Kulsort økonomi i Alternativet: Uffe sparer på klimaet

Underskuddet sidste år blev pludselig fordoblet, og donationerne til Alternativet er stoppet. Nu sparer Uffes tropper på klimaet, selvom klimaforandringer optager partiet ’mest nu’

Uffe Elbæk og Alternativet har en trængt økonomi, så nu vil de ikke betale for hele deres klima-aftryk. Foto: /ritzau/ NC INC
Uffe Elbæk og Alternativet har en trængt økonomi, så nu vil de ikke betale for hele deres klima-aftryk. Foto: /ritzau/ NC INC
Følg Politik

Klimaet er det vigtigste for Alternativet, men nu dropper Uffe Elbæks tropper at betale for al den co2, de udleder. 

Økonomien er nemlig kulsort og sidste år lød underskuddet på hele 1,2 millioner kroner. Budgettet er presset igen i år, og derfor vil Elbæk og co. sparer 80.000 kroner på klimaet. 

Alternativet ville oprindeligt betale det klima-aftryk, der kommer fra arbejdet på Christiansborg og dets udvalgsrejser. Den udledte co2 skulle modsvares med investeringer i skov og vindmøller, men nu dropper Uffe og co. at betale for udledningen på Borgen.

’Hvor vi oprindeligt håbede, at vi ville have råderum til at dække klimabelastningen for Å’s sekretariat på Christiansborg, er det ikke længere realistisk’, står der i et bilag til budgetrevisionen i september.

Derfor vil Alternativet nu kun betale 91.934 kroner for landsorganisationens klimaaftryk.

Da Alternativet gjorde status over økonomien i april i år, regnede partiet modsat med at betale 171.934 kroner under posten ’Klimabetaling for 2016 - landsorganisation og Christiansborg’.

’Fundament for alt liv’
Nedskæringen på klima-betalingen står i skærende kontrast til hele partiets eksistensgrundlag ifølge partileder Uffe Elbæk.

- Vi er jo som parti startet ud fra det helt klare afsæt, at klimaforandringerne ændrer alt. Det, der er fundamentet for alt liv, er planeten. Så det er det, der optager os mest nu, sagde Uffe Elbæk til Information 11. august i år, godt 20 dage før nedjusteringen.

Udover ikke at betale for klimaaftryk på Christiansborg, så har Alternativet også skruet ned for prisen på aflad. Nu koster et ton co2 kun 200 dollar mod 250 dollar i april ifølge partiets beregninger.

Virkeligheden rammer
De konservatives klimaordfører Mette Abildgaard er glad for Alternativets politik om at betale eget klima-aftryk. Hun kan dog godt lide, at de økonomiske realiteter nu også er begyndt at gå op for partiet.

- Jeg må indrømme, at det på en måde glæder mig, at den økonomiske virkelig også rammer Alternativet, fordi vi ofte oplever, at de stiller 117 forslag, hvor økonomien simpelthen ikke holder, siger Mette Abildgaard.

Alligevel er der lidt malurt i det konservative bærer, fordi Alternativet ifølge Mette Abildgaard opfører sig som ’moralens vogter’ overfor de andre partier, når det gælder klimaet.

- De er kravlet meget højt op på den grønne gren, og så er det lidt dobbelt-moralsk, når de vælger at skære på klimaet, fordi de kommer i pengenød, fortæller Mette Abildgaard.

Spenderer på valgkamp

Mens Alternativet skærer på klimaet, så vælger de at bruge over 400.000 alene fra landsorganisationen på valgkampen til kommunerne og regionerne. Og det sætter klima-besparelsen på spidsen ifølge de konservative.

- Vi står tættere og tættere på et valg, og mon ikke Alternativet prioriterer det højere end den grønne samvittighed på det her punkt, siger Mette Abildgaard.

Ingen gider at donere
Den økonomiske x-faktor - frivillige donationer - kan sende Uffe Elbæk på den grønne gren. Men intet spirer i øjeblikket.

Donationerne er fuldstændig tørret ind de seneste par år.

Alternativet regnede med at få 700.000 kroner ind i frivillige donationer i 2016. Det lykkedes dog kun partiet at få 73.295 kroner ind i donationer. Tendensen fortsætter i 2017.

I det første budget for 2017 forventede partiet at få 146.000 kroner ind i donationer. Donationerne skyder dog ikke ligefrem op af jorden, og ved en budgetrevision i september lød forventningen nu på 71.000 kroner for donationer i 2017.

Det forventede overskud i 2017 blev i september da også sat ned fra oprindeligt 330.000 kroner til knap 60.000 kroner. Samtidig er posten ’uforudsete udgifter’ stort set blev tømt.

Alternativet: Ikke besparelser, men prioriteringer
Uffe Elbæk har ikke ønsket at stille op til et interview om Alternativets pressede økonomi, og derfor må partiets såkaldte forperson, Nilas Bay-Foged, stå på mål.

Her ses Nilas Bay-Foged til Alternativets landsmøde i Odense. Foto: /ritzau/ Carsten Bundgaard
Her ses Nilas Bay-Foged til Alternativets landsmøde i Odense. Foto: /ritzau/ Carsten Bundgaard
 

En mindre klimabetaling skyldes prioriteringer, siger forperson Nilas Bay-Foged.

- Vi var de første i 2016, som lavede et sådan klima-regnskab, så at det er en negativ historie, det har jeg svært ved at forstå.

- Når Alternativet skal spare, så sparer I på klimaet.

- Nej, når Alternativet vokser, så vælger vi alligevel at lave et klimaregnskab, hvor vi tager de første skridt for at kompensere på klima-aftryk.

- I kunne jo gøre som i april, hvor I budgetterer med også at betale for klima-aftryk ved Alternativets arbejde på Christiansborg.

- Du kan vende historien om, så mange gange du vil, men vi gør noget for klimaet, som vi rykker på.

- I snakker næsten om klimaet hver gang, at I har muligheden for det, og det er det vigtigste for jer. Burde I så ikke have sparet et andet sted? Forplejning, Folkemødet eller promovering af Alternativet?

- Vi har sat midler af til et klimaregnskab, og så har vi tilpasset på alle mulige andre poster, så vi justerer hele vejen rundt.

- I kunne godt have sparet endnu mere andre steder, så klimaet - det vigtigste - ikke blev ramt.

- Vi har gjort det muliges kunst og faktisk formået at få et klimaregnskab med.

- Hvorfor betaler I nu mindre per ton co2?

- Det er første gang, at vi prøver at lave en beregning for vores co2-aftryk. Det må vi så se på, om det skal skrues op eller ned.

- Nej, jeres første bud var i april, og nu har I lavet et nydt bud.

- Vi er åbne, så der er en masse mellemregninger i forhold til der, hvor vi er landet.

- Det er ikke for at spare yderligere på klimaet?

- Vi har lavet et estimat på rejser og andet aktivitet i Alternativet. Det er ikke perfekt, men et udtryk for, at vi gerne ville starte, selvom vi ikke havde den endelige model.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind