Kvinder står frem: Årtier med krænkelser i DR – Ekstra Bladet
Dansk politik
Annonce:

 

Psykisk terror, seksuelle krænkelser og overgreb.

Tidligere sangere i DR Pigekoret har været ofre for en syg kultur, som har stået på i årtier.

Det kan Ekstra Bladet beskrive efter at have talt med en række forhenværende medlemmer af koret. Fire af dem står nu frem og fortæller om deres voldsomme oplevelser fra tiden i koret.

Deres beskrivelser af den syge kultur bliver desuden bakket op af to andre tidligere kormedlemmer, som ønsker at være anonyme.

De uhyggelige beretninger om tiden i DR’s legendariske kor kommer, efter at Politiken har afdækket, hvad der bl.a. bliver beskrevet som et ’mega-seksualiseret miljø’ under korets chefdirigent fra 2001 til 2010, Michael Bojesen.

De kvinder, som i dag står frem i Ekstra Bladet, var medlemmer af pigekoret under chefdirigenten, som Bojesen afløste: Den legendariske og nu afdøde Tage Mortensen, som var leder af koret i 35 år.

- Det var et rædselsregime. Det var psykisk vold, mobning og 'det at blive gjort usynlig', lyder det eksempelvis fra det tidligere kormedlem Kirsten Nybye.

Flere kvinder står nu frem og fortæller om krænkelser i pigekoret i Tage Mortensens tid som dirigent. Foto: Uffe Nøjgaard/Ritzau Scanpix
Flere kvinder står nu frem og fortæller om krænkelser i pigekoret i Tage Mortensens tid som dirigent. Foto: Uffe Nøjgaard/Ritzau Scanpix

45 år
DR's tidligere generaldirektør Christian S. Nissen har oplyst til Politiken, at Tage Mortensens afgang som dirigent reelt bundede i en fyring efter flere klager fra pigekorsangernes forældre. Det skete i 2000.

Men beskrivelserne af dirigentens uhyggelige regime kan dateres helt tilbage til midten af 1960’erne. Dermed tegner der sig et samlet billede af en uhyggelig kultur i omkring 45 år under korets højtprofilerede dirigenter.

Råbte op
Flere af kvinderne, som nu fortæller deres historie, har ligeledes delt deres oplevelser i forbindelse med en advokatundersøgelse, som DR igangsatte tidligere på året om krænkelserne i DR Pigekoret.

Over for Ekstra Bladet giver flere af de tidligere kormedlemmer imidlertid udtryk for, at de lang tid forinden forsøgte at råbe DR op om det massive svigt, de var udsat for. Men forgæves.

DR lyttede ikke til deres nødråb, lyder kritikken. 

- Der var en masse voksne mennesker omkring koret, som lukkede deres øjne og deres munde for, hvad der foregik. Der er et stort svigt -  det vil jeg sige, fortæller tidligere kormedlem Susanne Elmark.

Tage Mortensen (længst til højre) begik sig på de bonede gulve. Her sammen med den tidligere prinsesse Alexandra. Pigerne på billedet er ikke en del af denne historie, hvorfor deres ansigter er blevet sløret. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Tage Mortensen (længst til højre) begik sig på de bonede gulve. Her sammen med den tidligere prinsesse Alexandra. Pigerne på billedet er ikke en del af denne historie, hvorfor deres ansigter er blevet sløret. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
 

'Jeg stivner fuldstændig'

Signe Kroner begyndte i DR’s Børnekor som 11-årig. Senere fortsatte hun i DR Pigekoret under Tage Mortensens ledelse.

Hun har frygtelige minder fra den tid.

Signe Kroner beretter eksempelvis om sine oplevelser fra den tur til Nordjylland, som koret var på i 1994.  

- På det tidspunkt er jeg lige fyldt 15 år. Efter den sidste koncert bliver der holdt en fest. Der bliver serveret alkohol. Der er flere voksne med til festen. På et tidspunkt sidder jeg i en sofa for mig selv. Tage Mortensen kommer hen og sætter sig helt tæt op ad mig og begynder at tage og røre ved mig på en intim måde, som var ekstremt ubehagelig. Jeg stivner fuldstændig. Jeg fryser simpelthen.

- Han begynder så at kysse mig på munden flere gange. Jeg er fuldstændig chokeret. Jeg har aldrig prøvet sådan noget før. Det var så mærkeligt, fordi de her forskellige voksne, som var med, befandt sig i samme rum, og de gjorde ikke noget som helst.

- En af mine kor-veninder, som så, at jeg ikke så særlig glad ud, rev mig op fra sofaen. Vi gik ud af lokalet, forklarer Signe Kroner.

Løgn
Efterfølgende fortalte hun om episoden til sin mor.

- Hun blev meget vred og sendte en klage til Danmarks Radio. De svarede tilbage, at der ikke blev serveret alkohol til festen. Det var en løgn. De løj bare. DR tog det ikke alvorligt.

Hun tilføjer, at DR-ledelsen heller ikke anerkendte, at det skulle være et problem, at Tage Mortensen havde kysset hende.

Signe Kroner har bidraget med sine oplevelser til den advokatundersøgelse, som DR har igangsat om krænkelser i DR Pigekoret.

Kirsten Nybye har oplevet psykisk vold under Tage Mortensens tid som chefdirigent i DR Pigekoret. Privatfoto
Kirsten Nybye har oplevet psykisk vold under Tage Mortensens tid som chefdirigent i DR Pigekoret. Privatfoto
 

’Det var et rædselsregime’

Kirsten Nybye har oplevet, hvad hun beskriver som psykisk terror og en syg kultur under Tage Mortensen som dirigent.

Hun startede som ganske ung i koret i 1966, som også er det år, hvor Tage Mortensen overtog dirigentstokken fra Lis Jacobsen.

Og tiden i koret, anført af den afdøde chefdirigent, er et smertefuldt emne for hende.

- Det var et rædselsregime. Det var psykisk vold, mobning og ’det at blive gjort usynlig’, siger hun til Ekstra Bladet.

- Han var så ond, at du tror, det er løgn.

Kirsten Nybye fortæller, at når der kom nye piger til koret, så kunne Tage Mortensen spørge: 'Har du fået menstruation?'

Og når de sang, brugte han seksualiserede ord, når han talte for.

- 'Sperm, tre, fire, så synger vi' kunne han finde på at sige, eller 'min mund er fuld af sæd'.

Smædesang
Det var ikke kun vulgære udtryk, som Tage Mortensen brugte. Han skrev også en sang om hende, fordi hun på et tidspunkt sagde nej til at deltage i øldrikning i kantinen.

'Kirsten Andersen (tidligere efternavn, red.) er smadderfed, hun er højest, når hun ligger ned.'

Sådan startede verset. Kirsten Nybye var 12.

Og ifølge Kirsten Nybye sang han den sang igen og igen og igen - til korprøver, i kantinen og på busture. Han kunne også finde på at få de andre piger til at synge den.

- Jeg var en rund pige dengang, og at han sang det om mig, gjorde bare så ondt. Det gør det stadig i dag, siger Kirsten Nybye.

Der var også andre områder, hvor hun oplevede, at æresdirigenten gik langt over hendes grænser.

- Han kunne finde på at komme hen og nive mig i brystvorterne og sige: 'Så! Nu falder du ikke i søvn.'

- Det var utrolig grænseoverskridende. Jeg kan huske billedet for mig. Af de der små, tynde fingre med gul cigaretfarve på neglene, der skal til at nive mig, siger Kirsten Nybye.

Voksensvigt
Ifølge Kirsten Nybye har der været en seksualiseret kultur og et stort ledelses- og voksensvigt.

- Jeg har aldrig oplevet, at der har været nogen som helst fra DR’s daværende ledelse, der har grebet ind og gjort noget – overhovedet.

- Og når man er afsted med piger, så har man da et ansvar for at passe på dem, for man er jo i deres forældres sted, og det ansvar fandtes ikke overhovedet ikke dengang.

Kirsten Nybye har fortalt om sine oplevelser til den advokatundersøgelse, som DR har iværksat.

Susanne Elmark fortæller om en helt forfærdelig tid i Pigekoret. Privatfoto
Susanne Elmark fortæller om en helt forfærdelig tid i Pigekoret. Privatfoto
 

'Der er et stort svigt'

Den anerkendte operasangerinde Susanne Elmark ser tilbage på sin tid i DR Pigekoret under Tage Mortensens ledelse med gru.

- Når vi stod klar på scenen inden en koncert, så kunne han finde på at hviske: 'Sæd! Og jeg har bukserne fulde af det!', fortæller hun.

Susanne Elmark beskriver generelt et miljø under Tage Mortensen, som var stærkt seksualiseret, og hvor der foregik psykisk terror.

- For min egen del blev jeg 'kun' udsat for den psykiske terror. Men den var også helt forfærdelig, forklarer Susanne Elmark, der var medlem af koret fra slut-70'erne til midt-80'erne.

Blev lagt på is

I 1982 samlede koret mod til sig.

- Min egen personlige historie var, at da vi i 1982 havde modet til at sige fra over for ham, afholdt vi et møde, og det kom til at foregå hjemme hos mig. Vi skrev nogle punkter ned, og der stod blandt andet, at han skulle lade være med at befamle pigerne. Vi forelagde så disse punkter for Tage Mortensen. Det var en fiasko.

- Efterfølgende blev jeg lagt for had. Jeg blev lagt totalt på is. Jeg var indtil da én af hovedsolisterne, men fik derefter fjernet alle mine soli. Halvandet år efter stoppede jeg i koret efter i halvandet år totalt at være blevet ignoreret af Tage Mortensen. Frosset ud.

Susanne Elmark er ikke i tvivl om, at Tage Mortensens adfærd var kendt i Danmarks Radio.

- Der var en masse voksne mennesker omkring koret, som lukkede deres øjne og deres munde for, hvad der foregik. Der er et stort ledelses- og omsorgssvigt - det vil jeg sige.

Susanne Elmark har fortalt om sine oplevelser til den advokatundersøgelse, som DR har iværksat.

Tage Mortensen i sin tid som DR Pigekorets chefdirigent. Pigerne på billedet er ikke en del af denne historie, hvorfor deres ansigter er blevet sløret.
Tage Mortensen i sin tid som DR Pigekorets chefdirigent. Pigerne på billedet er ikke en del af denne historie, hvorfor deres ansigter er blevet sløret.
 

'Jeg løb desperat rundt'

Siw Frederiksen, der i dag er 48 år gammel, var 13 år, da hun begyndte under Tage Mortensen i DR Pigekoret.

Hun beskriver et miljø omkring koret, der var stærkt seksualiseret og fyldt med psykisk terror.

- Jeg havde sunget i kor, siden jeg var syv år gammel, men jeg sang aldrig igen, efter jeg forlod DR Pigekoret. Tage Mortensen tog musikken fra mig. Det er måske i virkeligheden det værste, siger hun.

Siw Frederiksen har flere eksempler på Tage Mortensens rædselsregime.

- Jeg har oplevet som 13-årig at blive kaldt op til flygelet af Tage Mortensen og blive bedt om at gå ned i reception og hente mælkepulver med den besked, at hvis jeg ikke kom tilbage med mælkepulver, så ville jeg blive smidt ud af koret.

- Det kom bare ud af det blå. Jeg forstod det ikke. Alle pigerne var stille, de kiggede ned i deres noder. De vidste godt, at det var vanvittigt, men ingen turde sige noget.

- Jeg løb desperat rundt i Danmarks Radio og spurgte, om nogen havde mælkepulver, men ingen hjalp, og flere grinede. Til sidst måtte jeg liste ind i øvelokalet uden mælkepulver.

- Jeg blev ikke smidt ud. Det var bare sådan noget, Tage Mortensen gjorde. Han brød os ned.

Siw Frederiksen er tydeligt påvirket, da hun fortæller sin historie.

Skreget i hovedet
Hun fortæller også om Tage Mortensens pludselige vredesudbrud.

- Han har skreget mig ind i hovedet, så jeg kunne mærke hans spyt ramme mit ansigt, uden at der var nogen grund, jeg anede ikke, hvad jeg havde gjort forkert.

Hun fortæller om en konkret episode, hvor hun mærkede Tage Mortensens vrede under en turné.

- Jeg hører Tage Mortensen skrige bag mig 'hvad helvede jeg har gang i'. Jeg bliver så forskrækket, at jeg taber alle mine ting på jorden. Han kalder mig over og kalder mig en uopdragen unge, fordi jeg ikke hilser på DR's generalsekretær, Hans Jørgen Jensen, som også er til stede, fortæller Siw Frederiksen.

Siw Frederiksen har bidraget med sine oplevelser til den advokatundersøgelse, som DR har igangsat om krænkelser i DR Pigekoret.

Tage Mortensen var chefdirigent i DR's pigekor i årtier. Pigen på billedet er ikke en del af denne historie, hvorfor deres ansigt er sløret. Foto: Carsten Ingemann/Ritzau Scanpix
Tage Mortensen var chefdirigent i DR's pigekor i årtier. Pigen på billedet er ikke en del af denne historie, hvorfor deres ansigt er sløret. Foto: Carsten Ingemann/Ritzau Scanpix
 

'Han holdt mig fast'

Under en rejse til Japan i begyndelsen af 90erne skulle en udvalgt skare af DR Pigekorets medlemmer optræde for politikere og særligt inviterede ved flere koncerter. 

Men et af kormedlemmerne, der dengang var 17 år, mindes, hvordan Tage Mortensen før afrejsen fokuserede på alt andet end de forestående koncerter. 

- Han blev ved med at sige, at jeg så bragende godt ud, at de asiatiske mænd ikke kunne holde sig fra mig, hvis jeg skulle med, siger kvinden, der ikke ønsker at stå frem med navn. Ekstra Bladet kender hendes fulde identitet. 

- På et tidspunkt, hvor jeg står med ryggen til, kommer han hen og siger igen, at jeg skal passe på de lokale mænd. Så tager han mig om hofterne. Jeg stivner, men forsøger alligevel at vende mig, så han ikke skal holde på mig. Men han holder fast. Og så kysser han mig på halsen bagfra. 

- Det føles, som om han bruger tungen, siger kvinden, der allerede dengang vidste, at den granvoksne kordirigent gik over stregen. 

- Men vi var vant til, at han var pervers og 'for meget'. Det blev på en måde bare accepteret, fordi 'sådan var Tage'. Alligevel var det dybt ubehageligt. 

Den anonymiserede kvinde har fortalt om flere af sine oplevelser til DR’s advokatundersøgelse.

 

'Vi blev drukket fulde'

Problemer med alkoholkulturen i DR Pigekoret går år tilbage. 

En af de kvinder, Ekstra Bladet har talt med, husker, hvordan hun i midten af 90’erne fik at vide af de ældre kormedlemmer, at det var helt normalt med alkohol til festerne. 

- Jeg kan huske, at vi blev opfordret til at tage flere øl af lydmændene. Det var mit første møde med alkohol, og jeg var endnu ikke konfirmeret, siger kvinden, der ikke ønsker at stå frem med navn. 

- Vi blev drukket fulde af de voksne mænd omkring koret. Det var helt forkert, siger kvinden, der fortæller, at hendes forældre sendte en klage til kordirigent Tage Mortensen og DR kort tid efter en fest. 

På den efterfølgende øvedag konfronterede Tage Mortensen hende. 

- Jeg frygtede, han ville nævne klagen. Men han kom over og sagde, at nu skulle jeg koncentrere mig om musikken. Så nev han mig ret hårdt i brystvorten og sagde: 'Bare koncentrer dig.' 

Klagen til DR blev ifølge kvinden afvist med begrundelsen, at ingen mindreårige under 15 blev tilbudt eller måtte drikke alkohol til festerne. 

Kvinden stoppede kort tid efter i pigekoret. Hun har endnu ikke henvendt sig til advokatundersøgelsen i DR, men overvejer det i skrivende stund. 

Kulturdirektør i DR, Henrik Bo Nielsen, lægger sig fladt ned. Foto: Peter Hove Olesen
Kulturdirektør i DR, Henrik Bo Nielsen, lægger sig fladt ned. Foto: Peter Hove Olesen
 

DR-direktør fyldes med væmmelse

Kulturdirektør i DR Henrik Bo Nielsen er mildest talt bestyrtet efter at have set beretningerne fra DR Pigekoret, som Ekstra Bladet bringer frem.

– Selv om jeg har beskæftiget mig med denne sag i et stykke tid - og selvom det i nogen tilfælde er rigtig mange år siden - så kan det ikke undgå at fylde en med væmmelse, at vokse mennesker nogensinde kan have tænkt, at man kan behandle børn sådan.

– Det er en fuldstændig uacceptabel adfærd, de beskriver. Jeg kender godt sætningen, der bliver hevet frem om, at det var en anden tid, men det passer bare ikke. Der har aldrig været en tid, hvor det var i orden at behandle børn på den måde, siger han til Ekstra Bladet.

– Hvordan kunne det lade sig gøre i årtier?

– Både den beskrevne dirigentadfærd, og at der ikke bliver grebet ind, forekommer fuldstændig uforståeligt. Man kan ikke beskrive det på anden måde end ledelsessvigt. Når man læser beretningerne, er den måde at omgås børn på syg og uforståelig. Det kan kun foregå, fordi der er vokse, der svigter.

– Der er blevet klaget over Tage Mortensens adfærd. Er du bekendt med det?

– Jeg fik tilbage i maj en henvendelse fra en tidligere leder på DR, som henledte opmærksomheden på, at der var klager fra engang midt i 1990’erne - det viste sig at være 1996. Hvis nogen af pigerne har siddet tilbage med fornemmelse af, at der ikke var nogen, der tog sig af det, så kan jeg sagtens forstå, at de har oplevet det sådan, siger Henrik Bo Nielsen og bemærker, at han synes, klagebehandlingen var 'stærkt kritisabel'.

– Der sidder stadig folk i toppen af DR, som var en del af organisationen dengang. Vil I tage op til revision, om folk i DR har gjort deres arbejde ordentligt?

– Der er ingen i den nuværende direktion - heller ikke generaldirektøren - som havde ansvar for noget, der var i nærheden af koret i den periode. Koncerthusledelsen i dag havde heller ikke ansvaret for det pågældende område dengang.

– Men da vi i april nedsatte en ekstern advokatundersøgelse, så bad vi specifikt advokaten om også at se på, hvordan det blev håndteret, og hvem der vidste hvad. Det må vi afvente resultatet for at se.

Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: