Kritik af Mettes spin-plan vokser: Hun er høj i hatten

Både Dansk Folkeparti og Venstre langer ud efter statsministerens ønske om at hyre flere rådgivere og oprette særlige politiske sekretariater

Pia Kjærsgaard. Foto: Olivia Loftlund
Pia Kjærsgaard. Foto: Olivia Loftlund

Både Dansk Folkeparti og Venstre mener, at Mette Frederiksen er på afveje, når hun vil have politiske sekretariater med endnu flere spindoktorer end dem, som en regering allerede opererer med til daglig.

Jens Rohde. Foto: Miriam Dalsgaard Dansk politik - 11. aug. 2019 - kl. 16:09 Revser Mette F's spin-plan: Ansætter bare deres venner

– Jeg er helt enig med Jens Rohde i, at det skal vi have drøftet i præsidiet og Folketinget, siger Dansk Folkepartis tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard.

– Jeg har været vidne over årene til, hvordan det bare er vokset og vokset med alle de spindoktorer. Og når det først er blevet indført, bliver det ikke lavet om igen, lyder det fra Kjærsgaard, der angriber Mette Frederiksen for at fremhæve, at Danmark har ministerstyre.

Mette Frederiksen med sin højrehånd, Martin Rossen. Foto: Philip Davali Dansk politik - 11. aug. 2019 - kl. 11:44 Først gav hun højrehånd historisk magt: Nu vil Mette gå ENDNU mere spin-amok

– Der gik godt nok ikke længe, før hun blev høj i hatten. Vi har folkestyre her i landet. Og det skal en regering være utrolig opmærksom på at huske. Og vi skal kunne kontrollere dem.

Mistillid
Også Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, langer ud efter planerne og vil have sagen drøftet i Folketinget.

– Jeg synes, vi har en fin tradition i Danmark med upolitiske embedsmænd. Den her trang til at bygge et sekretariat som skal tryne embedsmænd, er synd og skam og bygger på en enorm mistillid, siger Jakob Ellemann til Ekstra Bladet.

– Jeg har kun oplevet et embedsbærk, der er fuldt loyalt som minister. Og jeg synes, det er mærkeligt at vi skal have embedsmandsansatte, som render rundt og laver socialdemokratisk partipolitik. Det udvander skellet mellem de politisk ansvarlige - ministrene - og embedsværket.

S: Slå koldt vand i blodet

Ekstra Bladet ville gerne have haft en kommentar fra Mette Frederiksen til kritikken af hendes spin-plan. Socialdemokratiet har imidlertid sendt politisk ordfører Jesper Petersen på banen. Han forsvarer sin chefs ønske.

– Jeg synes, Jens Rohde og andre burde slå koldt vand i blodet. Jeg kan ikke se, hvorfor han eller andre ville have et ønske om at forhindre ministrene i at føre deres politik ud i livet, siger Jesper Petersen.

– Men der er jo ikke nogen demokratisk kontrol med de her ansættelser. Og det er et nybrud med vores forvaltningstradition. Er du ikke enig i, at der bør være klare regler?

– Jeg har svært ved at følge den kritik. Det er ikke anderledes end tidligere. Martin Rossen er ansat som særlig rådgiver - det er ikke nyt. Det at have et politisk sekretariat sker som embedsmandsstillinger. Det er ikke nyt. Det er bare nyt, at det er et tværfagligt sekretariat med politikudvikling i Statsministeriet. Og det er inden for de regler og retningslinjer, der allerede er.

– Men det er jo nyt, at man sætter en særlig rådgiver til at lede et sådant sekretariat, hvilket er imod spindoktorbetænkningen...

– Mig bekendt er det ikke endeligt afklaret, præcist hvordan organiseringen skal være i Statsministeriet. Men det er faktisk forudsat i den betænkning, du nævner, at særlige rådgivere kan have fagligt ansvar ift. ministersekretariater eller stabsfunktioner, som sker efter nærmere aftale med departementschefen, siger Jesper Petersen, som understreger, at Socialdemokratiet intet har imod de radikales ønske om en drøftelse af sagen i Folketinget.

235 kommentarer
Vis kommentarer