Annonce:
Annonce:

Kupforsøg i Venstre: Vil slagte partiets danse-dronning

For 20 år siden stod nuværende justitsminister Søren Pind i spidsen for at vælte Venstres daværende borgmester. I aften er der lagt op til at vælte børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V)

Pia Allerslev opdagede for sent, at der var et kup på vej mod hende. Foto: Tariq Mikkel Khan
Pia Allerslev opdagede for sent, at der var et kup på vej mod hende. Foto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Politik

Der er lagt i ovnen til politisk drama om Venstres politiske ansigt i København.

700 Venstrefolk har i aften mulighed for at stemme om, hvem der skal være partiets spidskandidat ved kommunalvalget til november næste år.

Kampen står mellem den nuværende børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev og hendes udfordrer Cecilia Lonning-Skovgaard, som har store dele af organisationen bag sig.

- Bestyrelsen for Venstre i København indstiller, at Cecilia Lonning-Skovgaard skal være vores spidskandidat, siger formanden for Venstre i København, Lars Magnus Christensen, til Ekstra Bladet.

Annonce:

Han og hans bestyrelseskolleger samt store dele af Venstres Ungdom (VU) har de seneste måneder arbejdet hårdt på, at Cecilia Lonning-Skovgaard skal afløse Pia Allerslev, der har stået i spidsen for Venstres gruppe i Københavns Borgerrepræsentation siden januar 2008, da hun afløste Martin Geertsen som kultur- og fritidsborgmester.

Pia Allerslev giver den gas i dansestudiet (Foto: Mogens Flindt)
Pia Allerslev giver den gas i dansestudiet (Foto: Mogens Flindt)
 

Pia Allerslev fik stjålet to sponsorcykler: Havde ikke låst dem  

Vild med dans
Pia Allerslev er flere gange blevet nævnt som et ministeremne hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), men det er blevet ved omtalen.

Hun blev for alvor landskendt, da hun i 2011 deltog i TV2 udsendelsen ’Vild med dans’, og siden er hun ofte set på de røde løbere til arrangementer rundt om i København.

Det fik mange af hendes kritikere i Venstre i København til at sige, ’at hun går mere op i de røde løbere end i at  fortælle om Venstres politik på Københavns Rådhus’.

Pia Allerslev tog børn og unge

Kup på vej
Pia Allerslev opdagede for sent i foråret, at der var et kup på vej mod hende.

Annonce:

Hun virkede uforstående, da Venstre-bestyrelsesmedlemmer i København i midten af juni meddelte, at de indstiller politisk ordfører på Københavns Rådhus, Cecilia Lonning-Skovgaard, som partiets spidskandidat til kommunalvalget.

Men Pia Allerslev giver ikke op, og derfor skal de omkring 700 medlemmer af Venstre i København tirsdag klokken 19 vælge mellem hende og Cecilia Lonning-Skovgaard om, hvem der skal stå øverst på Venstres stemmeseddel.

Allerslev om tænkepause: Skyldte vælgerne at tænke mig om

Personlige stemmer
Ved kommunalvalget i 2013 fik Cecilia Lonning-Skovgaard 963 personlige stemmer, mens Pia Allerslev fik 13.903 personlige stemmer.

- Hvad sker der, hvis medlemmerne tirsdag foretrækker Pia Allerslev som jeres spidskandidat?

- Ja, så er vi i en ny situation. Cecilia Lonning-Skovgaard har ligesom Pia Allerslev meddelt, at hun ikke vil genopstille, hvis hun ikke bliver spidskandidat, siger Lars Magnus Christensen.

- Hvad sker der med dig selv og dine bestyrelseskolleger, hvis Cecilia Lonning-Skovgaard taber?

- Al sund fornuft siger, at vi trækker os, hvis Pia Allerslev vinder valget, fastslår Lars Magnus Christensen.

Annonce:

Pia Allerslev erkender: Vi skjulte tusindvis af støttekroner

Pind og VU
Uanset udfaldet af valget, er der lagt op til en splittelse af Venstre i København, som det også skete forud for kommunalvalget i 1997.

Justitsminister Søren Pind viste allerede i 1997, hvordan man kan kuppe en siddende partifælle for derefter selv at blive borgmeter i København. Foto: Lars Karabbe/Polfoto.
Justitsminister Søren Pind viste allerede i 1997, hvordan man kan kuppe en siddende partifælle for derefter selv at blive borgmeter i København. Foto: Lars Karabbe/Polfoto.
 

Venstre havde ved kommunalvalget i 1993 fået stemmer nok til at få en borgmesterpost. Den tilfaldt Bente Frost, der fra 1. januar 1994 til 31. december 1997 var byplanborgmester og leder af Magistratens 4. afdeling.

Ved samme valg lykkedes det for medlemmerne af Venstres Ungdom (VU) at få valgt Søren Pind til medlem af Borgerrepræsentationen.

Annonce:

Midtsøgende politik
Han lagde allerede dengang ikke skjul på, at han havde store politiske ambitioner, så da Venstre forud for kommunalvalget i 1997 skulle vælge spidskandidat, var Søren Pind og VU’erne klar til at vælte Bente Frost, som de beskyldte for at være alt for midtsøgende i sin politik på Københavns Rådhus frem for at tale om Venstres politik - det samme som Pia Allerslevs kritikere siger om hende i dag.

Søren Pind var teknik- og miljøborgmester fra 1. januar 1998 til 31. december 2005. Han forsøgte at bliver overborgmester i 2005, men han tabte valget og forlod Borgerrepræsentation. Han har været medlem af Folketinget siden valget 8. februar 2005.

Mange nye medlemmer

Wallait Khan fik opbakning fra mange med pakistansk baggrund, da han i 2001 stillede op for Venstre til Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Jens Dresling/Polfoto.
Wallait Khan fik opbakning fra mange med pakistansk baggrund, da han i 2001 stillede op for Venstre til Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Jens Dresling/Polfoto.
 

Søren Pind gjorde det, da han i 1997 blev spidskandidat for V i København. Heidi Wang og Wallait Khan gjorde det, da de blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation i 2001 – nemlig at møde op til opstillingsmødet med en masse nye medlemmer af Venstre, der så stemte på dem.

Heidi Wang fik opbakning fra mange med kinesisk/taiwanesisk baggrund, da hun i 2001 stillede op for Venstre til Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Heidi Wang.
Heidi Wang fik opbakning fra mange med kinesisk/taiwanesisk baggrund, da hun i 2001 stillede op for Venstre til Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Heidi Wang.
 

Søren Pind blev støttet af VU, Wallait Khan sørgede for, at mange med pakistansk baggrund pludselig blev medlem af V, og Heidi Wang havde også held til at få mange med kinesisk/taiwansk baggrund til at melde sig ind i V.

Det genkender Venstres nuværende formand i København, Lars Magnus Christensen.

Annonce:

Han var ved valget i 2001 formand for V på Vesterbro.

Hemmelige tal
- Da jeg året efter ringede til forskellige medlemmer for at høre, hvorfor de ikke havde fornyet deres medlemskab, blev der svaret på et fremmedsprog, hvorpå telefonrøret blev smidt på, fortæller Lars Magnus Christensen.

- Hvor mange nye medlemmer har I fået inden opstillingsmødet på tirsdag?

- Jeg vil ikke oplyse tallet, men jeg kan bekræfte, at vi har fået nye medlemmer på det seneste.

- Hvor mange medlemmer venter du til mødet?

- Der er plads til 600 i Multisalen i Nørrebrohallen, og jeg regner med, at det bliver et tilløbsstykke.

- Hvad er forskellen på Cecilia Lonning-Skovgaard og Pia Allerslev?

- Rigtig mange af vores medlemmer og vælgere har spurgt om, hvad det egentlig er, vi står for politisk på Københavns Rådhus. Der trænger til at blive rusket lidt op i det hele, så vi får fortalt, hvad vi mener.

Annonce:

- Har Pia Allerslev ikke kunnet fortælle det?

- Jo, men vi mener, at vi med Cecilia Lonning-Skovgaard vil få en spidskandidat, der bedre kan fortælle vores historie om, at det ikke skal være dyrere at være københavner. Vi går ind for kernevelfærd, så vi får bedre skoler og daginstitutioner, og vi skal gøre det lettere at køre i bil i København til fordel for borgere og virksomheder, siger Lars Magnus Christensen.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: