Kvinde bag falsk muslimvideo på Facebook: - Rygende satire

Bestyrelsesmedlem hos Nye Borgerlige delte fredag falsk video med muslim i niqab - jeg bruger bare satire til at skabe en nødvendig debat, siger kvinden bag

Hvem er kvinden i den falske video? Denise Rostgaard fra Nye Borgerlige har i hvert fald nøjagtig samme øjenfarve- og mønster, som kvinden i videoen. Men hun nægter i dag at sige, om det er hende, der spiller 'Fatima'. Video: Facebook
Følg Politik

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

SENESTE: Videoopslaget er nu fjernet fra Denises Facebook-profil. Det sker, fordi Facebook mener, at opslaget er i strid med dets fællesskabsregler. De næste syv dage kan Denise hverken lave opslag eller kommentere noget på grund af overtrædelsen

Over 50.000+ visninger, 3000+ kommentarer og flere end 1000 delinger har en Facebook-video om 'Jyske Fatima fortæller om friheden ved niqab' fredag udløst.

I videoen ser man en tilsløret kvinde, der glødende fortæller om, hvor 'fantastisk' det som muslim er at være tildækket og 'tjene mændene'.

Men som man kan læse af mange af kommentarerne på Facebook, er videoen falsk, og kvinden i niqab er ikke muslim, men ifølge flere Facebook-brugere danske Denise Rostgaard, der også står bag opslaget.

Sådan så det oprindelige opslag ud, som Facebook nu har fjernet. Skærmdump
Sådan så det oprindelige opslag ud, som Facebook nu har fjernet. Skærmdump
 

Bare en figur
Hun er bestyrelsesmedlem hos Nye Borgerlige i Helsingør og vil godt erkende, at videoen er pure opspind.

- Det er jo en satirevideo. Det er rygende satire, faktisk. Satire, når det er allerbedst.

- Det er sjov humor og meget dansk, siger hun fredag aften til Ekstra Bladet.

- Og det er dig, som er på videoen?

- Det er en kvinde, der hedder Fatima fra Lemvig. Det er en figur.

- Men det er dig, som spiller Fatima? Det er korrekt?

- Det er en figur, som hedder Fatima fra Lemvig.

- Så du vil ikke svare på, om det er dig, som er inde i figuren?

- Det er i hvert fald en figur, som hedder Fatima. En karakter, der laver relevant satire.

Artiklen fortsætter længere nede...

Vil stramme grebet om muslimer: - I strid med grundlov

Pernille Vermund mener, at videoen er helt relevant satire på niveau med, når andre gør grin med dumme blondiner. Foto: Jens Dresling
Pernille Vermund mener, at videoen er helt relevant satire på niveau med, når andre gør grin med dumme blondiner. Foto: Jens Dresling
 

Pernille Vermund: Grinede da jeg video

Også partiformand og medlem af Folketinget for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, blandede sig fredag i debatten på Facebook. Hun mener nemlig, at videoen er satire og har ingen forståelse for den kritik, som videoen har udløst:

- Jeg synes, at det er noget pjat.

- Jeg er blondine. Og skulle jeg så gå rundt og blive sur og krænket over, at der jokes og laves vittigheder om, at blondiner er dumme, bare fordi jeg ikke selv føler mig dum?

- Det er simpelthen for pjattet, siger Pernille Vermund til Ekstra Bladet.

- Men hvordan får man en politisk debat, hvis man ikke kan se, hvad der er falsk, og hvad der er sandt?

- Man får netop en politisk debat. Og det er skræmmende, fordi det er så tæt på sandheden, at man bliver i tvivl, om det er satire eller ej.

- Men jeg grinede, da jeg så videoen. Der er jo nogle af udsagnene, som er så tykke, at man trods alt må kunne se, at det er satire.

- Hvor går din grænse, hvis den ikke går her?

- Der er nærmest ingen grænse for mig. Jeg synes, at man skal være varsom med at lave satire, når det handler om folk, som lige har mistet nogle kære. Eller som er gået bort.

- Men når vi taler politik og religion, skal man kunne lave sjov med det. Det var jo noget af det, som hele Muhammed-krisen handlede om. At her er tydeligvis en religion, som det er sværere at lave satire med end andre.

- Og prøv at høre. Når jeg ser Svikmøllen og mig selv, der bliver tegnet i forskellige versioner, er det med alt fra en meget veludrustet barm til nazitegn. Altså. Sådan er det. Det er vilkårene.

- Men forskellen på Svikmøllen og et opslag på Facebook er vel, at Svikmøllen er et satirisk magasin? Og Facebook er et sted, hvor folk deler holdninger?

- Jo, men der bliver også delt kattevideoer og jokes på Facebook.

- Hvis satire skal være forbeholdt Svikmøllen, hvad er det så for en ytringsfrihed, at vi har?

Åbenlyst absurd
Mens Denise Rostgaard altså ikke vil fortælle, om hun har klædt sig ud og spiller rollen som Fatima, fortæller hun gerne, at ideen med videoen er at teste, hvor langt man kan tillade sig at gå i Danmark.

- Der findes ikke det, vi i Danmark tager tykt pis på. Lige fra vores dronning til blondiner og jøder og alle andre mulige religiøse tabuer, vi tager op og griner af.

- Derfor er satire lige så relevant, når det handler om Islam.

- Du skriver i en anden kommentar på din Facebook-profil, at der faktisk findes ægte videoer som den her?

- Ja, jeg har uploadet en video, som uhyggeligt nok har en ægte muslimsk kvinde, der siger nogenlunde det samme. Mindre karikeret, men satire ligger jo også i spændingsfeltet mellem sandhed og overdrivelse. Det her er ægte satire.

- Du er politisk aktiv og tillidsmand hos Nye Borgerlige i Helsingør. Og kritikken i kommentarerne til opslaget handler blandt andet om, hvorfor du ikke deklarerer opslaget som satire, hvis du ønsker en ordentligt politisk debat?

- Det er jo fuldstændig absurd, hvad den her kvinde siger. Så når man klikker på videoen, lugter det langt væk af satire.

- Hvis man ikke kan se det, er det i sig selv bekymrende. For hvis det her ligger så tæt op af sandheden, skal vi jo tage en debat om det, mener Denise Rostgaard.

Smidt ud af Nye Borgerlige: Ønskede at Løkke skulle voldtages

- Men hvis man laver politisk debat, hvorfor så ikke holde sig til de fakta, man kender? At man diskuterer ud fra det, man ved og kender som en sandhed?

- Jeg ved ikke, hvad fakta er. Hvad er fakta?

- Det er det, jeg spørger dig om. Det er jo dig, som har lagt videoen op?

- Faktuelt ser vi jo, at der er en masse social kontrol af kvinder. Så det her ligger formodentligt ikke så langt væk fra virkeligheden.

- Det kan jeg også se i kommentarerne, hvor muslimer siger, at meget af det her er rigtigt. Altså noget af det er ikke rigtigt, men meget er sandt. Det er da frygteligt uhyggeligt.

- Der er jo nogen, der bestemt ikke er enig i det og truer med at melde dig til politiet for at bryde racismeparagraffen?

- Det er jeg ikke bekymret for. Jeg er imod racisme og imod, at man lægger en hel befolkningsgruppe for had, uanset om det er homoseksuelle, sorte eller hvem det måtte være. Og det her kan umuligt være udtryk for noget, som handler om alle muslimske kvinders holdning.

- Men det er da interessant, at der kommer så voldsomme reaktioner. Det kommer også bag på mig.

- Det her fortjener i hvert fald en debat. Og det gør det endnu mere nu, hvor jeg kan se, de reaktioner der kommer, mener hun.

Espersen om Vermunds "perker"-sag: Hun må sige hvad hun vil

- Og er det så dig, der bliver filmet i den video?

- Det kan være julemanden. Jeg ved ikke, hvem det er.

- Hvorfor vil du ikke fortælle, om det er dig?

- Jeg synes, det er irrelevant, hvem der er inde i Fatima. Hovedsagen er satiren i det, og hvor grænsen går for, hvad vi må tale om og lave sjov med.

- Så er det mindre interessant, om det er mig eller dig på den video.

SENESTE: Videoopslaget er nu fjernet fra Denises Facebook-profil. Det sker, fordi Facebook mener, at opslaget er i strid med dets fællesskabsregler. De næste syv dage kan Denise hverken lave opslag eller kommentere noget på grund af overtrædelsen

Pernille Vermund i tv-brøler

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+