehaver, der nu møder kritik.

Samme dag udgav ECDC nemlig en risikovurdering med anbefalinger om netop håndteringen af coronaudbruddet i Europa.

I den kommer eksperterne ind på ‘tiltag på og nedlukning af skoler.'

Men i stedet for - som Heunicke gengiver - at anbefale nedlukninger peger eksperterne på en række mildere indgreb:

'Før eller i stedet for nedlukning bør sundhedsmyndighederne reducere mulighederne for overførslen af smitte på skolen, mens børnene fortsætter med at gå i skole gennem andre tiltag. Disse tiltag kan være mindre grupper, øget fysisk afstand mellem eleverne i klasseværelset, oplysning om håndhygiejne og udendørs undervisning,’ skriver ECDC peger på, at syge børn og medarbejdere skal sendes i isolation.

Over for Ekstra Bladet understreger ECDC, at man ikke anbefalede den totale nedlukning som første skridt - hverken under mødet med sundhedsministrene i EU eller i risikovurderingen. 

‘ECDC har hele tiden sagt, at de nationale myndigheder først skal overveje at reducere mulighederne for smittespredning på skolerne gennem andre tiltag end at lukke skolerne,’ skriver ECDC i et svar til Ekstra Bladet og påpeger, at der ikke er givet direkte råd til Danmark i sagen.

Intern magtkamp: Satte Brostrøm på plads

Begrænset bevis
I rapporten skriver ECDC, at der er begrænset videnskabeligt bevis for effekten af en nedlukning, og opfordrer derfor landene til at tænke grundigt om, før de lukker skolerne.

Skolelukninger skal 'overvejes med forsigtighed,' skriver ECDC og peger på, at gevinsten ved en nedlukning skal opvejes i forhold til de negative konsekvenser.

En total nedlukning af skoler og daginstitutioner kan ifølge ECDC blive nødvendigt, hvis samfundet i forvejen er ramt af influenza, og sygehusene er under pres, eller som det, eksperterne kalder en ‘reaktiv nedlukning’, hvis sundhedsvæsenet er ved at bryde sammen.

Rapporten fra ECDC blev samme dag delt på Twitter af EU's kommissærer for sundhed og krisestyring, som var med på det videomøde, som Heunicke refererede til under samrådet i Folketinget.

Danmark var det andet land i EU - efter Italien - der annoncerede en massiv nedlukning af samfundet.

Siden fulgte alle andre lande trop - bortset fra Island og Sverige, som holdt skoler og daginstitutioner åbne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Daginstitutionerne blev lukket og blev kun anvendt til nødpasning for børn af ansatte i kritiske funktioner. Foto: Jonas Olufson
Daginstitutionerne blev lukket og blev kun anvendt til nødpasning for børn af ansatte i kritiske funktioner. Foto: Jonas Olufson
 

Kunne læses modsat
Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen og tidligere medlem af bestyrelsen i ECDC, mener, at Heunicke har misforstået anbefalingerne:

- Han kan ikke bruge rapporten og anbefalinger til at sige, at de anbefaler nedlukning af skoler og børnehaver. Det er simpelthen ikke det, der står, siger Else Smith.

Hun mener derimod, at ECDC langt hen ad vejen anbefaler det, som vi nu gør i Danmark under åbningen:

- Det er nærmest, som om vi bruger nogle af de overvejelser nu, hvor man åbner op. Det var egentlig også det, de anbefalede, at vi skulle gøre, da vi lukkede ned. Det gjorde vi så bare ikke.

Venstre kalder Mette F. i samråd for at forklare nedlukning

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, er enig:

- Jeg mener ikke, at ministeren kan tage ECDC til indtægt for det, som den danske regering valgte at gøre. Heunicke har misbrugt den europæiske smitteorganisation (ECDC, red.) til at begrunde den totale nedlukning, siger han og uddyber:

- Der står jo op til flere varianter, og derfor må man jo nok sige, at sundhedsministeren har strammet, hvad han mener, den europæiske organisation mener. Den venlige version er, at det er fri tolkning af, hvad de har skrevet.

Professor Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) mener heller ikke, at sundhedsministerens gengivelse af ECDC's anbefalinger er korrekt:

- Man kan sige, at Heunicke har læst det på den absolut mest restriktive måde – og man lige så godt kunne have læst det som en anbefaling om, at man i det stadie ikke lukkede skolerne, men øgede fokus på hygiejne og undervisning i mindre grupper, siger han.

Heunicke vil ikke afsløre kilden

Magnus Heunicke ønsker ikke at stille op til interview med Ekstra Bladet.

Han ønsker således ikke komme nærmere ind på, hvad der blev sagt på det møde mellem EU's sundhedsministre, hvor anbefalingen om at lukker landets skoler angiveligt blev fremsagt.

'Jeg har ikke mulighed for at videregive, hvad enkelte personer sagde på lukkede ministermøder i EU', skriver han og udtrykker tilfredshed med den danske regerings indgreb:

'Jeg kan konstatere, at det var afgørende vigtigt, at vi handlede hurtigt i Danmark, og at advarslerne var tydelige om, at vi var på vej til smittekæder som i Norditalien. Det fik vi stoppet, og det er jeg overordentlig tilfreds med.'

På spørgsmålet om, hvorfor han under samrådet sagde, at ECDC anbefalede en nedlukning, når der i eksperternes rapport nævnes en række mildere indgreb som første skridt, svarer han:

'Hvad angår den rapport, som ECDC udsendte, så har den og dens konklusioner været offentlige og tilgængelige for alle.'

Ministeren forholder sig ikke til, om hans udsagn under det lukkede samråd var korrekt.

Magnus Heunicke ønsker ikke at sige, hvad der blev sagt på det møde i EU, hvor han hævder at der blev givet en anbefaling om at lukke landets skoler og børnehaver. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Magnus Heunicke ønsker ikke at sige, hvad der blev sagt på det møde i EU, hvor han hævder at der blev givet en anbefaling om at lukke landets skoler og børnehaver. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix